Speurrobot Xenon bij Belastingdienst (via CorCom)

CorCom Security Analysing schrijft over Xenon, de digitale belastinginspecteur. Hiermee wil de Belastingdienst geautomatiseerd zoeken naar bedrijven die alleen op Internet actief zijn, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn.

Het systeem is zelflerend, en kan zoeken op duizenden kenmerken tegelijk. In een zoekactie kwamen 20 tot 30 ondernemers boven water, met gezamenlijk 2 tot 3 miljoen aan bedrijfsvoorraden. Ondernemers waren erg verrast toen de belastingdienst hen op het spoor kwam. Eentje was pas twee dagen on line. De bedoeling is dat Xenon grote én kleine ondernemers opspoort die zich, door puur digitaal te ondernemen, aan het zicht van de fiscus onttrekken. Met een ander programma wordt vervolgens gezocht naar de rechtspersoon van wie de website is, om te checken of die persoon bekend is bij de fiscus. En of hij bijvoorbeeld alleen auto’s verkoopt zoals opgegeven, of ook de motoren die de digitale inspecteur op het spoor kwam.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.