Onze domeinnaam lijkt op de naam van een concurrent, wat nu?

13 juli 2009, 8:11 | Domeinnamen, Merken

no-name-street-naam-handelsnaam.pngEen lezer mailde me:

Wij hebben een claim gekregen over onze domeinnaam. Deze zou te veel lijken op de naam van een concurrent. En op zich klopt dat denk ik wel: zij hebben een naam van de vorm “iets4iets.nl” en wij gebruiken “iets-iets.nl” dus zonder dat cijfer. Ik heb gezocht maar ik kon geen merk vinden bij het Benelux Merkenbureau. En in het colofon staat duidelijk dat onze BV een andere naam heeft. Kan die ander nu toch onze domeinnaam opeisen?

Bedrijfsnamen zijn ook zonder merkregistratie beschermd als handelsnaam. Het enkele feit dat je je bedrijf zo noemt, is al genoeg om bescherming voor je naam te hebben. En dat geldt zelfs als de naam beschrijvend is. “Bakker Piet” is dus een geldige handelsnaam.

Een concurrent mag dan niet diezelfde bedrijfsnaam hanteren, maar ook geen bedrijfsnaam die verwarrend veel lijkt op de handelsnaam. Eén cijfer vervangen door een streepje lijkt me niet genoeg om verwarring te voorkomen. Het zal een beetje afhangen van de werkelijke woorden achter de ietsen, maar in het algemeen zou ik zeggen dat dit wel handelsnaaminbreuk zou zijn.

Als je echter die naam niet als handelsnaam gebruikt, dan is er niets aan de hand. Een domeinnaam is niet perse hetzelfde als een handelsnaam: daarvoor moet het echt de bedrijfswebsite zijn. Een domeinnaam voor een productnaam bijvoorbeeld is geen inbreuk op een handelsnaam. Wil de ander daar wat aan doen, dan moet hij echt een merk geregistreerd hebben. Let dus niet alleen op de domeinnaam maar ook op hoe de website wordt gepresenteerd.

Het aparte hier is wel dat voor domeinnaamarbitrage een merk en een handelsnaam hetzelfde worden behandeld. Dat lijkt mij niet helemaal terecht; een merk is sterker maar wordt daarom ook inhoudelijk getoetst op onderscheidend vermogen.

Arnoud

of lees de 7 reacties

Tags: , , ,

Gerelateerde berichten

7 Reacties

  1. Mathieu Paapst | 13 juli 2009 @ 9:51

    Er is iets wat erg op deze casus lijkt:

    Het juridisch adviesbureau ICTrecht met de website www.ictrecht.nl terwijl we ook het juridisch adviesbureau “van geest en partners” tegenkomen met de website: www.ictenrecht.nl .

  2. Arnoud Engelfriet | 13 juli 2009 @ 9:54

    Ik weet het. Mevrouw Van der Linden van de Universiteit Utrecht heeft www.itrecht.nl, ook die zou ik graag willen hebben. Maar helaas, de handelsnaam ICTRecht is erg beschrijvend en we staan dus erg zwak als we een procedure in zouden gaan tegen één van deze personen.

  3. Mike | 13 juli 2009 @ 13:44

    Hoe zit het dan wanneer iemand al 5 jaar een website heeft onder naam “….”. Vervolgens start iemand een bedrijf met dezelfde naam, heeft diegene dan recht op dat domein?

  4. MathFox | 13 juli 2009 @ 14:30

    Mike, je kunt aanvoeren dat er sprake is van een “de facto” handelsnaam als je forum bekend is onder haar domeinnaam, de nieuwkomer moet dan maar een ander domein kiezen. Het kan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen om je defensieve positie te versterken. Wijs ieder aanbod om het domein te verkopen beleefd, maar resoluut van de hand.

  5. Internetrecht door Arnoud Engelfriet | 21 december 2009 @ 8:12

    Een linkverzameling kan ook handelsnaaminbreuk zijn…

    Het blijft toch uitkijken met domeinnamen met andermans merk of handelsnaam erin. Afgelopen vrijdag oordeelde de Haarlemse rechtbank dat de site Electroonline.nl inbreuk opleverde op de handelsnaam Elektroonline. Onder het motto “Handig en overzi…

  6. Internetrecht door Arnoud Engelfriet | 3 februari 2010 @ 8:31

    Gekaapte domeinnaam: terugkopen of terugvorderen?…

    Recht hebben en recht halen zijn twee heel verschillende dingen, en daar loop ik vaak tegenaan als mensen bij me komen omdat ze menen recht te hebben op een domeinnaam. Of het nu een concurrent is, een domeinkaper of een domeinslaper, vaak is er wel ee…

  7. Internetrecht door Arnoud Engelfriet | 17 juni 2011 @ 8:03

    De geografisch verwijderde domeinnaam…

    Een Gronings bedrijf had de domeinnaam www.shoetime.nl geregistreerd voor hun bedrijfswebsite. Prima, alleen vond een bedrijf uit Panningen, gemeente Peel en Maas, dat dat inbreuk op hun handelsnaam opleverde. Zij heette namelijk óók Shoetime en beid…

RSS-feed voor reacties Volg deze discussie via RSS of doe een trackback vanaf je eigen site

Plaats een reactie

Let op: uw reactie wordt gepubliceerd. Voor privé-reacties gebruik het contactformulier.

XHTML: U kunt deze HTML-codes gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

De wet op internet Koop het boek Software: Deskundig en praktisch juridisch advies
Of een van de andere boeken over internetrecht!

Auteur: Arnoud Engelfriet - Licentie: Creative Commons BY-SA 2.5 - Disclaimer - Powered by WordPress