US patent reform clears House hurdle | OUT-LAW bericht dat de langverwachte wijzigingen van het Amerikaanse octrooistelsel weer een stapje dichterbij zijn gekomen.
De belangrijkste wijziging betreft het zogeheten “first to invent” systeem. In Amerika geldt dat wie het eerst de uitvinding doet, er octrooi op kan krijgen, ook als iemand anders het later bedacht maar er eerder octrooi op aanvroeg. De rest van de wereld werkt met “first to file”: de eerste bij de Octrooiraad krijgt het octrooi. Volgens dit voorstel gaan de Amerikanen nu eindelijk ook over naar “first to file”.
Een andere belangrijke wijziging gaat over de schadevergoeding bij inbreuk. Als bewezen wordt dat de inbreuk “opzettelijk” (wilful) gepleegd werd, dan wordt de schadevergoeding verdrievoudigd. Dit wetsvoorstel regelt de bewijslast: vanaf nu moet de octrooihouder bewijzen dat er sprake was van opzettelijke inbreuk. Vroeger moest juist de inbreukmaker bewijzen dat hij het per ongeluk deed.
Bij een duur apparaat kon de schadevergoeding behoorlijk hoog oplopen, omdat de schadevergoeding wordt vastgesteld als een percentage van de verkoopprijs. Dat is niet altijd even eerlijk. Bovendien moet de schadevergoeding nu worden vastgesteld aan de hand van de toegevoegde waarde van de uitvinding aan het product waar de uitvinding inzit.
Ook zou er een eis komen dat een aanvrager eerst zelf een onderzoek van de literatuur (prior art) moet doen alvorens hij de aanvraag mag indienen. Dat is nu vaak de praktijk maar lang niet altijd, waardoor er een hoop aanvragen ingediend worden die bij een eerste onderzoek al niet nieuw blijken.
Het voorstel verandert overigens niets aan de manier waarop Amerikaanse octrooiaanvragen beoordeeld worden op inventiviteit, noch aan wat er al of niet geoctrooieerd mag worden.
Arnoud