Mag ik mijn geld terug als ik Windows niet wil bij mijn nieuwe laptop?

Gelukkig zijn er in Nederland winkels die je zonder problemen een softwareloze laptop verkopen. Je moet alleen wel flink zoeken soms. Maar wat nu als je er eentje koopt met Windows er al op, en je wilt dat niet? Een rechtszaak wegens ongeoorloofde koppelverkoop door een haar machtspositie misbruikend Microsoft is een optie, maar duurt wat lang. Je kunt ook Microsoft’s eigen EULA inroepen. Want wat staat er in die licentie:

You agree to be bound by the terms of this EULA by installing, copying, or otherwise using the Software. If you do not agree, do not install, copy, or use the Software; you may return it to your place of purchase for a full refund, if applicable.
Een Italiaan stapte met deze bepaling naar Hewlett-Packard en vroeg om die refund. Daar voelde HP weinig voor: die tekst was eenzijdig door Microsoft geschreven, en daarom achtte HP zich niet gebonden aan de overeenkomst. Bovendien stond in de algemene voorwaarden van HP dat hardware en software onlosmakelijk verbonden zijn, zodat alleen het retourneren van beiden mogelijk zou zijn.

De Italiaanse rechter vonniste (PDF, Italiaans) dat de klant mag afgaan op de juistheid van de Microsoft EULA, en veroordeelde HP tot het terugbetalen van 90 euro voor Windows XP en 50 euro voor Microsoft Works. Met de opmerking dat HP misschien haar contractuele relatie met Microsoft zou willen herzien.

Andere Italianen die hun geld terug willen, kunnen via consumentenorganisatie ADUC een standaardbrief downloaden.

Je moet trouwens wel hard kunnen maken dat je inderdaad de EULA geweigerd hebt te accepteren na de aanschaf van de computer. Een slimme Brit wilde het zekere voor het onzekere nemen en fotografeerde elke stap:

“I booted the laptop, then photographed every step of the boot process up to and including clicking on the XP ‘no I don’t accept’ button. I also scrolled through each page of the EULA, taking a photo of each page,” he wrote in an e-mail interview.

UPDATE (3 november): geen idee of Arda Gerkens van de SP mijn blog leest, maar ze stelt wel nu net Kamervragen over precies dit onderwerp, zo meldt Tweakers:

Volgens Microsoft is er in Nederland wel een procedure om een ongebruikte – of ongewenst meegeleverde – Windows-licentie vergoed te krijgen, maar ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de verkoper waar de consument zijn systeem heeft gehaald. Volgens deze verkopers wordt een systeem op dat moment echter maatwerk, waardoor dezelfde hardware uiteindelijk duurder uit zou komen dan met het meegeleverde Windows-besturingssysteem.

Arnoud

19 reacties

 1. Goeie vraag, ik kon er geen jurisprudentie over vinden. Er zijn wel winkels die computers zonder Windows leveren, al moet je bij laptops wel heel goed je best doen.

  Maar ik zou zeggen dat de Nederlandse rechter hetzelfde zal oordelen als deze Italiaanse. Jij als consument weet niet wat MS en HP afspreken, dus als MS dan tegen jou zegt “u mag het terugbrengen bij HP en dan krijgt u uw geld terug”, dan mag jij op de juistheid daarvan afgaan.

  Arnoud

 2. “You agree to be bound by the terms of this EULA by installing, copying, or otherwise using(*) the Software.”

  Dat blijf ik een rare bepaling vinden. Je kunt de EULA pas inzien als je al aan het installeren bent, dus dan heb je hem eigenlijk al geaccepteerd(**). Ik vind dat een HP dus best een punt heeft als ze zegt “hij staat er toch op? Bewijs eerst maar dat-ie eraf is”.

  (*) zou door de shredder halen ook als “overig gebruik” tellen? 🙂 (**) disclaimer: ik gebruik al jaren geen Windows meer dus weet niet in welke fase van het proces deze vraag precies naar voren komt, maar doorgaans zijn OS-en voorgeinstalleerd op consumentenmachines.

 3. Het is nog erger. Het staat namelijk in de EULA dat je akkoord gaat met de EULA. Afspreken hoe je akkoord gaat met het contract kun je toch niet in dat contract afspreken?

  Ik kan pas akkoord gaan met de afspraak dat ik akkoord ga met de EULA als ik eerst akkoord ga met de EULA. Argh.

  Een redelijke uitleg lijkt me dan ook “u gaat akkoord door verder te gaan met de installatie”.

  Overigens is het vaak mogelijk om de tekst van de EULA te wissen voordat je het installatie-programma start. Als je dan de installatie voltooit, ben je dan toch akkoord met de EULA?

  Arnoud

 4. Eind vorig jaar een ASUS 900 netbook aangeschaft in combinatie met een twee jarig xs4all ADSL abonnement. Hier staat MS Windows XP op ge”installeerd (geen keuze) dus niet akkoord gegaan met de licentie voorwaarden (EULA) en er gauw EEEbuntu op gezet. Na veel heen en weer mailen en faxen tussen ASUS, Microsoft en xs4all uiteindelijk een formulier gekregen (van ASUS NL BV) dat ik kan invullen om een restitutie te krijgen van de windows licentie die ik niet wil hebben. Na het afdrukken van dit formulier blijkt aan de onderkant het bedrag te staan dat ik tegemoet man zien en dat is 7 euro!!!!

  Dit lijkt met een niet realistisch bedrag en ik overweeg nog hoe ik hier op ga reageren. Commentaar/suggesties welkom.

 5. Voor Windows 7 Home Premium krijg je bij Acer 40 euro terug.

  Wel voor eigen rekening opsturen naar Acer Den Bosch. Wonderlijke is dat je gehouden bent aan het retourenbeleid op het moment dat je de licentie afwijst, niet alleen als je het geld terug wilt.

  Als Linuxgebruiker moet je de aankoop dus direct weer tijdelijk afstaan.

 6. Ik ben ok op zoek naar een netbook met alleen Linux, dus g??n Windows. Niet of zeer lastig te vinden. Je ontkomt bijna niet aan de MS-belasting.

  Maar hier hoor je de heren en dames van Brein (of hun loopjongens van Future of Copyright) niet over!

  Mijn conclusie: Microsoft nt de consument, de consument heeft het recht om MS terug te nen.

 7. Ik heb onlangs een laptop aangeschaft waar het niet mogelijk is om niet met de EULA akkoord te gaan: zodra je de laptop opstart krijg je een venster met daarin de EULA en alleen een knop [I Agree] (en geen knop [I don’t Agree]). De enige manier om dit scherm te verlaten zonder akkoord te gaan is het uitzetten van de laptop. Ik ben nog in discussie met de leverancier, maar naar aanleiding van deze blogpost durf ik het nog wel aan om het oneens te zijn met zijn eerste reactie:

  Het aankoopbedrag van de Windows 7 licentie kunt u niet retour krijgen.

 8. Ik heb de EULA’s er nog eens op nagelezen (er zijn er twee: een van MS voor Windows 7 en een voor de aanvullende software van HP). Het lijkt erop dat ze zich nu ingedekt hebben. HP (in HOOFDLETTERS):

  U kunt het gebruikte softwareproduct dan, samen met uw HP hardware, binnen 14 dagen na aankoop retourneren, waarbij u het volledige aankoopbedrag terugontvangt.
  MS:
  Indien u niet akkoord gaat met de voorwaarden, mag u de software niet gebruiken. In plaats daarvan dient u het volledige systeem waarop de software is ge?nstalleerd te retourneren voor restitutie of een tegoed.
  Het ziet ernaar uit dat hardware en software door de fabrikant als een onverbrekelijk geheel worden gezien: je koopt een laptop met Windows, of je koopt hem niet. Dat de software geen noodzakelijke voorwaarde is voor het goed laten functioneren van de hardware, doet er kennelijk niet toe. Is deze vorm van koppelverkoop wel legaal? Er bestaan inderdaad winkels waar je laptops met Linux (of helemaal zonder OS) kunt aanschaffen, maar de keuze is daar beduidend kleiner dan in de “reguliere” handel.

 9. Ik ken twee personen die ge?nteresseerd zijn in de aankoop van een laptop, en ik ben in de positie om hen te adviseren.

  Geen van beide zijn (helaas) ge?nteresseerd in een systeem zonder windows, maar een systeem zonder voor-ge?nstalleerde windows kan toch interessant zijn, doordat er dan een goedkope windows met studenten-licentie op ge?nstalleerd kan worden.

  Is er ergens een lijst met winkels waar laptops zonder OS verkocht worden? Ik ben zelf m.n. ge?nteresseerd in winkels in Leiden en Zoetermeer.

  Wat mij betreft moeten we de macht van de portemonnee maar laten voelen, als de juridische weg zo lastig is.

 10. Het is al een wat oude blog. Maar in Windows 8 staat dezelfde opmerking vermeld. Echter met de opmerking dat ik me daarbij aan de voorwaarden van de fabrikant heb te houden.

  Ik heb onlangs een Windows 8 Dell laptop gekocht. Deze moet nog geleverd worden, maar ik wil de licentie niet van Windows die erbij zit en wil deze dan ook retourneren.

  Heb vooraf contact opgenomen met Dell, maar die geven aan dat ik bij Microsoft moet zijn aangezien het namelijk de licentie van Microsoft is die ik accepteer of niet.

  Voor zover ik weet is dat niet correct, aangezien ik in dit geval zaken doe met Dell en niet met microsoft.

  Welke rechten heb ik en wat is de beste methode om deze licentie te kunnen retourneren.

  1. Je koopt bij Dell, dus met Microsoft heb je niets te maken. Bij Dell koop je een standaard-laptop met eventueel enkele toeters en bellen, plus Windows. Dit is eigenlijk nog steeds een standaard-oplossing en geen maatwerk. Je gaat met deze koop akkoord en wilt vervolgens restitutie voor de Windows licentie. Helaas is deze onderdeel van de verkoop en zit je er dus aan vast. Microsoft heeft in hun voorwaarden aangegeven dat zij geen restituties doen voor geweigerde licenties. Ofwel, terug naar de verkoper. Die zal de restitutie moeten verlenen. Nu komt het erop neer met welke voorwaarden jij akkoord bent gegaan en of je een zakelijke bestelling hebt gedaan of een consumenten-bestelling. In een B2B verkoop mag Dell immers meer voorwaarden opnemen. Bij B2C is er misschien een route om de laptop te behouden maar de licentie te retourneren.

   Wanneer je de licentie ontvangt zul je de licentie moeten weigeren. Dit geeft jou het recht om restitutie te vragen omdat je niet akkoord gaat met de software. Dit zul je vervolgens aan Dell moeten doorgeven, waarna het onderhandelen gaat beginnen. Laptop houden, licentie retour is het einddoel. Gaat dat lukken? Waarschijnlijk niet, aangezien deze koppel-verkoop in Nederland nog steeds is toegestaan. De consumentenbond is er nog steeds tegen in opstand maar nu de markt steeds meer door tablets wordt overspoeld lijkt de aandacht te verslappen.

   De enige oplossing die ik zie is proberen te blijven zeuren bij Dell om restitutie voor de licentie en anders de gehele order annuleren en een andere laptop bij Dell zoeken waar ze geen Windows bij leveren…

  2. Ik vergelijk het even met een all-inclusiv vakantie. Je kan dan geen restituie verlangen voor niet genomen maaltijden omdat je de kleine kroeg in het dorp gezelliger en beter vond dan het grote hotelrestaurant. Je wist van te voren, dat het eten deel van de prijs was. Niet verplicht het te nemen, maar ook geen recht op restitutie. Als je dus een windows 8 laptop koopt, ben je niet verplicht dit systeem te gebruiken, maar een rech op restitutie heb je m.i. niet. Het is zelfs de vraag of er sprake is van een wanprestatie als de laptop met een andere software niet correct funktioneerd.

   1. Olav, als het “luxe buffet” bestaat uit drie soorten pap ’s ochtends, twee soorten pap plus fruit van de dag ’s middags en ’s avonds soep met griesmeelpudding toe dan kun je de reisorganisator aanspreken op het gat tussen de gewekte verwachtingen en wat er geleverd is. Ik verwacht dat je in het geschetste geval een aantal maaltijden bij de lokale horeca vergoed kunt krijgen.

    De vraag is wat je nu precies koopt als je een computer bij Dell bestelt. Ik ga er voor het gemak maar van uit dat het om een “systeem” gaat, hardware plus besturingssoftware. Als het systeem niet voldoet, bijvoorbeeld omdat het besturingssysteem niet aan de vereiste beveiligings- en vertrouwelijkheidseisen voldoet, maar met een ander besturingssysteem zou de hardware wel aan alle eisen voldoen. Kan de koper dan herstel van het systeem door de leverancier eisen? (Vervanging van het besturingssysteem)

   2. Olav, een ander punt: er is hier sprake van een koppel-verkoop waar binnen de Europese Unie bepaalde regels voor zijn. In enkele landen om ons heen is dit niet toegestaan en dient Dell gewoon een restitutie te geven. (B.v. in Frankrijk, als ik mij niet vergis.) Probleem is alleen dat in Nederland deze regels (nog) niet zijn overgenomen betreffende besturings-systemen en hardware, zodat Dell hier mee weg kan komen. Om die reden wil Microsoft eigenlijk ook graag dat hardware specifieke eigenschappen krijgt waardoor deze Windows nodig heeft om er volledig gebruik van te maken. (<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Windows8#Secureboot")Secure Boot) Indien de koppeling door aanpassingen in de hardware noodzakelijk is, dan zal deze koppelverkoop nog steeds worden toegelaten. Overigens opvallend dat over de iMac van Apple niet dit soort klachten komen. Het schijnt wel te kunnen maar kennelijk wil niemand restitutie voor hun OS-X licentie die ze niet gebruiken… Of wel?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.