Presentatie “Delen 2.0″ (win mijn boek!)

Dit is een aankondiging voor de Online Conferentie begin oktober. Lees verder en maak kans op mijn boek!

Web 2.0 is prachtig maar het delen van informatie heeft ook gevolgen die we misschien niet altijd overzien. Mag je zomaar alles zeggen wat je te binnen schiet? Mogen anderen jouw materiaal gebruiken? En als je zelf informatie van internet plukt, hoe zorg je er dan voor dat je recht doet aan de maker van het werk? Eerlijk zullen we alles delen, maar ik een beetje meer dan jij?

Op de Online Conferentie (dinsdag 7 oktober, 11:45) geven Liesbeth Mantel en Marina Noordegraaf een presentatie met de titel “Delen 2.0” waarin je een indruk krijgt van de do’s and dont’s op het gebied van cyberspeech en het citeren en gebruiken van andermans werk. Ze leunen hierbij op de expertkennis van ICT-jurist Arnoud Engelfriet die zijn boek “De wet op internet” aan hen ter beschikking stelde. Tijdens de presentatie stellen we vragen aan het publiek waarmee je een exemplaar van zijn boek kunt winnen.

Twijfel jij er wel eens aan of de wegen die je op internet bewandelt wel legaal zijn?

Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de vragen die er leven in de internetgemeenschap, kun je – als je dat wilt – hier (of bij Marina of Liesbeth) alvast je prangende vragen over “je recht op internet” achterlaten. We pikken er dan voor de presentatie een aantal uit.

Arnoud<br/> (De prachtige illustratie is van Art Makes Me Smile)

Eén reactie

  1. Op de site van iusmentis heeft u een blog geplaatst over het feit dat sociale netwerksites als bijvoorbeeld Hyves en Habbo Hotel de toestemming van de ouders van kinderen onder de 16 nodig hebben, voordat ze gegevens van die kinderen mogen opslaan en die kinderen dus actief kunnen zijn op die sites. http://blog.iusmentis.com/2007/11/19/forumlid-worden-als-minderjarige-vereist-toestemming-ouders/.

    Vragen: – Heeft u hierover al contact gehad met het College Bescherming Persoonsgegevens. Zo ja, wat is hun zienswijze hierop. Zo nee, wilt u dat dan eens gaan doen. – Geldt dit ook voor email-accounts bij Live Messenger en is dus dan automatisch ook de toestemming van de ouders verplicht voordat een kind kan MSN-en?

    Ik neem aan dat u de blog geplaatst heeft uit bezorgdheid over de gevaren, die kinderen lopen op het internet en dan met name het in contact komen met pedofielen of loverboys. Zal het niet mooi zijn als het CBP het met u eens zal zijn en die sites op hun plichten zal wijzen. Dat zal betekenen dat vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met het vastleggen van de toestemming van ouders geen enkel sociale netwerksite of dienst op het internet nog langer kinderen onder de 16 zal toelaten. Daarmee zal dan veel leed zijn te voorkomen.

    Dit onderwerp zal het belangrijkste moeten zijn op de a.s. Online Conferentie. Verder gelden online dezelfde wetten als als offline. Die wetten zijn prima. Enkel worden ze offline wel gehandhaafd, maar online (nog) niet. Nog steeds bestaat meer dan de helft van al het internetverkeer uit het downloaden van illegaal aangeboden bestanden. Volgens een recente uitspraak van de rechter is het downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk zonder er voor te betalen ook illegaal. Het internet is daarmee het grootste criminele netwerk van de wereld. De schade vanwege al deze auteurswetschendingen is groter dan die van maffia. Verder wordt op sites als YouTube en GeenStijl de jongste generatie alle in hun eerste levensjaren bijgebrachte normen en waarden weer teniet gedaan. Tijd voor een campagne: “Internet onder de 16, natuurlijk niet”.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.