Het is wat vroeg voor 1 april, maar toch: een Rus claimt een merkrecht op 😉 verkregen te hebben van het Russisch Octrooi- en Merkenbureau. De Telegraaf, dat het abusievelijk over een copyright heeft, legt uit dat de man van plan is bedrijven geld te gaan vragen voor het gebruik van 😉.
Onzin natuurlijk, maar niet vanwege het feit dat 😉 al langer bestaat. Op zich is het namelijk toegestaan om bestaande woorden of tekens als merk te deponeren. Denk aan Sparta en Ajax, bestaande namen die toch echt merken voor fietsen en schoonmaakmiddel zijn. En toevallig ook nog eens voetbalclubs. Uitgever Boom heeft ook een keurig merkrecht.
Wel is vereist dat je dat woord gebruikt in een andere betekenis dan die van het woord zelf. Een groenteboer zal met Apple niet ver komen, maar de computerboer wel. Je moet dus op een of andere manier dat woord zo gaan gebruiken dat het met jouw bedrijf of product geassocieerd gaat worden. En dat zal met 😉 niet meevallen – dat is zo’n bekend algemeen symbool dat een bedrijf dat niet meer kan claimen.
Ondertussen is al bekend geworden dat Ruspatent het merk ingetrokken heeft omdat het geen onderscheidend vermogen heeft. “😉 niet in staat om de fabrikant en kan niet functioneren als een handelsmerk” aldus Google Translate.
Wie weet de origineelste smiley?
Arnoud
][>:=~+ van http://www.smbc-comics.com/index.php?db=comics&id=177 is geloof ik wel de meest originele die ik ooit ben tegengekomen 😉
(wel paar dagen te laten ;-), sue me)
De reactie hierboven bevatte een smiley maar werd herkent als HTML en verwijderd 🙁
Nee hoor Maarten, je stond gewoon in de modqueue. Sorry :$
Damned, een gemiste kans voor internetjuristen om op smiley controle te trekken 🙂
Anyway, zo je je de filmklassieker Forrest Gump uit 1994 in herinnering kan brengen, waarin Tom Hanks door de recente sociale geschiedenis van de Verenigde Staten loopt, daarin zit een fragment waarin de uitvinding van het smiley-t-shirt als beeldmerk? ergens in de jaren zeventig gesitueerd wordt en het bracht een fortuin op.
Er is meer, grafische vormgevers spannen zich in om eigen interpretaties van de smiley uit te voeren, al dan niet als geanimeerde afbeelding. Dergelijke setjes worden als gadget verhandelt om je favoriete chatprogramma te personaliseren of worden in een commercieel programma ingebakken.