Verkoop van parallelle import?

shampoo.pngRegelmatig krijg ik vragen over parallelle import. Om er eentje te pakken:

Er is een fabrikant van kappersproducten (gels, shampoo etc.) en dat wordt in Nederland tegen hoge prijzen als exclusief product verkocht in kapperszaken. Wanneer je het zelf importeert, dan kost het aanzienlijk minder. Handel dus. Nu kreeg ik laatst een brief van de officiële dealer dat ik illegaal handel omdat hij de exclusieve rechten heeft voor Nederland. Of ik er maar meteen mee wil stoppen en al mijn producten wil terughalen. Kan dat zomaar?

Dat hangt er vanaf waar je inkoopt. Wat je binnen de Europese Economische Ruimte koopt, mag je overal elders in diezelfde ruimte doorverkopen. De rechten op die producten zijn uitgeput, zoals dat heet. Dit op grond van één van de grondrechten uit de EU, dat van het vrij verkeer van goederen. Wat je van bv. Japan of de VS haalt, mag je niet doorverkopen want dat is niet met toestemming van de Europese merkhouder hier op de markt gebracht.

Heb je iets legaal ingekocht, dan mag je de merknaam trouwens gebruiken om je klanten te melden dat je dit in de handel hebt. Zolang je je maar niet voordoet als officieel dealer, want dat ben je niet.

En die dealer dan? Tsja, die heeft pech. Hij heeft een exclusief contract, maar dat betekent alleen dat de fabrikant niet met anderen in zee zal gaan. Hij kan met die exclusiviteit niet voorkomen dat anderen parallel gaan importeren binnen de EU.

Soms zie je nog het argument voorbij komen dat het bedrijf waar je inkoopt, in strijd handelt met zijn contract met de fabrikant. Daar staat namelijk vaak in dat hij alleen aan geautoriseerde tussenhandelaren of zelfs alleen aan consumenten mag leveren. Maar dat contract is in principe zijn probleem, en niet het jouwe als inkoper. Koop je in een winkel of groothandel en worden er geen vragen gesteld, dan is er niets aan de hand. Moet je dat bedrijf omkopen om jou toch te leveren, dan heb je een probleem.

Ook kan het onrechtmatig zijn om stelselmatig mensen aan te zetten tot contractbreuk, als het doel daarvan is om iemands exclusieve verkooporganisatie te ondermijnen door bijvoorbeeld prijsbederf. Persoonlijk heb ik daar moeite mee, want ik zie de meerwaarde van dat soort gesloten verkooporganisaties niet zo goed. Vrij verkeer en vrije handel is een groot goed, waarom zouden mensen dat mogen verpesten door de markt netjes op slot te houden en de prijzen dus kunstmatig hoog?

Arnoud

86 reacties

  1. Als je de adressen van de particuliere wederverkopers hebt … is de belastingdienst dan misschien een optie? Volgens mij is het doorverkopen van producten, zonder hierbij BTW af te dragen en niet ingeschreven te zijn bij de kvk, toch zwart-werken? Al vraag ik me natuurlijk wel af of dit niet te kleinschalig is voor de belastingdienst.

    1. Uiteraard is Belastingdienst hierin geïnteresseerd, alleen kan dit maanden gaan duren en is inderdaad kleinschalig. Ik wil dus mijn advocaat benaderen en een brief laten opstellen naar deze verkopers toe. Ik heb Marktplaats al benaderd met dit tema en wacht op hun antwoord.

  2. Maar dit zijn natuurlijk geen goederen gekocht binnen de EU, maar geïmporteerd uit China. Als ik een zending bestel(van bedrijf naar bedrijf dus) dan betaal ik inklaringskosten, administratiekosten en btw. Als een particulier een zending besteld, gaat dat zo door de duane rechtstreeks zonder kosten naar deze particulier. Hij verkoopt deze goederen wederom zonder KvK nummer, zonder btw afdracht en zonder garantie voorwaarden naar de klant. Gevolg is tevens dat bij falen van dit apparatuur er bij ons 1 wordt besteld en stiekem wordt omgeruild en retour gezonden, waardoor ik met de kosten blijf zitten. Is hier geen bepaling tegen in de Wet?

    1. Dat is fraude dan wel valsheid in geschrifte. Het is een strafbaar feit en je kunt er aangifte van doen bij de politie. Je moet dan wel een bewijs hebben dat het verstuurde item een ander is dan degene waar de garantie op geclaimd wordt.

  3. Ik heb een vraag, ik koop producten gewoon legaal in in deEU en verkoop het goedkoper in NL. Nu weet ik dat dit volkomen legaal is en ik dit mag doen. Maar ik heb nu al 3 e-mails gehad van degene die beweerd “alleen recht” te hebben en “distributeur” is dat ik deze producten van mijn webshop moet halen en geven mij tot 2 keer toe een tijdslimiet aan dat het uiterlijk dan en dan van de webshop gehaald moet zijn. Tevens krijg ik de vraag waar ik de producten vandaan heb en dat meneer beweerd dat er “namaak” in deze producten zijn etc. Ik wil mijn bron niet vrijgeven en alles gaat gewoon legaal en ik weet zeker dat het authentieke producten zijn. Wat kan ik tegen deze meneer doen dat die de wetgeving tegen het vrije handelen binnen de EU tegen wil gaan? Hij geeft ook “dreigementen” af dat die dit genoodzaakt is te melden bij het merk ( buiten de EU ) en deze contact met mij zullen opnemen. Uiteraard heb ik aangegeven dat die daarbij gelijk even moet melden op de vrije handel binnen de EU wat toegestaan is.

    Maar ik ben benieuwd of ik iets tegen deze meneer kan beginnen mocht hij mij blijven mailen en tot “last” is? Is dit strafbaar wat hij probeert te doen de “concurrentie” uit te schakelen?

    1. Hoi SRD,

      Als jij je producten legaal binnen de EU koopt (en je dus wel zeker bent dat jouw bron binnen de EU de producten niet via grijze import binnen de EU heeft gehaald, dan kan men je volgens mij niets maken. Er is inderdaad zoiets als vrije handel binnen de EU …

      (Als je maar niet in je webshop vermeldt dat je distribteur of zo bent (ik leid af dat je dat niet bent))

      mvg, Diana

  4. Goedemorgen,

    Stel ik haal een cosmetica merk uit USA en verkoop dit in Nederland voor precies dezelfde prijs als de officiële importeur. Is dit dan wel toegestaan? Ik wil dan concurrerend zijn door bijvoorbeeld geen bezorgkosten te berekenen… Ik ben benieuwd of dit dan wel mag..

    1. hoi Tam,

      Als je producten buiten de EU inkoop (in dit geval USA) valt dat onder grijze import; tenzij je het in Amerika inkoop bij de fabrikant en je dus eigenlijk ook een officiële importeur wordt.

      Haal je het dus niet bij de fabrikant in Amerika, maar gewoon een andere verkoper/ importeur, dan is het grijze import en mag je het volgens mij niet verkopen.

      gr, Diana

  5. Goedemorgen. Ik ben al een tijd op zoek naar waterdichte info w.b. parallel import van geluidsdragers (CD-DVD) vanuit de V.S. Ik werk voor een officiele importeur van geluidsdragers. We hebben contracten met verschillende V.S. muziek labels. Nu wordt er door een aantal winkels via een groothandel in de VS dezelfde producten gekocht en via deze muziekwinkels (online en fysiek) verkocht aan de consument. Verder wordt er niets afgedragen aan wie dan ook, dan waarschijnlijk alleen aan invoerrechten e.d. Is dit nu illegaal, dus strafbaar of niet? Groeten, Peter

  6. Ik verkoop al jaren een bepaald product. De eerste 2 jaar kocht ik die producten bij de fabrikant buiten de EU en ik heb veel geinvesteerd in reclame in die begintijd. Op een gegeven moment heeft de fabrikant zijn verkooporganisatie opgeschoond en heeft voor elk land een distributeur aaangewezen. Ik ben niet de distributeur worden maar een andere partij met een beter verhaal. Ik kon de producten niet meer kopen bij de fabrikant maar werd naar de nu geinstalleerde importeur verwezen. De importeur wil wel leveren maar tegen een hogere prijs dan wat ik nu betaal door het product buiten de EU in te kopen. Tevens stelt de importeur als voorwaarde dat ik de vastgestelde prijs reken aan consumenten maar ik wil vrij zijn om op prijs te concurreren. Stel dat de importeur stappen wil gaan ondernemen, in hoeverre maak ik dan kans om het geschil te winnen in aanmerking nemende dat: – de fabrikant mij nooit heeft laten weten dat ik verplicht ben te kopen bij de importeur. Ik heb nog 1 keer per jaar informeel contact met de sales manager van de fabrikant die hooguit informeert hoe het gaat etc. – ik al jaren voor de huidige partij importeur werd zaken deed met de fabrikant en het product verkocht. – de importeur mij nooit gezegd heeft dat ik bij hun moest kopen. Terwijl er dus wel degelijk meerdere malen contact is geweest. Is er door deze historie wellicht sprake van een gewoonte die doordat er niet tegen opgetreden is gedurende de afgelopen 5 jaar niet langer als onrechtmatig kan worden aangemerkt?

    Voor wat betreft een eventuele boete na een rechtzaak. Hoever gaat men terug in de tijd.? Loop ik het risico om alle omzet als onrechtmatig te zien aangemerkt sinds het moment dat de fabrikant de importeur installeerde?

    Kan men gewoon zonder waarschuwing een zaak starten of is men verplicht om eerst per aangetekende brief o.i.d. hun eisen kenbaar te maken.

    En de laatste vraag, kan ik als bestuurder in mijn prive vermogen worden aangesproken op grond van onbehoorlijk bestuur als ik vanuit een rechtspersoon deze handel gedreven heb.

    1. Vanuit het mededingingsrecht kan het mogelijk zijn dat de fabrikant een boete riskeert voor de wijze waarop hij zijn markt indeelt. Daaruit volgt dat jij misschien een schadevergoeding vanwege “onrechtmatige daad” zou kunnen krijgen.

      In principe kan niemand je verbieden te handelen in goederen die binnen de EU rechtmatig in het economisch verkeer gebracht zijn. Het punt zit hem nu of jij rechtmatig buiten de EU je handelswaar kunt kopen en deze ook rechtmatig kunt invoeren. (Ik raad je aan om met een in handels- of mededingingszaken gespecialiseerd advocaat contact te zoeken, ook omdat je over een rechtszaak praat.)

      De aansprakelijkheid geldt in het geval van onbehoorlijk bestuur. Dat kan zijn omdat je financieel onverantwoordelijk handelt; in een handelsconflict als dit, waar het niet duidelijk is waar het gelijk ligt, zou ik zeggen: “als je een uitspraak van de rechter negeert.” Het je de relevante wet goed laten uitleggen door een jurist is een teken van verantwoordelijk bestuur. (Vraag een beknopte samenvatting op papier om nog eens na te lezen!)

    2. “Ik ben niet de distributeur worden maar een andere partij met een beter verhaal.”

      En daarmee is jouw hoofdstuk als importeur van buiten de EER dus afgesloten. Je hebt jaren aan inkoopconnecties en marktvoorsprong (registratie merknaam) onbenut gelaten, en nu ben je gepasseerd.

      Vind een inkoopadres binnen de EER!

  7. Beste Arnoud, wij gaan via onze fysieke winkel diverse bekende merken sanitair verkopen en willen dit over een tijdje ook via onze nieuw te openen webshop aanbieden. Nu heb ik de merken of hun agenten (zijn deze agenten overigens voldoende bevoegd te praten namens het merk waar ze voor werken?) gevraagd mij een overeenkomst te geven waaruit blijkt dat wij officieel dealer zijn, maar men geeft aan dat dit niet gebruikelijk is. Is dat niet vreemd? Alle merken afzonderlijk reageerden hetzelfde.. Ben ik dan wel voldoende beschermd als wij binnenkort online gaan met deze merken? Voor zover ik begrepen heb mogen alleen officiële dealers de merken namelijk online verkopen met de officiële foto’s erbij va de merken en het officiële logo. (wat voor ons erg belangrijk is, want het is geen doen zelf foto’s te gaan maken) Ik heb overigens wel in de mail berichten gekregen van de agenten/merken dat we dealer zijn. Dus geen getekende overeenkomst, maar het staat wel in de mail. Kan ik daar rechten aan ontlenen?

    En nog even wat uitgebreider: Bij sommige merken heb ik enkel te maken met de agent. Die handelt onder zijn eigen bedrijfsnaam. Als deze agent/exclusief distributeur mij dus per mail bevestigd dat wij official dealer zijn van het merk, is dat dan voldoende of moeten we deze bevestiging van het merk (rechthebbende) zelf krijgen? Dat zijn vaak zulke grote bedrijven dat je altijd te maken hebt met een agent of exclusief distributeur voor een bepaald land.

    Voordat we online gaan willen we hier graag wat meer duidelijkheid over want we zijn als de dood dat we problemen krijgen. Sommige agenten/merken geven bijvoorbeeld nu al aan dat ze liever niet willen dat je de geleverde foto’s voor een webshop gebruikt. Dit mogen ze toch niet verbieden als je een fysieke winkel hebt? We hebben al flink geïnvesteerd in de showroom waar de spullen van deze merken al te bekijken en te kopen zijn.

    Alvast heel erg bedankt en alle hulp is welkom!

    Jessie

  8. Hoi Arnoud, Wij hebben een bedrijf in muurstickers. Onlangs heeft de fabriek een distributiekanaal opgezet in Nederland. Deze kwam direct met dreigbrieven omdat wij ook deze stickers aanboden en wilde een vergoeding en we hebben alle stickers naar hem toe moeten sturen. Uiteindelijk overeengekomen dat we enkel stickers terug naar hem zullen sturen. Nu staat hij erop dat wij een verklaring tekenen dat wij geen stickers meer verkopen van dat bepaald merk. Maar ik wil dat helemaal niet tekenen. Mag ik deze stickers bijv. dan wel vanuit DE aanschaffen en in Nederland verkopen? Of mag ik een Duits bedrijf opstarten en ze vanuit deze firma importeren (China) en dan naar mijn bedrijf in Nederland weer verkopen. Misschien nogal omslachtig, maar door de houding van de officiële distributeur ben ik niet echt bereid om met hem samen te werken.

    1. Als je ze in Duitsland koopt en ze zijn met toestemming daar op de markt gebracht, mag je ze hier verkopen.

      Als je een Duits bedrijf opricht en ze daar legaal gaat importeren, dan is er een mits: Als het bedrijf voor NL een exclusief contract heeft gesloten zal het jou waarschijnlijk alleen willen leveren met een overeenkomst dat je het niet doorverkoop naar Nederland. Een consument in Duitsland zal het dan wel kunnen exporteren naar nederland, maar jij bent contractueel verb0den om grote partijen of b2b transacties met Nederland te doen.

      Dus is zou sowieso voor je in duitsland een bedrijf opricht eens kijken onder welke voorwaarden men daar wil leveren.

      1. Beste Elroy, Bedankt voor je reactie. Wij hebben hier nu stickers in ons pakket en hebben via via met de fabriek contact gehad. Deze zegt op de stickers zoals bijv. Frozen geen Copyright te hebben. Dit geldt eigenlijk voor alle stickers welke wij in het pakket hebben. Kan het dan zo zijn dat de Nederlandse vestiging deze wel heeft omdat in Europa andere regels gelden? Hij eist dat wij een verklaring invullen dat wij geen stickers van zijn merk verkopen en dat we anders € 500,= per sticker dienen te betalen. Echter wil ik dit niet zomaar invullen. Hij zegt als we nu niet invullen hij een advocaat op ons afstuurt. Heb hem netjes per mail aangeven dat wij beste mee willen werken, maar dat we graag dan ook iets van bewijs willen zien. Tot op heden heeft hij niets gegeven. Wij zitten natuurlijk niet op een advocaat te wachten, maar voel me er niet prettig bij om het betreffende formulier te tekenen. Heeft u of iemand nog advies hierover?

        1. Zolang de Nederlandse distributeur niet goed gedocumenteerd aangeeft waarom jij niet zou mogen handelen, zie ik geen reden waarom jij die verklaring zou tekenen. Het is nu wel de tijd om op zoek te gaan naar een advocaat, de kans dat je betaald juridisch advies nodig hebt wordt snel groter.

    1. Amazon in de uk heeft de extensie .co.uk en de UK is onderdeel van de EER via de EU (voorlopig in ieder geval 😉 ) Heb je echt in de UK gekocht kan je het dus probleemloos in de hele EER verderverkopen.

      Koop je het op Amazon.com dan koop j van buiten de EU en dan kan het dus niet.

      Dan kan je nog wel tegen het volgende aanlopen: via Amazon.co.uk kan je ook producten kopen die vanuit de USA gehaald worden door amazon. Mag ik dan aannemen dat Amazon UK dit met toestemming heeft gedaan en ik het door kan verkopen. Of kan ik alsnog worden aangesproken als blijkt dat amazon UK dit fout heeft gedaan.

      1. Jij kunt worden aangesproken als Amazon jouw product illegaal heeft ingevoerd in de EU. Maar jij kunt dan Amazon weer aansprakelijk stellen voor de schade. (Je mag alleen legaal ingevoerde goederen verkopen; dat geldt ook voor Amazon. Een soort van impliciete garantie.)

    1. Als je direct uit China importeert kun je in de problemen komen met een Nederlandse (of EUropese) importeur. Je mag ook niet handelen in illegaal geimporteerde telefoons.

      Als je van plan bent een zaakje te starten raad ik je aan om voordat je begint juridisch advies in te winnen. Douane- en merkenrecht is behoorlijk complex.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.