Usenet-gemeenschap sleept stichting Brein voor de rechter

you-wouldnt-download-a-car-torrent-mininova.pngEen tijdje geleden was Usenet-community FTD in het nieuws omdat zij “onder druk van Brein” haar systeem had aangepast. Ik heb FTD destijds geholpen om te bepalen welke aanpassingen het handigste zouden zijn, maar voor Brein was dat allemaal niet genoeg. Vandaar dat FTD nu naar de rechter stapt om in een bodemprocedure bevestigd te krijgen dat zij inderdaad legaal opereert. Samen met internet-advocaat Gijsbert Brunt heb ik dan ook een dagvaarding uitgebracht tegen de anti”piraterij”club.

FTD vraagt diverse “verklaringen voor recht”, uitspraken van de rechter dat bepaalde dingen juridisch gezien juist zijn. Kort samengevat wil FTD van de rechtbank horen:

 1. dat downloaden in Nederland legaal is, zelfs als de uploader/aanbieder inbreuk zou plegen op auteursrechten bij dat uploaden
 2. dat je via FTD anderen mag tippen over “gespot” materiaal, zoals films en muziek die op Usenet staan, zelfs als dat materiaal daar zonder toestemming van de rechthebbende geplaatst zou zijn
 3. dat FTD niets verkeerd doet door mensen elkaar te laten tippen over gespot materiaal
 4. dat FTD zulke tips of spots niet vooraf hoeft te screenen
 5. dat FTD ook achteraf geen spots hoeft te verwijderen, tenzij ze over specifieke spots een klacht krijgt van Brein en die klacht onmiskenbaar juist is

Verder wil FTD van Brein een rectificatie voor haar opmerking dat “wat FTD doet zonder meer strafbaar is” in het beruchte Volkskrant-interview uit januari. Die rectificatie moet gedurende drie maanden op de homepage van Brein komen te staan.

Voor meer informatie zie de dagvaarding (PDF) of de berichtgeving bij Webwereld en Nu.nl.

Ik ben blij dat FTD deze stap heeft genomen, want persoonlijk ben ik de propaganda van Brein over wat allemaal verboden zou zijn meer dan zat.

Arnoud

71 reacties

 1. @Arnoud:

  http://tweakers.net/nieuws/60203/brein-gaat-nzb-sites-harder-aanpakken.html

  Wordt het dan toch nog een kort geding ondanks een hangende bodemprocedure? Spoedeisendheid zullen ze wellicht nog uit kunnen leggen maar zou een rechter er vrolijk van worden uitspraak in kort geding te doen terwijl er nog een andere rechter veel inhoudelijker naar een zaak moet kijken? Ik neem aan van niet.

  edit: als tweakers zich baseert op het artikel op de website van brein vraag ik me af of hun conclusie dat brein nu een KG tegen FTD zal aanspannen terecht is. De zin: “In anticipatie van het Kort Geding dat door BREIN tegen FTD zal worden aangespannen, heeft FTD nu zelf een dagvaarding aan BREIN uitgebracht om in een bodemprocedure een verklaring voor recht te krijgen dat wat FTD doet legaal is.” is naar mijn idee suggestief op te vatten.

 2. Als je juridisch advies verleent aan ??n van de partijen in dit geschil, veronderstel ik dat je de uitdrukkelijke toestemming hebt om over de zaak te rapporteren op je blog? Het zou m.i. anders weinig deontologisch zijn om dat te doen, zelfs al ben je geen advocaat.

 3. Wat betreft een gerechtelijke uitspraak of jurispudentie, dat zullen we nog wel is gaan zien, hoe bindend. In het verleden zijn er wel meer zaken geweest die door een rechter zijn uitgesproken en via politiek alsnog via ubochten en dergelijke zijn omgebogen. T probleem met velen van jullie is dat jullie TEVEEL volgen. Tegen de zin in van de burgers, de meerderheid, worden zaken besloten. Daar zijn wij het niet mee eens en wij gaan er met zijn allen voor vechten en uiteindelijk voor zorgen dat de zaken anders komen te liggen. Dan is het aan jullie om of mee te doen of niet.En als het onverhoopt uiteindelijk niet mocht lukken kunnen wij van onze beweging iig in de spiegel kijken en zeggen: Wij hebben gevochten en er alles aan gedaan om het te veranderen.Aude audenda!

 4. Ik weet niet of BREIN een kort geding aan FTD gaat wagen; in de meeste gevallen heeft de eiser in een KG een tactisch voordeel: zij kunnen de tijd nemen om hun klaagschrift te perfectioneren, de aangeklaagde heeft maar een paar dagen om zijn verweer op papier te zetten. Dit kan tot slechte jurisprudentie leiden. (Zie o.a. DB vs Xs4all) Als BREIN een kort geding wil aanspannen zullen ze dat nu snel moeten doen, wordt dus haastwerk. Aan de andere kant: FTD heeft al een dossier en een basis voor de verdediging en kan redelijk snel met een doortimmerd verweer komen.

 5. @Roodbaard: Ik zou het als zeer prettig ervaren als u uw propaganda aangaande uw nieuw op te zetten politieke partij achterwege kan laten op dit onderdeel van deze blog. Het gaat hier om FTD, en of zijn activiteiten wettelijk mogen. Voor propaganda kunt u beter bij Geen Stijl zijn.

  @Arnoud: Uit verschillende media valt op te maken dat BREIN nu een KG aanspant tegen FTD. Mag ik dan opmerken dat het wel een vreemde gang van zaken is, dat de media eerder kennisgeving heeft gekregen over KG dan FTD?

 6. @Roodbaard ( 2 hierboven)

  Heb je zelf een idee wat je bedoelt te zeggen? Ik probeer het stukje voor stukje en dan hoor ik wel waar het bij mijn intepretatie misgaat…

  bindenheid jurisprudentie: Rechters bepalen de invulling van gaten in de wet. soms komt het voor dat de centrale overheid na de rechterlijke uitspraken met wetgeving komt die een andere bedoeling heeft. Of je dat als ombuiging kan zien valt te bezien, rechters krijgen immers een geschil voor zich waar ze een oordeel over m?eten geven.

  Tegen de zin van de burgers: heb je daar voorbeelden van? Er is altijd wel iemand het niet eens met een uitspraak (meestal de verliezende partij) maar dat betekent niet autmatisch dat het volk het er niet mee eens is. Recent voorbeeld: het min of meer afschaffen van het rookverbod voor kleine caf?’s. Volgens de door jou gevoerde redenatie ondermijnt de rechter de wil van het volk door het rookverbod op losse schroeven te zetten. Het volk kiest immers de overheid dus de wil overheid is gelijk aan de wil van het volk, of niet?

  Wij zijn het daar niet mee eens: Wie is wij? welke doelen streven “wij” na en hoe ga je die doelen bereiken? Anders = beter? Wat is anders? en wat is beter?

  Aan jullie om mee te doen of niet: Er komen hier vrij wat juristen en ik denk dat de meeste van mening zijn dat de wet gevolgd dient te worden.

  Mocht het niet lukken: Ik ken je doel niet dus daar kan ik weinig over zeggen maar als je doel is het wijzigen van de auteurswetgeving is nu misschien een goed moment om wat Europese richtlijnen en internationale verdragen na te gaan lezen. Jij of je zogestelde beweging zullen daar niets aan veranderen. Tenzij je 2/3 meerderheid bij de landelijke verkiezingen weet te behalen, de grondwet weet te wijzigen, NL min of meer uit de EU weet te krijgen en alle verdragen weet op te zeggen. En tegen die tijd zal er wel een internationaal boycot op NL gelden wat het faillissement van de Staat betekent.

  Aan de overige juristen en critici: neem deze reply niet al te serieus, het verhaal rammelt aan alle kanten.

 7. Beste,

  Het wordt mij door jullie verboden om hier te schrijven. Er is er in mijn ogen maar eentje die daar toestemming of niet voor zou kunnen geven en dat is Arnoud zelf. Maar, goed nieuws, er is voor mij geen reden meer om hier te komen laat staan te schrijven. Onze beweging/partij, daarvan is de eerste stap gezet en we zullen gaan zien hoe het gaat verlopen. Wij denken goed in te schatten wat er speelt bij de “gewone” bevolking en geven die mensen in ieder geval een platform om hun meningen te geven en te discussi?ren. Ok, ik geef toe dat onder andere mijn eigen IQ ver onder die van jullie ligt, maar ik ben een van die mensen die zich door de huidige politiek goed genaaid wordt. Ook zie ik en wij aankomen dat als het in Nederland met het gedraai en gelieg zo doorgaat de gewone bevolking het echt niet meer gaat pikken. Een aantal stappen te ver en het “hok vliegt in de fik”. Wat het internet betreft…onze intentie is niets anders dan voorkomen dat de bevolking betuttelt gaat worden met wat wel en of niet zou mogen. Van het een komt het ander. Ofwel, nu gaat FTD eraan, dan dus ook de volgende community’s en na dat het downloaden om zeep is geholpen gaan ze is verder kijken hoe ze het internet de nek om kunnen draaien. Daar wil vrijinternetpartij tegen vechten.Arnoud, bedankt voor de gelegenheid die ik kreeg hier te schrijven. Succes met de strijd met FTD tegen Brein en al die andere instanties. Wij komen eraan!

 8. Waar heb je over het door jou genoemde verbod gelezen? Ik sta kritisch tegen over het losse gezwam (excusez le mot) dat ik tot nu toe gelezen heb maar daarmee mag niet direct geconcludeerd worden dat ik tegen het initatief ben. In Zweden lijkt de piratenpartij langzaamaan een basis tot bestaan te krijgen, waarom zou dat in Nederland niet kunnen?

  Ik maak uit je eerdere posting op dat je het auteursrecht min of meer de nek om wilt draaien en dat gaat je simpelweg niet lukken. Nog los van het feit dat het een zeer slechte zaak zou zijn om in zulke richtingen te willen werken. Als je serieus plannen hebt om een Nederlandse piratenpartij op te richten mag je wel gaan beginnen om je in te gaan lezen in het gehele systeem dat achter de Nederlandse Auteurswet schuilgaat.

  Persoonlijk denk ik dat de auteurswet, jurisprudentie en literatuur voldoende handvatten biedt om de procedures van mininova en ftd (en dus ook soortelijke sites) te winnen.

  Als je plannen serieus zijn wens ik je er veel succes mee. Mijn vraag blijft echter wel staan; wie is wij? en welke doelen streef je precies na?

 9. Als de rechter ftn gelijk geef dan krijg hij van mij 500 kudos want ik gebruik het al jaren,en ik hoop dat het gezijk eidelijk een keer en voorgoed voorbij is. In andere landen zeg maar de hele wereld is software, film, muziek enz veel en veel goedkoper dan in Nederland, waarom houden ze de prijzen hier opzettelijk hoog. ( Dus ze doen het zelf )niet ftn enz

 10. Nu stchting brein is gehacked en de site nog steeds niet in de lucht is, lig ik persoonlijk helemaal onder tafel. Koekje van eigen deeg noemen ze dat ook wel, afschaffen die stichting! en verder boycotten!

 11. Zie http://www.fighttodefeat.nl/index_nieuws.html. FTD wacht op dit moment op BREIN’s reactie op haar conclusie van antwoord (uitstel wegens persoonlijke omstandigheden). Daarna mag FTD nog een laatste reactie geven, en dan is het aan de rechtbank om te bepalen of en wanneer zij een zitting wil. Dat zal waarschijnlijk begin derde kwartaal 2010 zijn. Specifieker een datum geven is onmogelijk, omdat FTD en BREIN afhankelijk zijn van de agenda van de rechtbank.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.