Ik wil niet op uw nieuwsbrief!

Een lezer vroeg me:

Regelmatig heb ik wel eens mail-contact met bedrijven (vaak MKB-bedrijven). Nu merk ik dat het de laatste tijd steeds vaker voorkomt dat ik meteen nadat ik mailcontact heb gehad, op hun nieuwsbrief geabonneerd bent. Mag dat eigenlijk wel?

Hoofdregel bij commerciële mail is dat je toestemming nodig hebt van de ontvanger voordat je deze mag sturen. De Telecommunicatiewet is streng en biedt maar weinig uitzonderingen op deze regel. Er zijn er grofweg twee:

  1. Contactgegevens die een bedrijf zelf publiceert voor dat doel.
  2. Contactgegevens die zijn verkregen in het kader van de verkoop van een product of dienst.

Bij de eerste uitzondering (die niet geldt voor contactgegevens van consumenten) moet je denken aan e-mailadressen als acquisitie@bedrijfsnaam.example, persberichten@nieuwssite.example of opensollicitaties@bedrijfsnaam.example. Bij zulke adressen is het duidelijk wat daarheen mag, en daar is dus geen nadere opt-in voor nodig.

De nieuwsbrief van de vraagsteller valt daar niet onder, al was het maar omdat een mailtje sturen naar een bedrijf niet is voor het doel “op iemands nieuwsbrief komen”. Bovendien overkomt dit ook vaak particulieren, en die uitzondering geldt daar dus niet voor.

De tweede uitzondering zegt kortweg dat je je klanten mag spammen met reclame, mits je ze maar bij elke mail een opt-out biedt. Dat begrip ‘klant’ wordt hier dus opgerekt tot “iemand die ons mailde”. Dat gaat me nogal ver. De wet spreekt duidelijk van “in het kader van de verkoop”. Ik kan me nog vinden in een interpretatie dat toeleveranciers (die aan het bedrijf verkopen) zomaar gespamd mogen worden, maar zomaar iemand die een vraag mailde? Nee.

Je zou natuurlijk nog kunnen zeggen dat nieuwsbrieven geen “commerciële” mail zijn maar informatieve. In theorie kan dat, maar de nieuwsbrieven van de meeste bedrijven zijn niet meer dan verkapte reclamefolders.

Arnoud

12 reacties

  1. Zijn er nog voorwaarden (of richtlijnen gegeven door de Opta en/of CBP) over de opt-out die ze aan moeten bieden?

    Concreet; als je een ov-chipkaart koopt (b.v. op de site van ov-chipkaart) dan krijg je een mail met de volgende tekst:

    Uw gegevens zijn opgenomen in het NS-klantenbestand. We gebruiken deze gegevens o.a. om u te informeren over voor u relevante diensten en producten van NS Groep N.V. en haar werkmaatschappijen en samenwerkende partners. Als u op deze informatie via internet/e-mail geen prijs stelt of als u uw gegevens wilt wijzigen, klik dan op ‘mijn gegevens’

    So far so good. Echter voor die ‘mijn gegevens’ moet je een een account aan maken. Als alternatief kun je een 0900 nummer bellen. Dat heb ik voor de gein eens geprobeerd en die vertellen je dan dat je een account moet hebben. Meer willen ze niet doen.

    Ik weet dat ik een enorme zeikerd ben op dit gebied maar ik wordt er eigenlijk wat moe van dat bedrijven maar allerlei voorwaarden stellen aan het opt-out (in mijn ogen) recht.

    Opt-out omdat het hier om diensten van de NS gaat en dus onder punt 2 valt. Hoewel dat “dus” is ook maar de vraag; wanneer ben je een klant van de NS? Ik heb de OV-chipkaart niet bij de NS besteld. Ik heb alleen reizen op saldo geactiveerd om in de toekomst MOGELIJK gebruik te maken van de trein. Maar is het activeren van een optie op de kaart al een product van de NS?

    Ik zou het eigenlijk redelijk vinden dat je op dezelfde manier kan afmelden als dat je opgeslagen wordt. M.a.w in dit geval email adres + kaartnummer + captcha (dat is namelijk ook voldoende voor de activatie).

  2. Het moet gemakkelijk zijn:

    “3. Afmeldmogelijkheid bieden

    In ieder verzonden bericht moet de mogelijkheid staan tot afmelden. Ook al heeft de ontvanger eerder toestemming gegeven, U moet ontvangers deze mogelijkheid kosteloos en op gemakkelijke wijze aanbieden. Een uitgebreide vragenlijst voordat de afmelding rond is, is dus niet gemakkelijk.”

    bron: https://www.spamklacht.nl/ik-verzend-elektronische-berichten/

    Dus eisen dat je daarvoor een account aanmaakt wat je eigenlijk helemaal niet wilt hebben lijkt mij duidelijk een brug te ver.

  3. Ik weet ook dat er een aantal site gaan vragen om in te loggen, maar je hebt dan geen account. (dus wederom registreren, zoals #6 al meldde)

    Dit is in mijn ogen geen ‘op gemakkelijke wijze’ afmelden. Spamklacht doet hier, voor zover ik heb kunnen nagaan, helemaal niets aan. Terwijl dit uitermate ergerlijk is.

  4. Formeel gesproken zal het niet volgens de letter van de wet zijn, hoewel je van gedachten kunt verschillen over wat ‘op gemakkelijke wijze’ is. Maar ik kan me goed voorstellen dat, met de beperkte capaciteit van de toezichthouder, er keuzes worden gemaakt; dat ze dit punt nu laten zitten en alleen de extremiteiten hiervan (afmeldwijzen waarbij je niet van gedachten kunt verschillen over de onrechtmatigheid daarvan) aan te pakken.

  5. Een wat toegespitste vraag: als je bij een webshop registreert (bijvoorbeeld opdat je de verzendkosten kunt laten berekenen), maar uiteindelijk niets koopt, is de webshop dan nog steeds gerechtigd om je op de mailing list te plaatsen?

  6. bedankt voor de antwoorden.

    Ik lees net mijn eigen posting terug en zie dat ik even een kleine rectificatie moet plaatsen.

    Ik schreef:

    als je een ov-chipkaart koopt (b.v. op de site van ov-chipkaart) dan krijg je een mail met de volgende tekst

    Dat is niet helemaal correct. Ik had de kaart gekocht op de site van ov-chipkaart. Maar kreeg de mail nadat ik op deze kaart “reizen op saldo” activeerde bij de NS. Doet verder niets af aan de situatie aangezien ik voor het “activeren” dus geen account hoefde aan te hebben/maken en nu dus wel om van hun spam af te komen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.