Valt een nieuwe auto onder de Wet Koop op Afstand?

Een lezer wees me op Auto.nl waar je goedkoop nieuwe auto’s kunt kopen. (Ik reis altijd per OV, vandaar dat ik ’t niet zelf gezien had.) Origineel concept: een nieuwe auto via internet. En dan komt de juridische vraag: valt dat dan onder de Wet Koop op Afstand? Oftewel, mag je die auto dan binnen zeven werkdagen na ontvangst terugsturen (terugrijden?) naar de webwinkel?

Ik zou zeggen van wel. Een auto is een product als ieder ander, en bij de koop van een (nieuwe) auto gelden geen bijzondere wettelijke regels (behalve dan rond het kentekenbewijs maar dat is hier niet relevant). En het artikel over het recht van retour (art. 7:46d BW) noemt wel een aantal uitzonderingen, maar geen die over auto’s gaan.

De enige die relevant kan zijn, is de “maatwerk-exceptie”: zaken die “zijn tot stand gebracht overeenkomstig specificaties van de koper”. Bij een nieuwe auto is het gebruikelijk dat je bepaalde opties kunt afnemen. Wanneer die opties wijzigingen aan de auto impliceren (lichtmetalen velgen, een ingebouwde GPS-navigatieunit, stoelen in bepaalde kleur) dan is de auto daarmee maatwerk geworden en mag de aankoop niet meer worden geannuleerd. Een auto die compleet standaard is, is echter geen maatwerk. Ook niet als hij speciaal besteld wordt bij de importeur.

Een twijfelgeval treedt op bij de kleur. Dat is ook iets dat bij meubels speelt: als je mag kiezen uit tien voorgedefinieerde kleuren, dan lijkt me er geen sprake van maatwerk. Dat meubel of die auto wordt dan niet gemaakt op jouw kleur. Maar als je een kleur zelf opgeeft (“PMS kleur 282 alstublieft”), dan is sprake van jouw specificatie en dus een maatwerk-bank of -auto. Ik ben er nog niet uit wat er gebeurt als men niet tien maar tienduizend kleuren voordefinieert (bv. een kleurenwaaier of colorpicker). Is dan sprake van maatwerk?

Arnoud

57 reacties

  1. De verkoper had mij per email meteen een overeenkomst gezonden met het verzoek deze te tekenen. Omdat ik bang was dat de auto (cadeau voor mijn zoon) anders weg zou zijn heb ik getekend (dom van mij maar is niet anders) en via email geretourneerd. Omdat het voor mijn zoon niet de juiste kleur was heb ik hem binnen drie dagen geannuleerd. Dus is er totaal geen lijfelijk contact geweest, en heb ik de auto niet gezien en geen proefrit gemaakt. Ik heb wel bij het retourneren van het getekend overeenkomst in het email gezegd, overeenkomst gaat door onder voorwaarde dat de auto is zoals per email omschreven en dat een proefrit de doorslag moet geven.

  2. Hm, met termen als “proefrit moet de doorslag geven” zou ik toch zeggen dat er inderdaad pas een overeenkomst was nadat de proefrit positief was. Ik zou dan zeggen: er is nog niks gekocht, hooguit kunt u eisen dat ik een proefrit kom doen maar u weet nu al wat ik daaruit ga concluderen. Dus de koop is bij deze geannuleerd.

  3. Dit was de letterlijke tekst van mijn email bij de overeenkomst!

    Het spreekt voor zich dat de koop alleen doorgaat, als de auto volledig aan uw beschrijving voldoet en een proefrit voor mij naar volle tevredenheid verloopt!

    Denkt u dat met deze tekst ik een punt kan maken?

  4. Verder wil ik een brief met volgende tekst aan de verkoper sturen: Geachte heer ??????.,

    Hartelijk dank voor uw email van maandag .. juni, 2011. Na uitvoerig overleg met mijn advocaat,kan ik u meedelen dat de annulering van de koop geen verdere kostenvergoeding van mijn kant met zich meebrengt. Omdat a) er pas sprake kan zijn van een geldige overeenkomst, nadat een proefrit voor mij positief uitgevallen is (zie mijn email van 23-05-2011). U kunt hooguit van mij eisen dat ik de proefrit kom doen, maar u weet nu al wat ik uit die proefrit ga concluderen. Dus er is nog geen geldige overeenkomst. b) op grond van artikel 7:46d van het Burgerlijk Wetboek (Kopen op Afstand), heb ik op .. juni, 2011 per email gebruik gemaakt van mijn herroepingrecht en binnen de gestelde termijn van 7 dagen de koop geannuleerd.

    Met vriendelijke groeten, Denkt u dat ik hiermee een kans maak?

  5. Je hebt het over een advocaat maar ik ben geen advocaat en je kunt een blogdiscussie moeilijk “overleg met advocaat” noemen.

    Artikel 7:46d BW geldt m.i. niet bij een tweedehands auto, dus ik denk niet dat dat argument zinnig is om op te nemen. Ik zou alleen het punt van de proefrit uitwerken en daarbij duidelijker uitleggen welke stappen er over en weer zijn genomen (jij zag advertentie, zij deden offerte, jij gaf aan alleen proefrit te willen, daarop nodigden zij je uit, etc).

    Met name het moment dat er een factuur kwam (toch?) is belangrijk. Waarom meenden zij je te mogen factureren en wat heb jij daarop gereageerd?

  6. Dat advocaat is bij wijze van spreken, die kan ik alsnog raadplegen! Maar u heeft gelijk met het concentreren op de proefrit.

    Overigens is het een erkend merkdealer die op hun internetsite tweedehands auto’s met bovag garantie aanbied. De factuur gaat over een annuleringsboete van de Bovagvoorwaarden van 15% van de koopprijs! Deze boete wil ik niet betalen, dus als ik aan kan tonen dat er nog geen overeenkomst tot stand is gekomen ben ik ver genoeg, denk ik!

    Overigens mijn dank voor uw snelle adviesen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.