“Stuntuitverkoop” van iPad met 96% korting rechtsgeldig?

ipad-96-procent-afgeprijsd-uitverkoop.pngWegens een technische storing is Mailamac.nl tijdelijk niet bereikbaar, stond gisteren op hun homepage. Dat kwam vlak nadat onder meer MobileMac meldde dat de stuntuitverkoop van het bedrijf onder meer een iPad met 96% korting aanbood. Oftewel “21 voor een 64GB iPad 3G (normaal zo’n 550 à 700 euro).

Gevalletje OTTO, denken meteen alle juristen: de fypetout van 99 euro waar 699 bedoeld was, leidde niet tot een rechtsgeldige overeenkomst, omdat je als consument moet begrijpen dat zo’n lage prijs niet kan. Je hebt dan een onderzoeksplicht, oftewel je moet even controleren of die prijs wel klopt.

In het OTTO-geval had niemand dat gedaan, en er waren ook geen andere omstandigheden om te denken dat sprake was van een legitieme aanbieding. Als er nou “stuntaanbieding” of “de knettergekke dagen” bij stond, zou dat anders kunnen liggen.

En dat is waarom het hier interessant wordt: Mailamac hád er “stuntaanbieding” bij staan. Op de screenshot van MobileMac staat onder meer “Uitverkoop”, “Hoge kortingen” en “tot 428 euro” te lezen. Dus mag je er dan wél op vertrouwen dat sprake is van een bijzondere aanbieding?

Ja en nee. Je mag verwachten dat de prijzen lager zijn dan normaal. Ik vind alleen “96%” in blauw wel wat magertjes bij zo’n mega-aanbieding. Dat is zó ver onder de kostprijs dat daar wel meer aandacht gegeven was als dat serieus de bedoeling was. “Het hoesje is duurder!” of zo er bij.

Verder is 96% korting zó veel dat je redelijkerwijs kunt twijfelen of dat wel de bedoeling was. Ik heb nog nooit eerder 90% korting gehad, meer dan 50% à 60% zie je eigenlijk nooit. Daarmee geldt dan toch de OTTO-regel dat je navraag moet doen.

Afgezien van de OTTO-zaak ken ik geen rechtspraak op dit punt. Wel zijn er een paar uitspraken van geschillencommissies. In een al wat oudere zaak <a href=”https://loket.degeschillencommissie.nl/Web/Site/popup.aspx?m=uitspraken&a=uitcatp&vt=2414&ca=d&guid=F1F4C7AE-A90D-475E-ABF5-2927DF3AF38C->kreeg de consument gelijk bij een korting van 85% (125 euro in plaats van 850), vanwege ‘schreeuwerige kortingen in de showroom” maar ook omdat hij navraag had gedaan en de verkoper in de showroom had bevestigd dat het klopte. Ook had de consument aangeboden om 200 euro bij te betalen voor de normaal gratis extra’s.

Echter, in een zaak waar een product van normaal zo’n 300 euro werd aangeprezen voor 65 euro, sprak de commissie van een onbegrijpelijk lage prijs. Evenzo noemde de geschillencommissie Thuiswinkel een prijsverschil van 75% of meer echt te veel, zelfs bij stuntaanbiedingen, om aanspraak te kunnen maken op levering.

Wat is de hoogste korting die jullie ooit in ’t openbaar geadverteerd gezien hebben bij een legitieme aanbieding?

Arnoud

33 reacties

  1. Over de staatsloten: ze hadden een poule gemaakt waar je voor ???15 aan mee kon doen. In totaal hadden ze dus 100 halve staatsloten. De foto heb ik gemaakt voordat ik naar binnen liep, maar hij hing er al een dag of zes voordat ik eens ging vragen hoe het zat. De dag er op was hij weg.

  2. Ik heb laatst een schitterend paar Van Bommels gekocht voor de helft van de helft, dus 75% korting. Gewoon in een keurige winkel met uitverkoop.

    Verder kan je in outlets ook wel eens op 70% korting uitkomen.

  3. Zeker op Apple apparatuur is de marge voor de tussenhandel erg laag. Een korting van 10% zou al betekenen dat er onder de inkoopsprijs verkocht wordt.

    Met plaatsvervangende schaamte heb ik een paar blogs zitten lezen, waar mensen 50 van deze iPads gekocht hebben en nu schreeuwen dat ze gedupeerd zijn… (WTF!) Gedupeerd? Iemand met enig fatsoen zou MailaMac gewaarschuwd hebben en de organisatie niet overbelasten met dit soort onzin aankopen.

  4. In de Google-cache staan de uitverkoop-aanbiedingen nog, met oa:

    Apple iPad 32GB Wi-Fi – ??? 30 korting in combinatie met een iPad sleeve ??? 2,00 ??? 2,38 incl. BTW

    met daarbij in een plaatje de vermelding “99% korting”.

    Dus volgens mij is alleen die eerste zin “??? 30 korting in combinatie met een iPad sleeve” realistisch: die sleeve zal je wel gewoon moeten betalen a 30 Euro. De ‘aanbieding’ is dus alleen een gratis sleeve, vermoed ik.

    Los daarvan: je ziet als consument hier in één oogopslag dat het niet klopt: de eerste zin klopt niet met de andere bedragen/getallen. Als klant kan je dus vermoeden dat er een fout is gemaakt (dus nog los van de extreme korting).

  5. Ik was een van die bloggers die een paar stukjes erover geschreven heeft en in een van die stukjes staat ook dat ik vanalles geprobeerd heb om in contact te komen met iemand van MaM. Van bestuur tot receptie, social media was dit keer eens geen oplossing.

    Hoewel ik helemaal geen verstand heb van het recht of ik überhaupt de behoefte heb mensen te overtuigen iets te doen (zoals proberen hun bestelling te claimen) kan ik me toch voorstellen dat sommige mensen er wel ingetrapt zijn. Voor mij waren de punten die Arnoud hier optekent belangrijk maar ook het feit dat het hier om een verouderd model gaat dat normaliter niet meer te koop is.

    Als het hier om een simpele fout gaat is het systeem dat MaM gebruikt zo gevaarlijk dat je meer controle van hun kant mag verwachten. Want naast een lage prijs werden er dus ook bannertjes met kortingspercentages gegeneerd, op een pagina die de titel “Uitverkoop” draagt. Het feit dat je op die pagina komt nadat je op een plaatje hebt gedrukt waar niet alleen iPad maar ook een MacBook opstaat incluis de tekst “tot 428 euro korting” helpt denk ik ook niet mee.

    In ieder geval ben ik erg benieuwd wanneer MaM hun klanten op de hoogte gaat stellen, want alleen een reactie onder mijn blog en op pagina 8 van een forumtopic plaatsen komt mij als wat karig over.

  6. Nog meer informatie uit Google-cache:

    32gb wif-only

    Normale prijs: ??? 503,36 voor??? 399,00 ??? 474,81 incl. BTW

    “64gb +3g”

    Normale prijs: ??? 671,00 voor??? 519,00 ??? 617,61 incl. BTW

    Dus: op die pagina’s staan wel normale prijzen. Wat hebben de kopers gezien?

    Oh ja: consumentensites die groot adverteren met ex-BTW-prijzen mijd ik in het algemeen.

  7. De winkel hier om de hoek verkocht een tijdlang lampjes van 99 pence (ik woon in Engeland) per stuk – nu drie voor 25 pence. Echt waar. (De kassa herkende het ook zo: een lampje, subtotaal 0.99, twee lamptjes subtotaal 1.98, drie lampjes subtotaal… 0.24.) Da’s 91.5% korting.

    Maar goed, lampjes. Ik had er zes gekocht en die liggen hier geloof ik nog.

  8. Typhone, OOK een aanbieder voor ondernemers (vandaar excl. btw), biedt het NIEUWERE model iPad 2 3G (!) Wifi aan voor nop bij een wifi abonnement van 2 jaar dat niet al te duur is. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de inmiddels ‘verouderde’ iPad 1 (zonder 3G) gedumpt wordt.

  9. Met plaatsvervangende schaamte heb ik een paar blogs zitten lezen, waar mensen 50 van deze iPads gekocht hebben en nu schreeuwen dat ze gedupeerd zijn??? (WTF!)

    Het valt me inderdaad weer op hoe een bepaalde groep geldwolven zich weer misdragen. Alle fatsoensnormen gaan blijkbaar de deur uit als er een paar euro verdient kan worden over de rug van een ander.

  10. Om de mensen die nu graag toch hun ipad geleverd zien asociaal te noemen gaat me ook te ver hoor. We hebben het hier over een groot bedrijf met 15 vestigingen. MailaMac is een tak van iCentre die zich voornamelijk op de zakelijke markt richt (@eva, vandaar de prijzen ex. btw). Naast een zakelijke en consumenten tak hebben ze ook nog een consultancy onderdeel.

    Als een groot bedrijf of overheid een voordeel kan halen door gebruik te maken van mazen in de wet of gewoonweg kommaneuken moeten we dat allemaal maar goed vinden. Ik heb ook wel eens bij iCentre gestaan met een kapotte videokaart en werd daar ook gewoon de deur uit gelachen omdat mijn garantie van 1 jaar (terwijl het bij wet volgens mij toch echt twee jaar is) al 4 (!) dagen verlopen was.

    Dat wil helemaal niet zeggen dat het proberen te claimen van je bestelling nu opeeens wel sympathiek is maar een beetje begrip voor de mensen die denken een mazzeltje gehad te hebben is ook niet verkeerd.

    Laten we ook niet vergeten dat het hier om een verouderd model gaat dat al een aantal maanden niet meer te koop is en dat je tegenwoordig “overal” een iPad bij krijgt. Van offerte aanvragen van zonneweringen tot online studies noem maar op. Ook de mensen die een beetje kritisch gekeken hebben kunnen zichzelf dus wel overtuigd hebben van de geldigheid van de aanbieding.

  11. Niks sympathie voor die mensen, je gaat me niet vertellen dat er ook maar 1 persoon is die serieus geloofde dat hij voor twee tientjes een iPad kon kopen. Dat je het probeert als je zo’n ‘aanbieding’ ziet tot daar aan toe, maar als het niet lukt moet je gewoon niet zeuren, je hebt immers niks verloren.

  12. Om de mensen die nu graag toch hun ipad geleverd zien asociaal te noemen gaat me ook te ver hoor

    Mij niet hoor. Trieste figuren.

    Ik heb ook wel eens bij iCentre gestaan met een kapotte videokaart en werd daar ook gewoon de deur uit gelachen omdat mijn garantie van 1 jaar (terwijl het bij wet volgens mij toch echt twee jaar is) al 4 (!) dagen verlopen was.
    Nee je hebt geen wettelijke garantie van 2 jaar.

    Je hebt wel recht op herstel of vervanging tijdens de economische levensduur

    Videokaarten overlijden echter notoir vaak door oververhitting wanneer mensen hun computer overklokken. Dergelijke schade zal een verkoper vaak toewijzen aan verkeerd gebruik door de gebruiker. Buiten de garantieperiode moet je als gebruiker aantonen dat de schade redelijkerwijs niet door zulk gebruik zal komen. Als dergelijk videokaarten geen algemeen bekend (veel besproken op het internet) probleem hebben kan het moeilijk worden om de schade hersteld te krijgen.

  13. Ach kom nou toch. Uit de context van de site was toch overduidelijk dat er hier iets ernstig mis was in de ‘bits and bytes’ sectie. Er stonden allemaal ongeloofwaardige aanbiedingen in: ik herinner mij een 8TB Raid 5 systeem van ??? 1114,- voor ??? 1,- (100% korting in het blauw). Dan kan je niet met droge ogen beweren dat je oprecht denkt een mazzeltje te hebben.

  14. Ik moet toegeven dat ik die aanbieding niet gezien heb (wel over gelezen natuurlijk), zover ik om 15:00 gezien heb stond die ook niet op de uitverkoop pagina.

    Ik vind het prima dat iedereen alle argumenten zomaar van de hand doet maar blijf erbij dat in ieder geval begrip voor de redenering van sommige mensen niet onbelangrijk is.

    Als laatste argument (en nee ik probeer zelf MaM niet aan de levering te houden) veranderde de uitverkoop pagina ook op zondag, zo was 1 van de iPads “opeens verdwenen”. Op twitter ging dat toen als argument rond dat het kennelijk toch een Stunt was. Alle iPads stonden met de status “voor u besteld” en het ging hier dus niet perse om het systeem dat automatisch voorraad beheer gebruikte om het van de uitverkoop pagina te halen. Dit is dan nog een bug is de website, maar wel eentje die OOK niet heeft meegeholpen.

  15. En de reactie van Mail a Mac:

    Beste lezer,

    Je hebt afgelopen weekend een bestelling geplaatst via onze website.

    Als gevolg van een technische fout op de website hebben er bij diverse producten onjuiste prijzen gestaan. Helaas kunnen we je bestelling hierdoor niet accepteren. We betreuren de situatie ten zeerste en bieden onze welgemeende excuses aan.

    We hebben besloten geen compensatie te bieden, dit onder andere om de volgende redenen: ??? De genoemde prijzen waren dermate laag dat het direct duidelijk moest zijn dat er hier sprake was van een vergissing. Vele klanten hebben dit ook aan ons bevestigd. ??? Er is geen schade geleden. ??? We hebben op onze website een voorbehoud gemaakt betreffende typfouten. Nogmaals onze welgemeende excuses voor de situatie. We vertrouwen op je begrip en hopen je binnenkort weer te mogen verwelkomen op MailaMac.nl.

    Vriendelijke groet,

    Mail-a-Mac

    In hoeverre het betreffende voorbehoud van toepassing is weet ik niet (ik kan me niet herinneren toen ik als test een ipad bestelde dat ik ergens voorwaarden heb geaccepteerd dan wel dat deze daar werden aangeboden als download). Het blijft natuurlijk een extreme korting, maar dat zie je vaker (ruim 90% korting), er zijn ook bedrijven waar je standaard XX% korting krijgt.

    Overigens heb ik nog geen creditnota’s gezien, enkel bovenstaande bericht heb ik rond half vijf vanmiddag ontvangen.

  16. @Herman (#14)

    Dat is best bijzonder, ECI schermt namelijk regelmatig dat ze door wettelijke regelingen niet meer dan xx% (ik meen uit mijn hoofd 40%) korting mogen geven op nieuwe boeken.

    Er zijn ‘nieuwe’ boeken en er zijn ‘nieuwe’ boeken. In Nederland is bij wet geregeld dat Nederlandse uitgevers de prijs van een boek moeten bepalen (Wet op de Vaste Boekenprijs); alle verkopers in Nederland moeten zich daaraan houden. De vaste prijs voor een boek geldt als ik me niet vergis tot 2 jaar na publicatie van het boek. Alleen in bepaalde gevallen mag (een beperkte) korting gegeven worden. Boekenclubs als de ECI mogen al na x maanden afwijken van de vaste prijs, boekhandels mogen tot 5% korting geven aan studenten die een pakket kopen, bij bulkleveringen aan organisaties mag 10% korting gegeven worden, en beschadigde boeken mogen met korting verkocht worden.

    Wat het Boekenfestijn betreft, daar worden wel ‘nieuwe’ boeken verkocht (als in ‘exemplaren die nog niet eerder aan een consument verkocht zijn’, dus boeken die niet tweedehands zijn), maar het gaat daar om oude titels – meer dan twee jaar oud, of waar een nieuwere druk van is, of een lichtbeschadigde partij. Hetzelfde principe als ramsj-boeken eigenlijk.

  17. hAl:

    Nee je hebt geen wettelijke garantie van 2 jaar.

    Bedoel je hier te zeggen dat er geen minimumtermijn te duiden is waarbinnen een gekochte zaak deugdelijk dient te functioneren?

    Je hebt wel recht op herstel of vervanging tijdens de economische levensduur

    Waar in de wet staat dat het de economische levensduur is die de termijn – waarbinnen een beroep op herstel of vervanging mogelijk is – bepaalt?

  18. Je hebt gedurende een ongelimiteerde periode recht op herstel of vervanging in het geval van gebreken die al ten tijde van de aflevering (eventueel verborgen) aanwezig waren, waarbij geldt dat je een gebrek na constatering binnen bekwame tijd moet melden, en in het geval van een consumentenkoop gedurende de eerste 6 maanden behoudens tegenbewijs wordt vermoed dat gebreken al bij de aflevering (eventueel verborgen) aanwezig waren.

    De “twee jaar” komt uit de Europese richtlijn, maar is niet in de wet gekomen en speelt dus zo goed als geen rol.

    Het niet halen van de economische levensduur kan een argument zijn om ná de eerste 6 maanden het bewijs rond te krijgen (of de bewijslast te laten omkeren), maar het is m.i. vooral een vaag concept. In ieder geval kun je bij een apparaat met een voorspelde economische levensduur van zeg 10 jaar niet verwachten dat er 10 jaar lang niets kapot gaat.

  19. In Nederland is bij wet geregeld dat Nederlandse uitgevers de prijs van een boek moeten bepalen (Wet op de Vaste Boekenprijs) (sorry, blockquote kreeg ik niet aan de praat)

    Erg hè. En dan hebben de uitgevers, onder het mom van ‘Cultuur’ ook nog kunnen regelen dat slechts het lage btw-percentage geldt. En wat zien we in de praktijk: Uitgevers met winsten, een paar auteurs met mega inkomsten en heel veel auteurs die op het bestaansminimum zitten. Daarnaast een karig aanbod in de boekwinkel en gemiddeld hogere prijzen van boeken dan in de ons omliggende landen.

  20. Is er een mogelijkheid voor uitgevers om de boekwinkels zelf een prijs te laten bepalen? Het maakt wel gelijk duidelijk waarom boeken vaak over al net zo veel kosten (probeer maar eens aan een ouder boek te komen bij bepaalde boekwinkels…).

  21. Is er een mogelijkheid voor uitgevers om de boekwinkels zelf een prijs te laten bepalen?

    Uitgevers zijn verplicht een prijs vast te stellen en te registreren bij het Commissariaat voor de Media. Het CvdM zorgt ook voor verdere controle/handhaving: regelmatig worden boetes uitgedeeld aan winkels die teveel korting geven of gratis dingen weggegeven bij de aankoop van een boek – want dat is ook verboden, wat soms tot wat vreemde actievoorwaarden leidt: toen ik voor het eerst ergens las dat bij een bepaalde actie tabakproducten en boeken uitgesloten waren, moest ik toch even mijn hoofd krabben (tot ik bedacht dat met beide mag niet gestunt worden).

  22. Is de 3D Dinsdag alweer afgelopen? 🙂 Betreffende kortingen, je ziet die vaak oplopen naarmate je langer wacht. De film “Thor” is nu nog in de bioscoop. Straks ligt hij in de winkel als DVD en BlueRay voor een prijs tussen de EUR 20 en EUR 30. Over een jaar is hij al tot 50% van die prijs afgeprijst en over 5 jaar ligt hij in de koopjesbak van de videotheek voor nog geen 5 Euro. Kortom, na een tijdje daalt de prijs enorm. Ik weet nog hoe ik 8, 9 jaar geleden memorysticks kocht van 256 megabytes van tegen de 100 Euro voor mijn digitale camera. Tegenwoordig koop ik memorysticks van 4 GB voor een paar tientjes.

    Dit zijn allen producten die in het begin nieuw zijn en daardoor dus duur. Naarmate tijd verstrijkt verouderen die producten en verliezen ze hun waarde. Weinig mensen die 5 jaar wachten om de film “Thor” te kopen als tegen die tijd “Thor IV” uitkomt…

    Dat een iPad voor EUR 21 te koop is kan ik mij prima voorstellen omdat de iPad al redelijk verouderde technologie is. Ouder model met daarbij een tweejaarlijks Vodafone abonnement erbij van EUR 30 per maand en dan vind ik die EUR 21 nog aan de hoge kant! Een Samsung Galaxy Tab P1000 kun je immers zelfs gratis krijgen bij een Vodafone abonnement. Dus waarom een iPad niet? 🙂

  23. Valt dit niet onder (oneigenlijke) dwaling? Overigens, Apple geeft resellers bijna nooit toestemming voor (stunt)kortingen. Op iPod’s misschien wel. Voor de iPad weet ik het eerlijk gezegd niet (denk het niet).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.