Tijd voor een nieuwe blog!

blog-arnoud.jpgNee, niet schrikken, ik ga niet stoppen met bloggen of overstappen naar een andere site. Maar ik wil wél overstappen naar een nieuw design, want ik ben ondertussen wel een beetje uitgekeken op het Clasikue-theme dat ik in 2007 installeerde. En natuurlijk wordt het tijd voor de nieuwste WordPress – deze zwaar gehackte versie 2.1 is ook over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen.

Natuurlijk ga ik dat niet zomaar doen – ik wil graag jullie reacties en suggesties over hoe het eruit moet komen te zien. Want mijn lezers en met name mijn reageerders zijn wat deze blog een succes heeft gemaakt.

Om de nieuwe vormgeving van een optimale gebruikservaring te voorzien – eh, ok, in gewone taal: om te zorgen dat alles komt te zitten waar jullie kijken – ga ik de komende maand het pakket Crazy Egg Web Analytics installeren. Daarmee krijg ik heatmaps en andere informatie over hoe de huidige blog bekeken wordt, waar mensen op klikken en hoe men er doorheen struint.

Crazy Egg is minder privacyschendend dan Google Analytics, hoewel het natuurlijk nog steeds persoonsgegevens verwerkt. Maar ik krijg alleen geaggregeerde informatie, dus ik denk dat ik dat wel kan maken.

Wat mis je op deze blog? Wat zou je er graag bij willen hebben? Waar erger je je nu al maanden aan of wat is zó handig dat het absoluut niet weg mag?

Arnoud

76 reacties

  1. Ik weet niet of ik blij zou worden van geneste reacties.

    Ik bezoek af en toe de lange Getty thread om te kijken of er nog nieuwe reacties zijn. De nieuwste reacties staan dan onderaan en ik kan meteen zien vanaf welke bijdrage ik de draad op moet pakken.

    Ik moet er niet aan denken dat er een aantal nieuwe berichten zijn, die zijn verdeeld over de hele pagina van 700 berichten.

  2. Smallere pagina. Op mijn 22???-monitor browse ik vaak met het venster gemaximaliseerd, wat 1680px in de breedte biedt voor websites. De meeste sites geven simpelweg een achtergrondkleurtje aan de zijkant, maar het huidige design op dit blog past zich aan aan de schermbreedte. Hierdoor zijn de regels tekst niet gemakkelijk te lezen.
    VETO! Heb ik een veto-recht verdiend? 🙂

    In ieder geval, mijn monitor is 1920×1200 en ik heb echt een enorme hekel aan die witranden links en rechts van tekst. Sowieso kun je op een breed scherm een venster gewoon smaller maken. Waarom maximaliseren? Maar ik ben gewend om te lezen over de gehele breedte van het scherm en dat wil ik graag zo blijven zien…

    Ik denk dat het handig zou zijn indien bezoekers kunnen kiezen uit meerdere layouts. Een compacte versie, eentje met brede, witte randen en desnoods eentje met geneste comments.

    Edwin heeft overigens gelijk als het om die foto gaat. Kun je niet een nieuwere foto plaatsen waar je er wat serieuzer op staat? Hou desnoods een weegschaal in je handen a la Vrouwe Justitia en een lightsaber in je andere, om er een wat modernere blik aan te geven. 🙂

  3. Smallere pagina. Op mijn 22???-monitor browse ik vaak met het venster gemaximaliseerd, wat 1680px in de breedte biedt voor websites. De meeste sites geven simpelweg een achtergrondkleurtje aan de zijkant, maar het huidige design op dit blog past zich aan aan de schermbreedte. Hierdoor zijn de regels tekst niet gemakkelijk te lezen.

    Euh. Dan browse je met het venster niet gemaximaliseerd?

  4. Ik heb niet alle reacties gelezen, dus misschien is het al eerder genoemd. Op het moment dat er een link naar een andere website staat, wordt dit geopend in hetzelfde venster. Het zou fijn zijn als dit in een nieuwe tab geopend wordt zodat je ook gewoon op deze blog blijft.

  5. BLOGVIEW: Vanuit usability-overwegingen is het m.i. verstandig wanneer de ‘lees meer’-functie alsnog in gebruik genomen wordt (waarbij je bijv. max. 50 woorden toestaat in de teaser, gevolgd door een ‘lees verder’-knop). Die functie is standaard aanwezig in WordPress, maar je gebruikt hem niet. Is dat bewust?

    De ‘lees meer’-functie voorkomt dat de bezoeker onnodig veel moet scrollen en laat de site beantwoorden aan de algemene usability-opvatting dat men met max. twee of drie keer beroeren van het muiswiel (momentum voor mac-gebruikers), de bodem van een pagina moet kunnen bereiken en dan circa 8 tot 10 teasers heeft kunnen lezen/scannen. Zeker mensen die (alleen) geïnteresseerd zijn in specifieke artikelen zullen dit waarderen. Het sluit immers goed aan bij het feit dat bruikbare informatie tegenwoordig niet meer draait om beschikbaarheid van data, maar om de mogelijkheid tot data-mining.

    Dit lijkt een beetje een open deur, maar door de huidige opzet van de blog, voel ik me toch geroepen dit te benadrukken: Ook al is het zo dat er zeer regelmatig (elke dag) gepubliceerd wordt; het is niet automatisch zo dat men de blog ook elke dag bezoekt. Stel dat de verhouding unieke bezoekers:bezoekers nu 1:4 is, dan zou dat grofweg betekenen dat het terugkerend bezoek de site wekelijks bekijkt. Het lijkt mij dan goed voor de gebruiksvriendelijkheid van de blog als bezoekers het idee krijgen dat ze zelf uit een overzichtelijke lijst van de laatste 7 artikelen, die artikelen kunnen aanklikken/bekijken welke hen aanspreken. In de webdesign-terminologie heet een dergelijke navigatie/opzet ook de ‘blog-view’.

    Doordat het hele artikel nu op de frontpage leesbaar is, krijg je geen correcte gegevens over het aantal keer dat een artikel gelezen is. Immers, ik kan zonder 1 enkele keer te klikken de 10 meest recente artikelen geheel lezen. Pas wanneer ik wil reageren, klik ik op titel of (meer waarschijnlijk) de reageerknop.

    OVERIG VISUEEL: Het meer onderscheidend weergeven van de rechterkolom met laatste reacties (en evt. andere toekomstige functionaliteit) bijvoorbeeld met behulp van 1 andere steunkleur helpt de bezoeker sneller visueel onderscheid te maken tussen verschillende informatie. De blauwe achtergrondkleur is niet erg contrasterend waardoor deze op kwalitatief mindere beeldschermen misschien zelfs in het geheel niet wordt waargenomen.

  6. Dank je wel voor je bijdrage, Martijn. Heel waardevol.

    Mijn reden om geen “lees meer” te nemen is omdat ik het zelf fijn vind om gewoon fulltekst de RSS te lezen. Zo hoef ik niet door te klikken. Dus dat doe ik dan ook voor mijn blog.

    Het idee is nu om alleen de eerste blog fulltext te laten staan en de rest alleen kort. Ik hoop binnenkort een preview te kunnen laten zien.

  7. @Martijn, ik ben het met Arnoud eens dat het prettiger is om gewoon de gehele tekst in de RSS feed te lezen. Ik gebruik de Google Reader en scroll gewoon door alle teksten heen en kan zo snel reageren als een onderwerp (of comment) bij mij dit uitlokt. Maar mogelijk kunnen er twee RSS feeds worden gebruikt, eentje met de complete tekst en eentje met een “Lees meer” stukje. Dan kun je zelf kiezen.

    Ik heb overigens de neiging om “Lees meer” RSS feeds gewoon uit mijn reader te gooien, tenzij het om een enorm interessante site gaat. En dat zijn er maar weinig. Arnoud zou daardoor juist bezoekers kwijt kunnen raken die geen zin hebben om steeds vanuit de RSS reader naar de website te springen.

    Maar Arnous, een dubbele RSS feed, eentje met complete teksten, eentje met ingekorte teksten, is dat geen mogelijkheid?

  8. Ik zie net weer een reactie van ene Richard die ik niet kende en die ook niet van mijn hand was. Nou had ik natuurlijk niet zo’n common name moeten kiezen maar het exclusief kunnen claimen van een handle of nickname zou toch wel fijn zijn en verwarring voorkomen.

  9. @Richard, dan moeten bezoekers dus een gebruikersnaam en wachtwoord gaan onthouden. Een alternatieve methode zou dan OpenID kunnen zijn, of een koppeling met sociale media zoals facebook of twitter. Alleen, een juristenblog zal regelmatig vragen en opmerkingen krijgen van mensen die graag anoniem willen blijven. Want als je hier bij een topic over illegale software b.v. gewoon zou toegeven dat je iedere dag wel 500 films online aanbiedt aan duizenden gebruikers voor 50 eurocent per film, illegaal, dan wil je niet dat Brein je via je login meteen kan opsporen. Toch? Nu kan Arnoud waarschijnlijk toch nog gedwongen worden om informatie door te geven over bezoekers van zijn site maar dat zal bij de meeste bezoekers eigenlijk beperkt blijven tot een IP adres, en dat is onvoldoende. Maar een koppeling met b.v. Twitter levert al meteen harder bewijs…

    Ofwel, logins zouden direct invloed krijgen op het soort bezoekers dat hier komt. Niet dat het mij iets uitmaakt want goh… Ik link zo’n beetje continu naar mijn eigen blog, waar verder toch niets te zien is. 🙂 Maar voor anderen zou het vervelend kunnen zijn indien door middel van een logon ze meer van hun identiteit moeten vrijgeven.

  10. Ik pleitte ook niet voor verplichte login, ik pleitte voor de mogelijkheid tot login.

    Nu ben je je eigen probleem aan het cre??eren. Eerst is het moeten onthouden van een gebruikersnaam en wachtwoord lastig (?), dan is je oplossing OpenID of social media koppeling, en dan staat ineens de privacy op de tocht.

    Als ik hier gewoon kan inloggen als ‘richard’ dan schaadt dat mijn privacy niet. En verder weet Arnoud alleen mijn IP adres. En dat weet ie nu ook al…

    Offtopic: Overigens gebruik ik hier bewust alleen mijn voornaam, omdat de combinatie van mijn voor- en achternaam wereldwijd uniek is. Niet dat ik hier over mijn schimmige zaken spreek, maar ik hoef niet overal Googlebaar te zijn.

  11. Nu kan Arnoud waarschijnlijk toch nog gedwongen worden om informatie door te geven over bezoekers van zijn site maar dat zal bij de meeste bezoekers eigenlijk beperkt blijven tot een IP adres, en dat is onvoldoende. Maar een koppeling met b.v. Twitter levert al meteen harder bewijs…

      1. De vraag is alleen of jij altijd aan de wet bewaarplicht kunt voldoen. Okay, je hebt jouw blog op een eigen server maar mensen die van hosted services gebruik maken en daarbij software gebruiken die IP adressen niet zichtbaar maakt aan de administrators hebben wel een probleem. En als de hosted server in het buitenland staat wordt het nog wat lastiger. De vraag is zelfs of gebruikers van hosted services eigenlijk wel genoeg kennis hebben om de lijst van IP adressen uit het systeem te halen.

  12. Een beetje stoffig dit topic maar ik heb nog twee wensen voor het blog: 1. Als er veel reacties zijn, kan je soms niet meer zien waarop iemand heeft gereageerd. Is het mogelijk om in de header van de reactie ook te zetten op wie het een reactie is? Dus iets als:

    Wim ten Brink24 augustus 2013 10:03 | @ Arnoud Engelfriet 24 augustus 2013 09:35
    2. Kan het reactie form niet onder de reactie komen waar je op reageert. Als er veel reacties zijn dan moet je (met een beperkte intelligentie zoals ik heb) telkens naar boven scrollen om de reactie van de ander te lezen zodat je inhoudelijk kan reageren of quoten.

      1. Ik zie het. Dank je!

        Nog een klein nutteloos verzoekje voor de toekomst. Kan je <blockquote> niet vervangen door <q>?

        [edit] Ik zie nog niet op welke post er gereageerd is? Of is dat pas bij een langere discussie?

        1. Dat was een caching ding, sorry. Je ziet nu wel “In reactie op” en klikken op de datum daarvan springt naar die reactie.

          <Q> is een inline element, terwijl je blokken citeert. Dan is blockquote de enige logisch toch? Ik zal kijken of ik <Q> kan whitelisten maar wat voegt het toe? 🙂

          1. Wat ik bedoel is dat je met <q> een<blockquote> krijgt. Dus str_replace([‘<q>’,'</q>’],[‘<blockquote>’,'</blockquote>’], $string);

            Het is meer gemakzucht van mij om zo makkelijker een quote te kunnen doen. Daarbij komt dat ik vrij vaak tikvouten maak met blockquote maar dat is meer iets persoonlijks denk ik 🙂

            Ik ben hier al erg blij mee!

            PS Misschien om het af te maken alleen nog de preview ook weer boven het reactieform.

      2. Het zou wel prettig zijn als het comment-veld ook nog iets inspringt ten opzichte van de reactie waarop wordt gereageerd. Dat zou ik iets mooier vinden. 🙂 En misschien wat knoppen boven het invoerveld om automatisch de tekst te kunnen opmaken. Dat zorgt misschien voor wat fraaiere opmaak in de diverse comments en reaguurders hoeven dan niet te knoeien met HTML-codes.

        En ik zou het prettig vinden als iedere URL in een comment of post wordt geopend in een apart scherm. 🙂

        Er zijn nog wel meer wensen maar ik wil je programmeur niet overspannen maken… Daar moet je zuinig op zijn! 😛

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.