Ontslag vanwege Facebookposting

post-facebook-wall.pngJe werkgever uitschelden op Facebook (“hoerebedrijf” en “kkstreken” van de teamleder) is reden voor ontslag. Ook als je dat doet op Facebook. En dat krijg je niet teruggedraaid door snel de berichten te verwijderen. De rechtbank Arnhem is streng – en terecht, wat mij betreft.

De werknemer was magazijnmedewerker bij de Blokker, en had het kennelijk niet zo naar z’n zin want hij had zich op het internet (Facebook) negatief uitgelaten over zijn werkgever. Die ontdekte dit en gaf hem een formele waarschuwing. Twee weken later deed hij het weer, en dat was voor de Blokker reden om hem per direct te schorsen, en vervolgens deze procedure op te starten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

De kantonrechter is snel klaar met deze zaak. Dat de Blokker juist gehandeld heeft, staat vast. De berichten waren grove beledigingen, met vrijheid van meningsuiting had dat niets te maken. Zeker niet omdat er geen enkele aanleiding was om zo los te gaan met kankerdit en hoerendat.

Als hij die teksten op briefjes in het fietsenhok had gehangen, had niemand er een punt van gemaakt. Maar omdat hij de teksten op zijn Facebook heeft geprikt, is dit een uniek internetvonnis waar ik binnenkort over mag gaan vertellen op een arbeidsrechtcongres. En nou ja, helemaal onterecht is dat ook weer niet, want is Facebook het fietsenhok van het bedrijf of je eigen achtertuin? Je mag toch zeker wel thuis privé schelden op je baas?

Het privékarakter van Facebook is immers betrekkelijk, zoals de rechtbank het formuleert. In dit geval zaten er collega’s in de Facebook, en eentje daarvan had het bericht doorgespeeld. Net zoals dat kan gebeuren als je dit roept in het fietsenhok.

Mijn tenen krullen zich een tikje bij

[werknemer] miskent bovendien dat met het plaatsen van het bericht op Facebook er het risico van re-tweten is, welk risico met zich meebrengt dat ook anderen dan de “vrienden” van [werknemer] kennis kunnen nemen van het bericht in kwestie.

want je retwet (sic) niet op Facebook. Ok, die koppeling is vast te maken maar de rechtbank wilde hier volgens mij net iets te internethip zijn. Hoe dan ook: inderdaad, als je iets op FB zet dan kunnen mensen dat doorplaatsen op hun eigen wall, tweeten op Twitter of prikken op Pinterest. En als je bericht dan ter ore komt van de werkgever dan heb je een probleem als je hem een kkhomo noemt.

Misschien dat dat anders wordt wanneer je zelf het bericht zo veel mogelijk afschermt en een ander door de privacysettings heen ramt. Had hij dit via MSN of Ping aan zijn vriendin gestuurd, en had die (of een meelezende schoonmoeder) het naar de baas doorgestuurd dan kan ik me de uitkomst een stuk moeilijker voorstellen.

Omdat de man al gewaarschuwd was, heeft de rechter geen medelijden: hij ging door en daarmee is de dringende reden voor ontslag gegeven.

Arnoud

30 reacties

 1. Ik lees zo snel niets over een eventueel internet regelement maar dat zal bij die functie waarschijnlijk niet van toepassing zijn.

  Las ook nog wat over zijn gedarg op de werkvloer zelf, dat zal ook niet geholpen hebben.

 2. Dat ging best wel snel, hAl. Meneer kwam op 2 januari in dienst. Op 16 januari plaatste hij een eerste opgefokte posting. Op 2 februari stond de tweede Facebookposting er, diezelfde dag nog kreeg hij de aanzegging van de procedure. Op 6 februari werd het verzoekschrift (soort van dagvaarding) bij de rechtbank uitgebracht. Op 12 maart een zitting, op 19 maart uitspraak.

 3. re-tweten

  Zucht: Retweeten… Zegt wat over de kennis van de Nederlandse taal binnen onze rechtspraak. Verder, hoe noem je het dan? Refacebooken? 🙂 Nou ja, delen is de betere benaming bij FB.

  Betreffende de reden van ontslag, tja… vrijheid van meningsuiting is nog geen vrijheid tot schelden. Nu staat die werknemer dus op straat en ik ben benieuwd of hij nu door gaat schelden. En wat dan? Wat kan Blooker doen als die ex-werknemer gewoon door blijft schelden op FB?

 4. Volgens mij is de spelling op zich correct, want de ‘e’ na de ‘w’ is een lange e omdat er maar één medeklinker achter komt. @Ruud Harmsen, help? 😉

  Als hij doorgaat met schelden, zou dat een strafbare belediging op kunnen leveren. Strafvervolging daarvoor zal zelden plaatsvinden, maar de Blokker kan civielrechtelijk procederen tegen meneer. Ik verwacht alleen niet dat ze dat gaan doen, want het levert niets op. Hun belang is dat meneer de sfeer niet langer verpest, en dat belang is gediend met beëindiging arbeidsovereenkomst.

 5. Volgens mij is de spelling op zich correct

  Ahum… http://blog.iusmentis.com/2010/09/29 😉 Maar als ik krullende tenen wil dan lees ik die facebook quote uit het vonnis nog wel een keer.

  Overigens raar verhaal dat deze werknemer zich kennelijk tijdens het uitzendwerk wel voldoende weet te gedragen om een contract bij de Blokker te krijgen maar vervolgens zo snel grondig in de fout gaat.

 6. @ Arnoud “Volgens mij is de spelling op zich correct, want de ???e??? na de ???w??? is een lange e omdat er maar één medeklinker achter komt.”

  Hmm, dan zou je het ook op zijn Nederlands uit moeten spreken denk ik (dus ee ipv ie). Ik weet niet of dat soort spellingregels ook op gaan wanneer een Engels woord in Nederland tot een werkwoord wordt omgebouwd.

 7. Wat me niet lekker zit is dat de rechter Facebook anders lijkt te behandelen dan het fietsenhok. Jazeker, het privekarakter van een Facebook-uitlating is betrekkelijk, maar (als je het bericht tenminste niet publiek maakt) toch niet meer dan van een briefje op het fietsenhok? Wat is hier een redelijk criterium?

 8. Arnoud,

  ik vind dit vonnis om een aantal redenen verontrustend. Ik heb zelf lang bij een grootbank gewerkt (ABN Amro) en geblogd en getwitterd, dus ik heb enige ervaring. Een aantal belangrijke principiele vragen zijn: 1) waar ligt de grens tussen werknemer en persoon? 2) waarom worden klachten/problemen van medewerkers niet als kans gezien? 3) waarom doen traditionele bedrijven niets met klachten richting de betrokken leidinggevende en “straft men” alleen de medewerker? (we hebben immers de mond vol van “customer care” en “employee care”)

  Ik heb zelf meegewerkt aan social media policies voor grote en kleine organisaties en mijn mening is simpel: als je geen klachten van medewerkers of klanten wilt (al dan niet anoniem), dan moet je ze als organisatie gewoon goed behandelen. Is een kwestie van cultuur. Vergelijk maar eens de social media policies van oude bedrijven (vaak gericht op controle) en nieuwe bedrijven als Google etc. Anders gaan mensen er gewoon mee door maar dan anoniem of onder een pseudoniem.

  Je kunt er zelf wel als medewerker iets aan doen door bv op alle manieren onderscheid te maken met je social media gedrag als persoon en als medewerker van. Waarbij “over een bedrijf” duidelijk anders is dan “namens een bedrijf”. Daar moet je duidelijk over zijn. Zo zie ik bv nog vaak dat mensen bv twitteren zogenaamd als persoon, maar er dan wel bijzetten dat ze bij bedrijf x werken. Want dat levert toch volgers op? Niet doen. Altijd erbij zeggen dat je iets op persoonlijke titel doet.

  Kortom, ik vind dit vonnis een verontrustende ontwikkeling en wat mij betreft het zoveelste voorbeeld van het selectief inperken van de zogenaamde vrijheid van meningsuiting in Nederland “anno nu”. Het lijkt een beetje op: als je maar zegt wat ik vind/de meerderheid vindt dan mag het, anders niet.

  Mvg Tony Twitter: @dagboekbankier

 9. Tony, het is nog wat vroeg om nu al een conclusie te trekken dat “dus” bloggen of twitteren over het werk gevaarlijk is. We zien nu de eerste extreme gevallen in de rechtspraak terug, en dat geeft een vertekend beeld. Ik hoop dat er binnenkort ook een paar zaken komen waarin de werknemer wint, want anders gaan deze extreme uitspraken het beeld bepalen.

  Ik vind deze zaak niet representatief voor wat de meeste twitterende/facebookende medewerkers doen. Daarom denk ik niet dat een werkgever met deze zaak in de hand zomaar bij iedereen kan zeggen “houd een sop met dat geroep op internet”.

 10. Hallo Arnoud, ik wil even ingaan op een probleem, facebook posting Ikzelf en nu een collega van mij worden door werkgever op het matje geroepen omdat we iets op facebook hebben gezet Er staat niets op over onze werkgever zelf, alleen een krantenbericht, waar het over werkgevers gaat, dat hadden we gekopieerd en op fb gezet Dat mag dus blijkbaar niet en we hebben een waarschuwing gekregen van hogerhand, omdat er “werkgever” in het kranten artikel bij stond Ik vraag me echt af of dit wel mag, want werknemers maken toch wel zelf uit wat ze thuis in hun privé leven op hun eigen fb profiel zetten? Ik vindt dit eigenlijk meer een schending van je eigen privéleven door de werkgever en er stond echt niets op wat echt aanleiding was naar onze werkgever! Het kranten artikel ging over het niet kunnen functioneren van werkgevers naar werknemers en ja, natuurlijk bedoelde wij onze werkgever, maar, verder hebben wij er niets bij gezet, alleen maar “zo herkenbaar” maar mag dat niet volgens de wet? Het was door een andere collega, die wij er toen nog op hadden, uitgeprint en doorgebrieft naar onze werkgever en nu hebben we een waarschuwing gehad en als we het nog eens zouden doen, een officiele waarschuwing, daarna misschien zelfs ontslag Ik vindt dit echt te gek voor woorden Terwijl wij alles op “alleen vrienden” hebben staan en niet op ” openbaar” op fb Ik wéét dat je op fb geen uitspraken kan en mag doen over je werkgever, maar dat hebben we dus ook niet gedaan! Wat moeten en kunnen wij hier nu mee? Mag dit zomaar?

  Met vriendelijke groet, Tineke

  1. Beste Tineke,

   Ik heb hetzelfde voorhanden…en ook bij mij stond alleen FB vrienden…maar echter als je FB vrienden op een bericht van je reageren…dan zien hun FB vrienden dit weer…en dit hoeven geen FB vrienden van jou te zijn…dat is een mankement in FB als je het mij vraagt…Ik heb nu al mijn collega’s geblokkeerd…. Nu heb ik dus een officiële waarschuwing die ik overigens ga aanvechten bij mijn leidinggevende omdat ik opgelegde sanctie niet vindt opwegen tegen gepleegde daad… Ik heb op FB gezet: Dat ik eerder vrij was dankzij mijn leidinggevende (die hebben wij overigens meerdere binnen het bedrijf), Hij had gezegd dat ik kon opflikkeren…mijn reactie op FB met bovenstaande was: Als hij wil blaffen moet hij een hond kopen…geen naam of wat dan ook vermeld…deze week word ik erop aangesproken en krijg ik eerst van een andere leidinggevende te horen…we wilde je eerst ontslag op staande voet geven…maar nu krijg je een officiële waarschuwing…??? Ik heb op dat moment niets gezegd…toen ik de waarschuwing per mail ontving heb ik mijn reactie gegeven…daarin dus gezegd dat ik gepleegde daad niet vind opwegen tegen sanctie…Ik heb niemand beledigd en/of uitgescholden…tevens heb ik gevraagd waar ik de woorden van mijn leidinggevende moet onder schragen…Regelmatig scheldt of roept deze man naar je: Ik zal je eens een goede beurt geven…Je kan een goede beurt van mij verwachten…Ik zal je eens serieus nemen (wanneer je aan hem verteld…je neemt me niet serieus) en”heb je een nieuw neukertje”…. Werkgevers menen in deze te veel dat is mijn persoonlijke mening…en juist deze man voelt zich aangesproken omdat ik op FB heb gezet: Wil hij blaffen, moet hij een hond aanschaffen…Schijnbaar voelde hij zich aangesproken…terwijl er dus geen naam stond, en zoals ik zei: Wij meerdere leidinggevende hebben…Overigens zijn mijn leidinggevende dus ook niet vrienden op FB bij mij…Maar toch door ook in mijn geval denk ik een andere collega die graag landverrader is, ben ik nu dus de pineut… Echter ik ga een gesprek met mijn leidinggevende aan…en ook met de termen van één van mijn leidinggevende (die dit te pas en te onpas bij meerdere college doet) confronteren…Wil zien of ze mijn Officiële waarschuwing behouden…en heel eerlijk…ik vraag mij idd nu af…Wil ik voor zo’n bedrijf blijven werken? Groetjes Bloem

   1. Wil ik voor zo’n bedrijf blijven werken?
    Dat is sowieso een goede vraag omdat je werkgever kennelijk in jouw prive-zaken aan het snuffelen is. Het probleem is dat als je het gaat aanvechten, het op juridische problemen gaat uitlopen. Het zal de werkrelatie sowieso verzieken, zelfs als je uiteindelijk je gelijk krijgt. Maar die leidinggevende heeft mogelijk nog iemand boven hem staan en met die persoon moet je het misschien ook even hebben over deze kwestie. En aangezien ik lees dat hij aan “seksuele intimidatie” doet, heb je nog een reden om het hogerop te zoeken of elders werk te zoeken.

    1. Hoi Wim, Nou deze leidinggevende is tevens algemeen directeur…daar hebben wij er ook meerdere van…boven deze algemeen directeur staat idd nog een andere leidinggevende dit zit echter in het buitenland…De seksuele intimidatie klopt…en ik kan je vertellen dat minimaal 90% van het bedrijf zich hieraan stoort…zelfs een groot gedeelte van de mannelijke college…echter niemand binnen het bedrijf durft hierover wat te zeggen…Ik heb nu besloten om in een gesprek met deze algemeen directeur en nog een 2de algemeen directeur (vrouw) het gesprek aan het gaan…en het ook over de seksuele intimidaties te hebben…mogelijk win ik er niets mee…maar ik heb in ieder geval aangegeven dat ik het niet wenselijk / prettig vind wanneer er op deze toon met/tegen of over mij, wordt gepraat. Waarom ik nog hier werkzaam ben? Ik twijfel nog…maar ben wel aan het solliciteren…ik heb namelijk leuk werk…echter intern loopt het niet…

     @Marcel…precies: Je ziet alleen REACTIES op berichten van vrienden, van mensen die je zelf niet kent, maar die wel vriend zijn van jouw vriend. Dat is in deze dus gebeurd…Overigens zie ik ook regelmatig berichten langs komen van mensen die een bericht op tijdlijn van een FB vriend zetten…zit ik eerlijk gezegd ook niet op te wachten…alleen handig wanneer het op FB van mijn dochter is…want die zie ik dus ook 😉 (maar ja…dat heet dan volgens mij weer: meten met 2 maten 🙂 (…) )

   2. maar echter als je FB vrienden op een bericht van je reageren…dan zien hun FB vrienden dit weer…en dit hoeven geen FB vrienden van jou te zijn

    Dit is grote onzin en het bericht hierover is een HOAX. Zie je zelf ooit op Facebook berichten (een eerste ‘post’) van mensen die je niet kent, omdat een vriend van jou daar op gereageerd heeft? Nope. Je ziet alleen REACTIES op berichten van vrienden, van mensen die je zelf niet kent, maar die wel vriend zijn van jouw vriend.

    1. Nou niet helemaal. Als ik (R) een vriend heb (laten we die V noemen) en die heeft weer een vriend (VV).

     Als ik een post maak, en V daarop reageert, dan ziet VV in die balk rechtsbovenin iets als “V commented on R’s status: blaat”

     Als VV daarop klikt ziet hij mijn eerste post. Als VV mijn manager is, dan heb je exact de beschreven situatie.

     Echter is dit wel een gevolg van verkeerde instellingen bij mijn Facebook account. Als je bij privacy settings namelijk post op ‘Friends’ zet, kan dit niet meer voorkomen.

     Nou moet ik daar wel bijzeggen dat als ik dit allemaal lees… poeh. De oorzaak ligt wel altijd bij een ander he? Eerst over je baas gaan klagen op Facebook en dan zeggen ‘we zijn toch allemaal volwassen mensen’.

 11. Hoi Bloem, dankjewel voor je reactie Bij jou is het dus veel erger dan bij mij op het werk, mijn leidinggevende is een vrouw Als er 1 sneaky is en het achter haar ellebogen heeft is het deze vrouw pfff Ieder personeelslid heeft problemen met haar, vanaf vorig jaar hebben 12 collega’s al ontslag genomen en er volgen er meer Dat zet je toch wel aan het denken….. Maar goed, ik durf bijna niks meer op FB te zetten, want de kontenkruipers kunnen meelezen, deze matennaaiers printen het dan weer uit om het vervolgens aan je leidinggevende te geven In wat voor “vrije” wereld leven we eigenlijk? En sowieso: we zijn allen toch volwassen mensen, maar het lijkt soms wel of je op je werk in een kleuterklas leeft, als je weer eens voor iets onzinnigs op het zogenaamde matje geroepen wordt Mijn motto is: als je als leidinggevende achter je personeel staat, dan krijg je ook veel terug! Ik moet veel bijscholingen en cursussen doen (ik werk in de zorg) waarom krijgen leidinggevende geen cursus voor: Hoe om te gaan met je personeel??? Sterkte en succes Bloem Groetjes Tineke

 12. Hoi Richard, je weet niet eens waar ik het over heb Ik heb niet geklaagd op FB over mijn baas, ik heb iets neergezet op FB en dat ging niet eens direct over mijn baas En heel juist, bij mijn leidinggevende ligt de oorzaak altijd bij een ander, nooit bij haarzelf! Mijn “baas” vindt dat je geen privé leven mag hebben, heeft ze heel duidelijk gezegd, je moet alleen maar leven voor je werk! Ziek melden mag ook niet, je mag alleen maar dood gaan en dat nog in 3voud eerst aan vragen En op FB mag je ook niet als het niet is goedgekeurd door haar! Ben ik nu volwassen bezig volgens jou? Groet Tineke

  1. @Richard… Luister…boeren en scheten laten en in je neus peuteren is ook niet echt volwassen gedrag…toch zie en hoor ik iedere dag volwassenen dit doen… Onze wetgeving verteld ons dat we niet door het rood mogen rijden, en op de snelweg 120 km/pu of 130 km/ pu mogen rijden…ook hier zie ik dagelijks misbruik van gemaakt worden… In ieder van ons volwassenen schuilt nog wel dat kleine meisje of jongetje (tenminste dat mag ik hopen…anders zijn we wel héél erg grijs)….en doen we allemaal wel eens iets dat/wat niet mag of hoort. Tja op FB iets over je leidinggevende zeggen wel dan niet zonder naam (in mijn geval)…het is niet echt chique en/of handig…Maar ik kan je wel vertellen….OMG (ohhh mijn god …als je deze uitdrukking nog niet kent) WAT VOELT HET LEKKER om even ongegeneerd je hart te luchten… ik kan ook op straat gaan lopen schreeuwen…echter daar kunnen omstanders, die niets met mij vandoen hebben … last van hebben…Op FB krijg ik reacties van MIJN VRIENDEN…(tenminste dat dacht ik tot voor kort…maar jouw versie van/over vrienden klopt ook…en yep…toch heb ik ook die aanpassing…ben namelijk niet totaal van gisteren)…heerlijk even filteren en reflecteren…en hupsakee weer verder met orde van de dag. Er is toch iets in het verhaal van de andere, Tineke en/of die van mij wat jou heeft getriggerd …en vervolgens een reactie bij je heeft ontlokt…dat is dezelfde moment opname van reageren…Jij doet het alleen hier (mogelijk ook op FB, maar dat weet ik niet)…of jou antwoord zo tactisch is…tja dat is een volgende punt van debat/discussie. Groetjes Bloem

 13. Hoi Tineke,

  Ook jij dank je wel voor je reactie… Of mijn situatie erger is…dat weet ik niet…ik kan natuurlijk niet voor jou bepalen 🙂 😉 …Lees wel dat je niet in een fijne situatie zit…en ik denk dat voor jou ook de vraag is: “wil ik hier wel blijven werken?” …Continue op je hoede zijn…dat lijkt mij geen prettige werksituatie…Je werkt in de Zorg…en daar zijn zover ik kan oordelen volgens mij altijd wel banen in?! Probeer een gesprek met je leidinggevende aan te gaan…Dan kan jou ook niet het verwijt gemaakt worden, dat jezelf niet om verbetering hebt gevraagd…

  Helaas kan ik mijn werkgever niet noemen…zo bang ben ik ondertussen wel…wat ik wel kan zeggen is dat ik in de Medical Device wereld zit…kleine wereld (al lijkt het groot) en geldt ons kent ons…De tamtam reist hier sneller dan je smartphone en/of tablet kan bijhouden.

  Wat je zegt over opleidingen ben ik helemaal mee eens…De algemeen directeur waar ik een probleem mee heb, volgt zelf ook geen enkele opleiding…helaas is hij door al de jaren dat hij voor het bedrijf werkt op deze stoel terecht gekomen…Dat is natuurlijk erg mooi dat je deze kans krijgt…Echter niet iedere werkgever wordt of is een goede manager…of heeft de capaciteiten hiervoor…als deze er niet zijn…dan moeten die inderdaad aangeboden worden…echter deze directeur weigert het…en denkt het wel als een dictator te kunnen…Ik begrijp “ons” probleem wel…Ik ben zwaar opgeleid…heb verschillende HBO opleidingen, HBO+, en Post HBO opleidingen afgerond…allemaal versneld gedaan… Deze algemeen directeur heeft net zijn MAVO gehaald (met respect voor een ieder met deze opleiding)…zoals eerder gezegd…mooi dat hij ooit de kans heeft gekregen om op de troon te zitten…echter jammer dat nooit iemand hem erop heeft geattendeerd dat het in zijn functie wel belangrijk is bepaalde opleidingen/cursussen daarbij te volgen…Ik kan mijn leidinggevende om een gesprek vragen…die komt er eenvoudig niet…Functionering gesprek, Beoordeling gesprek…Nope…die hebben wij niet…Ook niet als je hierom vraagt…Antwoord is dan…heb je gehoord dat het niet goed gaat?…Nee?…waar maak je jezelf dan zorgen om?!… Moet ik deze man dan nog het nut van een functionering gesprek uitleggen?! Of wat het voor het bedrijf als meerwaarde kan hebben?!

  Mijn contract liep eind december af…daar heb ik werkelijk weken over lopen zeuren (zo voelde het tegen het einde voor mij; zeuren)…Uiteindelijk heb ik gezegd: Luister, als mijn contract niet verlengd wordt is het toch geen probleem om mij dit mede te delen…Ik moet het echter NU wel weten, want ook ik moet dan actie uitzetten bv naar het UWV. De laatste werkweek van december heb ik mijn contract gekregen…er werd toen lacherig gezegd…ohhhh eind december loopt ‘ie af…dan zijn we toch nog aardig op tijd…

  Dus nogmaals ja…waarom ben ik er nog? Twijfels…twijfels…en nog meer twijfels…Ik geloof in mijn andere algemeen directeur (vrouw)…zij wil een andere route gaan…maar loopt ook tegen deze man aan…ik zie nog charmante onderdelen in het bedrijf…Echter deze brokkelen wel langzaam af…en zoals ik al eerder zei…ben toch wel stiekem aan het rond kijken…Mocht er iets komen ga ik een gesprek niet uit de weg…Mocht het tij op mijn werk veranderen wil ik me daar nog voor de volle 100% inzetten…Zo slaat de weegschaal nog per dag naar de ene of de andere kant door…Ik geef mijzelf nog een paar maanden…als de situatie dan nog hetzelfde is…en ik dus nog steeds met een seksistische baas te maken heb…die niet heeft geleerd te luisteren en te communiceren naar zijn werknemers….dan maakt deze meid de overstap… Maar in deze tijd geldt natuurlijk ook voor mij: ‘Geen oude schoenen weggooien voordat ik nieuwe heb” .

  Succes Tineke, hoor graag vervolg. ..groetjes Bloem

 14. Beste heer Engelfriet,

  Graag zou ik mijn afstudeerscriptie over arbeidsrecht en social media willen schrijven, weet u wellicht een probleem rond dit onderwerp wat ik zou kunnen onderzoeken?

  Met vriendelijke groet,

  Anna

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.