Kan ik een tweedehands auto retourneren als hij niet bevalt?

Een lezer vroeg me:

Als ik een tweedehands auto koop via internet, mag ik die koop dan annuleren als de auto tegenvalt? Bijvoorbeeld als er meer kosten aan zitten om deze rijklaar te krijgen dan de verkoper me vertelde? Of gewoon als hij niet lekker rijdt?

Nee, bij particulieren onder elkaar geldt geen retourrecht zoals bij koop bij webwinkels. Een tweedehands auto mag je dus niet binnen zeven werkdagen terugsturen met een beroep op de Wet koop op afstand. (Een nieuwe wél, mits het een standaarduitvoering is.)

Wél heb je als koper recht op een product conform de verwachtingen, óók bij tweedehands. De auto moet dus doen wat is beloofd. Bij een tweedehands zijn die verwachtingen lastig in te schatten. Hoofdregel bij tweedehands autoverkoop is dat een auto veilig genoeg (en technisch in staat) moet zijn om de weg op te kunnen, zo bepaalde de Hoge Raad. Dat is immers de normale reden om een auto te kopen.

Het is denkbaar dat je een auto wil kopen die niet kan rijden, bijvoorbeeld omdat het je leuk lijkt die op te knappen of omdat je je zelfgebouwde trebuchet wilt uitproberen. Maar in alle gevallen blijft de wet gelden: als de auto niet doet wat je mocht verwachten, dan kun je de verkoper daarop aanspreken. HIj moet dan (gratis) de auto herstellen op dat punt, en als dat niet lukt dan mag je de koop annuleren. En dat een auto kan rijden, is niet genoeg om hem altijd conform te noemen. Ook de auto een ‘opknapper’ noemen, is niet genoeg.

De mededelingen van de verkoper en eventuele navraag van de koper zullen vaak de doorslag geven. Als de verkoper bijvoorbeeld zegt “geen idee of ‘ie nog rijdt” dan is een defecte motor voor het risico van de koper. Zegt hij “de olie moet vervangen meer verder is het een prima beestje” dan moet de auto rijden als de olie vervangen is. Andere problemen zijn dan het probleem van de verkoper. Het Hof Den Bosch vond daarbij dat een verkoper die zelf geen onderzoek doet naar de staat van een auto, de gevolgen daarvan moet dragen.

De input van de verkoper, zeker als dat een professional is, weegt daarbij zwaar. Als een professioneel verkoper zegt dat de auto “in zeer goede staat” is, dan mag de koper dat opvatten als “doet het gewoon”. Een defecte versnellingsbak en stoelen die niet verstelbaar zijn (en afgekoppelde waarschuwingslampjes) zijn dan conformiteitsgebreken. En een auto met een totaal verrot chassis is zodanig ernstig verkeersonveilig, dat deze in redelijkheid niet zonder meer als “auto” verkocht kan worden, aldus het Hof Den Bosch.

Als je een tien jaar oude Mercedes koopt voor 5000 euro, dan moet je verwachten dat er gebreken zullen zijn. En even navragen of een controle afspreken is dan dus wel verstandig. Bij een oldtimer van 50 jaar oud mag je nog minder verwachten. maar als de verkoper dan zegt dat de “auto normaal liep voor een auto van meer dan 50 jaar oud”, dan is de auto toch nonconform als ie de weg niet op kan.

Oh, en ook hier gooien bedrijven met disclaimers, die ze vervolgens geen zier helpen. Zo kwam een autobedrijf niet weg met

Carpartners staat er niet voor in dat de stand van de kilometerteller bij de verkoop het juiste aantal verreden kilometers weergeeft.

Een bedrijf behoort gewoon na te gaan wat de echte kilometerstand is, en kan dat niet bij een koper leggen met zo’n standaardzin. Zie ook deze en deze zaken. Toegegeven dit is geen ICT maar het gemak waarmee die disclaimers het raam uit gegooid worden sterkt me in mijn overtuiging dat disclaimerij een volstrekt zinloze exercitie is.

Arnoud

93 reacties

  1. Bij “vakgarage” Luchjenbroers in Emmen een auto met bouwjaar 2015 gekocht met een flink nog zichtbaar schadeverleden (kromme chassisbalk,kapotte radiateur,radiateurslang lek,aircopomp stekker vastgelijmd,tectylschade omdat de auto op een trekbank had gestaan) Dit kwam een week na aankoop aan het licht bij een VW dealer. Wilde dat de auto door verkoper teruggenomen werd en die ging daar niet in mee. Heb nog nooit zoveel leugens en ontkenningen gehoord als bij dit bedrijf. Bovendien zijn allerlei zaken achtergehoudem zoals; krikset, reservewiel, onderhoudsboekjes, 1 afstandsbediende sleutel stuk (Baard). Rechtsbijstand probeerde mij af te poeieren omdat ik geen BOVAG garantie had, n.b. de garage waar ik kocht is een BOVAG garage. Er zat zgn fabrieksgarantie op de auto voor nog een half jaar dus volgens verkoper was BOVAG garantie daarom niet nodig. Na enig over en weer bellen met rechtsbijstandsverzekering kwamen we erachter dat BOVAG niet nodig is omdat deze zaak onder het consumentenrecht valt. Nu is de zaak wel geaccepteerd. Wij willen ons aankoopbedrag terug ,verkoper wil repareren en niet terugnemen (2e kans voor repareren, want eerste keer was de helft niet gedaan, of slecht uitgevoerd) Kreeg bovendien de auto terug met flinke voorbumper schade aan de voorkant. Heb vanaf het begin gezegd dat ik de auto niet meer wil want had ook voor de koop gevraagd of de auto schade had wat ontkennend werd beantwoord. Nu maar afwachten hoe dit gaat aflopen. Vakgarage organisatie gebeld die poeieren al mijn klachten af, want het is zo n goeie garage die Luchjenbroers, dus die spelen onder een hoedje met de bij hun aangesloten garage’s. Bovag gemaild met uitgebreid rapport over deze zaak , sturen een oneliner naar vakgarage en krijg bericht, ook oneliner, van Bovag dat Luchjenbroers alles gaan repararen en als ik dan niet tevreden ben maar naar de geschillencommissie moet gaan.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.