Wanneer is een servicemail reclame?

attachment-bijlage-mail-email-doorsturen-geheim.jpgEen lezer vroeg me:

Ik heb ooit iets gekocht via de Bruna website en me later keurig afgemeld voor mailtjes. Ik kreeg echter vandaag een mail getiteld “Servicemail”, met volgens mij toch echt reclame voor hun nieuwe dienst. Maar afmelden mocht niet: onderaan staat namelijk “De Bruna servicemails bevatten belangrijke informatie aangaande producten en diensten van Bruna. Wegens onze plicht om u goed te informeren kunt u zich niet afmelden voor de servicemails van Bruna.” Klopt dat wel?

Een ongevraagde servicemail is toegestaan onder de spamwet (Telecommunicatiewet), maar natuurlijk alleen als deze uitsluitend service en informatie aan klanten levert. De spamwet verbiedt namelijk alleen het mailen van commerciële (en ideële en charitatieve) reclame.

Melden “onze site is wegens onderhoud gesloten woensdag” is geen reclame. “Wij hebben de volgende nieuwe boeken voor u geselecteerd” is natuurlijk wél reclame, welk kopje je er ook boven zet. Die beoordeling gaat op de inhoud, en niet op de titel die de afzender eraan geeft.

Eenzelfde discussie zie je wel over nieuwsbrieven. Een mailing met nieuws is geen spam, maar een mailing met reclame wel. En waar dan de grens ligt, is een hele moeilijke. Zeker als je bedenkt dat een nieuwsbericht vanuit een commerciële gedachte gestuurd kan worden, en daarmee alsnog spam kan zijn. Dat de cookiewet wellicht verzacht wordt, is nieuws. Maar als ik dat mail vanuit mijn bedrijf dat juridisch advies over de cookiewet verkoopt, dan voelt dat toch stiekem wel als reclame.

Dus nee, dit mag niet wat Bruna doet. Hooguit als die nieuwe dienst in feite een vervanging is voor de dienst die je nu afneemt, dan zou ik er met enige fantasie nog wel iets van service in kunnen zien: “Onze website is vernieuwd, leer hoe u inlogt en bestelt als vaste klant”. Maar de giecheltoets komt meteen om de hoek kijken.

Arnoud

30 reacties

  1. De creditcarddienstverlener International Card Serivces deed dit ook. Een e-mail sturen met een link naar het rekeningoverzicht, dan was het service, en de rest van de ‘servicemail’ was een nieuwsbrief met prijsvragen. Er is nu na veel aandringen een opt-out voor de reclame in de zogenaamde servicemail. Mijn vraag waarom dit geen opt-in is, is afgedaan met zo’n beetje elk denkbare smoes, vari?rend van ‘u heeft hier 15 jaar geleden al schriftelijk toestemming voor gegeven maar we zijn dat document wel een beetje kwijt’ tot ‘het aanmeldproces is under construction dus u mag hier niets van zeggen’.

  2. Dus nee, dit mag niet wat Bruna doet.
    Ik zou dan toch eerst de volledige inhoud van dat servicebericht willen zien voor ik het met jou eens kan zijn. 🙂

    Immers, indien Bruna een nieuwe gratis dienst aanbiedt dan is dat best nieuwswaardig. Want gratis dingen kun je toch niet verkopen? 🙂

    Neemt niet weg dat ik Bruna direct aan mijn blacklist zou toevoegen na ontvangst van een dergelijke email, plus een melding richting de OPTA. Het is niet aan mij om te beoordelen of het wel of geen spam is. Dat mag de OPTA beslissen…

    1. Het is niet aan mij om te beoordelen of het wel of geen spam is. Dat mag de OPTA beslissen…

      Het begrip spam is een andere naam voor UBE (unsollicited bulk email) en de enige die kan beoordelen of een email bericht in die categorie valt lijkt me nog steeds de ontvanger te zijn. Het is mooi dat er nog mensen voldoende vertrouwen in de OPTA hebben om zo’n beslissing aam OPTA over te laten. Zelf doe ik dat niet.

      1. Je mag het spam vinden of niet volgens elke definitie die je leuk vindt, daar gaat het niet om. De vraag is, kun je juridisch iets (laten) doen tegen deze mail en dat kan alleen op grond van de Telecommunicatiewet. En de wettelijke definitie van “ongevraagde commerciële communicatie via een openbaar elektronisch communicatienetwerk” is niet hetzelfde als die van UBE in de antispamcommunity.

      2. de enige die kan beoordelen of een email bericht in die categorie valt lijkt me nog steeds de ontvanger te zijn.
        Oh, vergis je niet hoor. Als ik vind dat een bepaalde afzender mij spam verstuurt dan komt hij keihard op de blacklist. En omdat ik veel aliassen gebruik voor mijn email account en per bedrijf een ander adres hanteer kan ik desnoods een filter plaatsen op zo’n alias en alles wat daarop binnenkomt rechtstreeks richting de spamfolder schoppen. Dit heb ik zelfs een keer gedaan met een alias die ik voor LinkedIn gebruikte. In het verleden was bij LinkedIn namelijk hun database met adresgegevens gehackt en ontving ik meteen spam op dat account. Meteen een nieuwe alias voor LinkedIn aangemaakt, nieuw wachtwoord en het oude email adres verwijst nu direct naar de prullenbak. Maar er zit verschil tussen ongewenste emails en spam. Als ik mij er aan erger dan blokkeer ik de afzender en desnoods de alias waarop ik het ontving. Als ik denk dat het spam is dan stuur ik het bericht ook nog eens door naar de OPTA via SpamKlacht. Sowieso vind ik het best handig om veel aliassen te gebruiken voor mijn mail-account. Naast het filteren van spam kan ik zo ook simpel alle binnenkomende emails automatisch filteren op basis van de alias. Zo heb ik een aparte folder voor alle updates van dit blog, simpelweg omdat ik hier een alias gebruik.

  3. Ik heb van “een lezer” een kopie ontvangen van de betreffende email van Bruna. Waar het om gaat is BrunaTablisto, een gratis app voor Android en iPad en bedoeld als een nieuwe leesomgeving van Bruna van de ebooks en digitale tijdschriften die hiermee bij Bruna te benaderen zijn. En hoewel het natuurlijk een tool is waarmee ze ebooks kunnen verkopen is de tool zelf volledig gratis. Als de lezer in het verleden een ebook heeft aangeschaft bij Bruna dan kan ik het mij voorstellen dat dit een interessant nieuwsbericht kan zijn. Immers, je krijgt van Bruna nu een gratis app om je bestelling mee te kunnen lezen. En als je vaker ebooks bij Bruna koopt kun je er eenvoudiger mee bestellen. De recenties in de Apple store zijn best positief te noemen. In de Google App store is men negatiever omdat de app kennelijk erg traag is. Maar voor mensen met een Bruna account is het nieuwswaardig naar mijn mening.

    Deze app werkt met je Bruna account en lezers die een Bruna account hebben worden dus geinformeerd over de nieuwe dienst van Bruna. Dit lijkt mij nieuwswaardig en geen spam. Temeer ook omdat het aanbieden van de app geen commerciele aanbieding is want er zijn geen kosten aan verbonden. Het enige wat je nodig hebt is een Bruna account.

    Ik ben het met de lezer eens dat als je eenmalig een bestelling hebt gedaan die je ook nog eens met een andere tool leest, dat het bericht dan verder ongewenst is. Ik zou dan gewoon mijn Bruna account per direct opzeggen want dat zou mogelijk moeten zijn. Zonder Bruna account zou je dit soort service emails ook niet meer mogen ontvangen. Maar vind ik het spam? Nee, niet echt. Het is een gratis app die Bruna heeft ontwikkeld, vergelijkbaar met Aldiko Book Reader. En ik zag in de email geen promotie van andere producten terug. Dus nieuws. Saai nieuws, dat wel. 😉

    1. Dus het verschil tussen spam en ongewenste e-mail zit hem in het feit dat er slechts één product wordt aangeboden , dat het gratis is, dat het een goede recensie krijgt in de app store en dat jij het best een leuk product vindt?

      Ik zou juist zeggen, het is dan wél spam, het voldoet ook prima aan de definitie van de OPTA. Het is (voor jou) alleen geen ongewénste mail.

      Overigens zet ik ook wel vraagtekens bij jouw definitie van commerciëel. Bruna maakt de app gratis zodat jij boeken via die app gaat kopen. Het is toch gewoon commerciëel? Ook al waren ze ineens een filantropische instelling geworden: berichten van ideëele aard mogen ook niet…

      Nieuwswaardig omdat er een nieuwe dienst is? Hou toch op…. Hey Wim, ik heb een nieuwtje, ik heb een nieuwe voorraad Viagra voor je. Hey Wim, nieuwe online dating site. Allemaal nieuws voor jou!

      Je zou nog kunnen zeggen dat dit communicatie in het kader van de afname van een product of dienst is. Maar dat is eerder bedoeld voor een recall van je auto, of een storingsmelding van je dienst. Of een aankondiging van een rekeningoverzicht, al vind ik die al op het randje.

      Dit is géén “belangrijke informatie” en dat je je er niet voor kan afmelden is natuurlijk van de gekke.

      1. Tja, dan verschillen wij van mening. Ik zie iemand die zich bij Bruna heeft ingeschreven als klant en daarbij iets heeft besteld. Als deze bestelling een ebook betreft kan ik mij heel goed voorstellen dat het bericht een handig nieuwsbericht is omdat deze klant hiermee dus een gratis reader krijgt voor zijn boek, wat mogelijk handiger is dan de reader die hij op dat moment gebruikt. Daarnaast dient deze app ook voor het bijhouden van zijn account zodat hij het boek een keer van zijn device kan halen om deze twee weken later weer opnieuw bij Bruna te downloaden. De OPTA hanteert een duidelijke definitie van spam:

        commercieel: de meeste spamberichten proberen u een product of dienst te verkopen charitatief: bijvoorbeeld goede doelen die u vragen om een bijdrage ideëel: berichten van bijvoorbeeld vakbonden of politieke partijen die u een denkbeeld willen voorleggen of aandacht vragen voor een ideaal of overtuiging
        Tja, charitatief of ideëel is de email niet, dus zou het een commerciele email moeten zijn.

        Hoe commercieel is het om een klant een gratis ereader app aan te bieden die hen verder niet tot aankopen verplicht? Okay, de app kan weer gebruikt worden om boeken mee te verkopen maar lijkt mij ook geschikt om bestaande ebooks mee te lezen.

        Overigens is er voor mij een manier om je voor deze nieuwsbrieven af te melden door je bij Bruna als klant uit te laten schrijven. De email is alleen voor klanten bedoeld…

        1. Ik kwam er net (tijdens mijn zaterdagochtend-mailbox-opruiming) achter dat ik die mail ook heb gekregen. Ik heb anderhalf jaar geleden een (papieren) boek bij Bruna gekocht. Naast het feit dat deze app dus totaal niet op mij van toepassing is, stoor ik mij ernstig aan een zin als Wegens onze plicht om u goed te informeren kunt u zich niet afmelden voor de servicemails van Bruna. Welke plicht? Ga toch weg.

          Ik wil me helemaal niet uitschrijven als klant. Als ik dan weer iets wil bestellen moet ik me weer inschrijven, en daarna krijg ik zeker weer een ‘servicemail’ ?

          Hoe commercieel is het om een klant een gratis ereader app aan te bieden die hen verder niet tot aankopen verplicht? Okay, de app kan weer gebruikt worden om boeken mee te verkopen maar lijkt mij ook geschikt om bestaande ebooks mee te lezen.
          OMG – je bent nog serieus ook volgens mij.

          1. Tja, als je niet als klant bent uitgeschreven kunnen zij us dit soort service emails blijven versturen. En ja, het kan best zijn dat jij het niet interessant vindt maar het betreft hier een gratis app die meehelpt bij het beheren van je ebook bestellingen bij Bruna. Je kunt er namelijk in-app bestellingen mee doen, wat voor mensen die veel ebooks lezen dus best handig is.

            Zelf gebruik ik overigens Aldiko Pro voor Android voor de vele ebooks die ik heb. En die ebooks komen weer van websites die gratis ebooks weggeven. (Voornamelijk werken die in Public Domain zijn, zoals de werken van Shakespear, Tarzan, Conan en andere oude literatuur.) Volgens mij kan ik de Bruna app ook voor deze boeken gewoon gebruiken, maar wil dat niet proberen omdat de Android recenties niet erg positief te noemen zijn.

            Maar ik kan mij voorstellen dat als je een papieren boek hebt gekocht, je dit soort “nieuws” helemaal niet interessant vindt. Ik mis alleen een duidelijk commercieel aspect. Gratis product, geen aankoopverplichtingen en algemeen bruikbaar. Da’s net zo commercieel als de Google RSS Reader, die binnenkort gaat ophouden te bestaan maar waar ik jarenlang veel gemak van heb gehad zonder er een cent voor hoeven te betalen…

            1. Wim, het doet er niet toe of het gratis is. Ze sturen mail ter promotie van een product. Dat kan ook een gratis product als brand-marketing zijn. In dit geval is het heel erg duidelijk: door die app is de hoop dat je meer eBooks via Bruna.nl koopt. Ik verbaas me echt dat je blijft volhouden dat je geen commercieel aspect ziet. Ga je straks beweren dat reclamefolders ook niet commercieel zijn, het zijn toch gratis boekjes met leuke foto’s erin en geen aankoopverplichting? Anyway, ik geef het op.

              In het kader van smoezen wil ik jullie deze niet onthouden: “Voor de nieuwsbrief hadden we u uit mailinglist verwijdert. Maar voor zulke gelegenheden (kerst/ nieuwjaar) krijgt u een eenmalig nieuwsbrief niet gebaseerd om iets te promoten.”

              1. Ze sturen mail ter promotie van een product.
                Welk product dan? Voor zver ik zie bieden ze een app aan waarmee je ebooks kunt lezen en eventueel via Bruna extra ebooks mee kunt bestellen. Maar het voornaamste doel is het lezen van ebooks.

                Het gebruik van de app verplicht je helemaal niet tot het doen van aankopen. Het is een gratis dienst voor hun klanten, vergelijkbaar met de mededeling dat ze b.v. hun website hebben vernieuwd of een nieuwe winkel in je buurt hebben geopend. Natuurlijk is het een bericht van een commercieel bedrijf maar de grote vraag is of het bericht eerder nieuwswaardig of commercieel van aard is. Persoonlijk neig ik om het nieuwswaardig te vinden.

                Ten minste, dat betreft de Bruna email die een lezer naar mij heeft toegestuurd. En die bevat niet de tekst die jij cursief noemt…

                1. Wim, de cursieve tekst kwam uit een andere mail. Ik las de post van Richard Engelfriet hieronder en ik vond het overdreven om een aparte post te maken.

                  Je reactie op de Bruna mail beperkt zich wederom tot een herhaling van zetten dus ik heb daar niet zoveel meer aan toe te voegen, behalve de melding dat mijn verbazing steeds verder stijgt (Vind je een mail dat bedrijf X een nieuwe winkel in je buurt heeft geopend soms ook nieuwswaardig? En een mail dat ik een Viagra-webshop heb geopend?)

                  1. @Richard, indien ik eerder pillen zoals pijnstillers bij jou gekocht hebt dan zou het voor mij nieuws kunnen zijn indien jij een Viagra-shop opent bij mij in de buurt waar ik gratis een proefsetje kan aanvragen zonder verdere verplichtingen en zonder verzendkosten. Niet dat ik behoefte aan heb en ja, het is natuurlijk een klantenlokker, maar iets kosteloos weggeven is nauwelijks commercieel te noemen. En ja, jouw email over je viagra-shop verdwijnt zeer waarschijnlijk zonder mijn hulp in de spamfilter wegens het “verboden” woord. Mocht dat niet zo zijn dan gooi ik hem waarschijnlijk zelf weg en plaats ik je op mijn blacklist omdat ikzelf het een ongewenst bericht vind.

                    Maar waar het om gaat is of de OPTA genoeg aanleiding zal zien om het bericht als spam te bestempelen. En vanuit dat oogpunt is de definitie een stuk scherper. Is de inhoud van de brief van Bruna commercieel genoeg om als spam gezien te worden, of is het eerder informatief omdat een gratis product wordt genoemd dat voor een beter klant-contact zou kunnen zorgen?

                    Je zou het ook kunnen vergelijken met de ING die aan al hun klanten een emailtje stuurt met daarin de mededeling dat zij een app hebben voor Android waarmee je ook kunt internet-bankieren? Dat bericht zou dan ook spam zijn. Want de ING is een commercieel bedrijf en met die app kun je makkelijker geld overmaken waar de ING weer aan kan verdienen. Maar het levert wel extra gemak aan de klant zonder extra kosten. Toch?

                    1. E.e.a. spitst zich dus toe op de definitie van commericeel. Mijns inziens is die definitie ‘met het oogpunt om geld te verdienen’ en we kunnen het er lang of kort over hebben maar Bruna heeft die app niet gemaakt omdat ze jou en mij van die aardige gasten vinden. Er moet gewoon brood op de plank daar. En in de wet staat heel bewust ‘commercieel’ en niet ‘iets verkopen’.

                      Nu ik de wet toch bij de hand heb.

                      • dat geen voorafgaande toestemming is vereist: a. indien de verzender bij het overbrengen van de communicatie gebruik maakt van elektronische contactgegevens die door de gebruiker daarvoor zijn bestemd en bekendgemaakt, en deze zijn gebruikt in overeenstemming met de door de gebruiker aan die contactgegevens verbonden doeleinden

                      Dat is niet zo. Ik heb mijn e-mail adres bij Bruna.nl achtergelaten zodat ze mij konden mailen wanneer mijn bestelling was verzonden. Zoals op de Bruna-site staat: “Vul uw persoons- en adresgegevens in, deze worden gebruikt bij de afhandeling van uw bestelling.”.

                      • voor het overbrengen van communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden met betrekking tot eigen gelijksoortige producten of diensten Ok, kunnen we dus over twisten, maar het gaat verder.

                      • mits bij de verkrijging van de contactgegevens aan de klant duidelijk en uitdrukkelijk de gelegenheid is geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die elektronische contactgegevens

                      Ja, geregeld. Er zit een vinkje met tekst: Ja, ik wil graag de bruna.nl e-mailings ontvangen en als eerste profiteren van acties en aanbiedingen Maar ik heb dat vinkje niet aangevinkt. Of sterker nog, ik heb het uitgevinkt, want het staat standaard aangevinkt!!! Wat apart is, is dat in de wet niet staat dat ze het niet mogen sturen als ik verzet aanteken. Ze moeten alleen de mogelijkheid bieden?? Of lees ik scheef?

                      • en, indien de klant hiervan geen gebruik heeft gemaakt, hem bij elke overgebrachte communicatie de mogelijkheid wordt geboden om onder dezelfde voorwaarden verzet aan te tekenen tegen het verder gebruik van zijn elektronische contactgegevens Dat klinkt anders als “De Bruna servicemails bevatten belangrijke informatie aangaande producten en diensten van Bruna. Wegens onze plicht om u goed te informeren kunt u zich niet afmelden voor de servicemails van Bruna.”

                      Dus volgens mij is er volgens de letter van de wet geen twijfel mogelijk. Ik moet een uitschrijflink krijgen. En bij het verstrekken van de contactgegevens hebben ze het zelf beperkt tot uitvoering van de opdracht. En daar valt dit mailtje echt buiten!

                      1. Inderdaad komt her erop neer hoe je “Commercieel” definieert. Maar goed, als je het weggeven van een handige app ook commercieel beschouwt dan is eigenlijk ook veel freeware en open-source als commercieel te bestempelen. Dan is Linux een commercieel product omdat er meerdere grote bedrijven fors aan verdienen met het verspreiden van een specifieke versie ervan. Dat betekent dus dat iedere email waarin wordt verteld dat er een nieuwe Linux-versie is dus als commercieel gezien kan worden.

                        Maar ik vind de vergelijking met de app van de ING veel interessanter omdat deze internet-bankieren app net als de reader-app van Bruna bedoeld is voor een beter contact tussen bedrijf en klant. Voor mensen zonder een tablet zou een email van de ING over deze app dus zeker als spam gezien kunnen worden, maar voor mensen die wel een tablet hebben is het vast nieuwswaardig omdat het hen een nieuwe manier geeft om met de bank te communiceren. En dan is het een service-email.

                        Een andere discussie is eigenlijk over het ontbreken van de mogelijkheid om je uit te schrijven van dit soort “service emails”. De vraag is of je een dergelijke optie ook moet krijgen bij service emails die niet commercieel van aard zijn. Als we even de inhoud van de email vergeten, omdat we er niet uit zijn of deze nu wel of niet commercieel is, dan komen we op het punt of de email nu wel of niet een optie moet bieden om uit te kunnen schrijven voor toekomstige emails van een vergelijkbaar karakter.

                        Daatvoor kijk ik even naar hoe SpamKlacht spam definieert. Ze noemen drie eigenschappen waar het bericht er 1 van moet hebben: commercieel, charitatief of ideëel. Het bericht zou commercieel kunnen zijn, maar daar zijn we het over oneens. Daarnaast zijn er nog twee eigenschappen, namelijk dat je niet de afzender weet, maar bij deze Bruna mail is dat niet het geval. En dat de optie om je uit te schrijven van dergelijke emails ontbreekt. Maar volgens mij is het een service email richting klanten dus als je jezelf laat uitschrijven als klant zou je dergelijke emails ook niet meer moeten ontvangen.

                        Door het ontbreken van die uitschrijf-optie valt deze email zeker in een grijs gebied en is het niet duidelijk of het nou wel of niet door de beugel kan. Zoals ik al aangaf zou ik Bruna daarna direct op mijn persoonlijke blacklist plaatsen en dan ben ik er vanaf. Maar uiteindelijk gaat het erom of de wetgever het spam vindt en het oordeel daarover ligt bij de OPTA. Indien de OPTA van mening is dat het daadwerkelijk een service email is en dus geen spam/nieuwsbrief dan zou het gewoon toelaatbaar zijn.

  4. Buitensportwinkelketen Bever haalde laatst bij mij ook zo’n geintje uit met deze tekst: ‘Ondanks dat u heeft aangegeven geen mail van ons te willen ontvangen, menen wij toch u via deze weg te moeten informeren. Vorige week had onze lentefolder bij u op de deurmat moeten vallen, met daarbij mooie aanbiedingen, exclusief voor Bever Cardhouders. Helaas heeft deze folder u niet op tijd bereikt, waardoor u wellicht niet heeft kunnen profiteren van de speciale Bever Card aanbiedingen tijdens de eerste twee dagen van de folderperiode.’. Sommige bedrijven zijn gewoon erg creatief met het verzinnen van excuses om toch te kunnen spammen blijkbaar 😉

  5. Het zou wel interessant zijn indien een medewerker van de OPTA ook even zijn oordeel kan geven over de inhoud van de betreffende Bruna email. De vraag is vooral of het inderdaad een service email betreft omdat de klant een nieuw kanaal wordt aangeboden om met Bruna in contact te staan of dat het gewoon een commercieel product betreft.

  6. Antwoord van onze vrienden bij Bruna.nl:

    Door het toevoegen van BrunaTablisto zijn er belangrijke zaken veranderd op onze website die gevolgen hebben voor klanten die in het verleden producten bij ons hebben gekocht. Daarom hebben we ervoor gekozen om, bij hoge uitzondering, een servicemail te sturen. We zijn ons ervan bewust dat er in deze servicemail een mogelijkheid geboden had moeten worden om u hiervoor af te melden. We betreuren ten zeerste dat dit niet het geval is geweest en bieden u hiervoor onze welgemeende excuses aan.

    Uw e-mailadres zal verwijderd worden uit onze database, zodat u in de toekomst geen e-mails meer van ons zult ontvangen.

    1. Een duidelijk antwoord, lijkt mij. Ze erkennen dat ze een uitschrijf-optie hadden moeten bieden, ook al vinden ze het een service email. Naar hun mening betreft het een aanpassing die gevolgen heeft voor hun klanten, en daarom nieuwswaardig. Anderen vinden het spam omdat het een aanprijzing van een Bruna-product lijkt. Eigenlijk hoort bij een service email ook een uitschrijf-optie, hoewel dat vaak ook een einde zal betekenen van de relatie tussen de klant en de winkel tot de klant weer opnieuw een bestelling doet. Het ontbreken van die optie is 1 eigenschap die de OPTA aan spam toekent, maar er zijn twee eigenschappen nodig. Die tweede eigenschap is de vraag of het wel of niet commercieel is en daar verschil ik dus van mening met jou. Maar goed, dat is niet de eerste keer en zal zeker niet de laatste keer zijn. 🙂

      1. Ik zou nog wel willen weten welke gevolgen dit heeft voor mij. Maar dat ga ik nog wel vragen. Het klinkt een beetje als een reverse-engineered reden.

        Maar goed, dat is niet de eerste keer en zal zeker niet de laatste keer zijn
        Gelukkig maar, anders blijft er weinig interessante discussie over 🙂

  7. Het gaat er niet alleen om hoe je “commercieel” definieert, maar ook om de vraag of er sprake is van “verwerken van gegevens met het oog op” het verzenden van gerichte commerciële communicatie. Het is mogelijk om contactgegevens te verwerken voor niet-commerciële (service-)doeleinden maar in de betreffende berichten dan ook commerciële boodschappen op te nemen. De Memorie van Toelichting bij de WBP noemt als voorbeeld reclame van de Postbank op het giro-afschrift: dat mag gewoon.

  8. Moet je opt-out geven bij een track and trace melding na aanschaf product per (ongevraagde) sms? Volgens mij is dat service mail toch? Dat zou betekenen dat dat mag zonder toestemming van de klant.

      1. Andersom is nóg netter: opt-in. UPS doet dat bijvoorbeeld. Als ik iets bestel en het wordt via UPS bezorgd, dan biedt UPS me eerst de mogelijkheid aan om mijn e-mailadres in te vullen zodat ik e-mailmeldingen kan ontvangen (of mijn telefoonnummer voor SMS-meldingen), maar ze geven ook aan dat dat niet verplicht is. Je ontvangt dus geen berichten van ze totdat je zelf aangeeft iets te willen ontvangen, ofwel opt-in. Dat is ook een nette mogelijkheid, m.i. 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.