Voor hoe veel dingen mag je in één keer opt-in vragen met een aanvinkvakje?

| AE 5725 | Informatiemaatschappij | 9 reacties

Via Twitter (dank) kregen we een heel uitgebreid aanvinkvakje aangereikt:

aanvinkvakje-groot-voorbeeld

Meestal bevat zo’n aanvinkvakje niet meer tekst dan “ik wil de nieuwsbrief ontvangen”, of “ik ga akkoord met mail van zorgvuldig geselecteerde derden. Of het foute “ik ga akkoord met de privacyverklaring“. Of het buitengewone zen “ik ga akkoord” en dan verder niets, dat ik ooit zag maar vergat te screenshotten.

Dergelijke generieke teksten zijn fout – nou ja, de eerste is wel oké maar biedt alleen ruimte om een door het bedrijf zelf uitgegeven mailing met nieuws te versturen. (En nee, “onze partner XYZ heeft een fantastische aanbieding voor u” is géén nieuws”.) Je kunt immers voor commerciële e-mail alleen opt-in krijgen als men specifiek ergens mee akkoord gaat. Specifiek en geïnformeerd – het moet er dus bij staan, wie er gaan mailen en wat voor inhoud dat wordt.

Je mag dergelijke informatie niet verstoppen in privacyverklaringen of algemene voorwaarden. Ik denk dat je nog nét wegkomt met een lijst namen die je aanklikbaar aan de tekst “onze sponsoren” of iets dergelijks hangt. Maar dat heeft het probleem dat je de lijst niet kunt updaten, wat veel handige jongens met leuke leadhandeltjes graag willen kunnen doen.

Deze site heeft een creatieve oplossing. Men noemt specifiek Essent en Yarden (wat een combinatie) als partijen die mogen bellen, en vermeldt bij vragen van de quiz nog specifieke sponsoren die mogen bellen. Die sponsoren kunnen wijzigen, en mensen die na zo’n wijziging meespelen kun je dus verhandelen aan de nieuwe sponsoren.

Het gehele bestand gebruikt Smartphonewinnen.nl zelf om “interessante nieuwsbrieven, aanbiedingen en leuke prijsvragen” heen te sturen. Of dát mag, is een andere moeilijke discussie. Als opt-in kan dit denk ik net, hoewel het nogal generiek is. Als de opt-in niet genoeg is, dan wordt vaak het excuus gebruikt dat “je toch klanten mag mailen zonder opt-in”. Dat is wel waar, maar iemand die een gratis dienst afneemt is volgens de ACM (voorheen de OPTA) geen klant. Een klant koopt iets, oftewel die geeft je geld. Servicemails zijn een ander verhaal maar die mogen geen commerciële inhoud bevatten.

Ik vind de oplossing alles bij elkaar netjes volgens ’t boekje maar het voelt toch niet helemaal lekker. Lezen mensen wél een blok tekst als je dat onder het aanvinkvakje zet? Is dit de manier waarop het hóórt te werken?

Oh en geheel andere context maar ’t is zomer: nóg zo’n propvol bord.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. OT : Vliegeren mag in zone 1 en 3…of je nu wel of niet in een rolstoel zit staat er niet bij…Wil je kite rolstoelen oftewel je voort laten trekken door een vlieger in een rolstoel, dan alleen in zone 3 😉 Zit je te vliegeren in je rolstoel in zone 1 en je kunt de vlieger even niet meer houden door de sterke wind en je dus gaat bewegen….dan boete 😉

 2. (..) en vermeldt bij vragen van de quiz nog specifieke sponsoren die mogen bellen.

  Je had de onmouseover bij “de sponsoren” nog niet ontdekt? (zie hier)

  Ik vind het “Ja, ik wil winnen” misleidend. Het voegt niets toe, en kan er alleen zijn neergezet om mensen het vakje aan te laten vinken.

 3. Ik vind de oplossing alles bij elkaar netjes volgens ‘t boekje maar het voelt toch niet helemaal lekker.

  Is “één van de sponsoren” specifiek genoeg? Ja, er is een mouse over met de namen van de sponsoren, maar nee, de te hoveren tekst is niet als zodanig herkenbaar (in tegenstelling tot de spelvoorwaarden en het cookie/privacybeleid). Het is op deze manier ook niet heel makkelijk om een (compleet) printje te maken van het formulier dat je ‘ondertekent’ (submit). De inhoud van de mouse over kan wel aangepast worden.

  Dit beschikbaar stellen moet wel op een zodanige wijze gebeuren dat de wederpartij de algemene voowaarden kan opslaan en bovendien dat ze ook later nog toegankelijk zijn. […] Een popup waarbij alle knoppen weggehaald zijn, is een twijfelgeval. Zeker nu popup-blockers steeds populairder worden, lijkt dit een onbetrouwbare manier van aanbieden van algemene voorwaarden te worden.
  Bron: http://www.iusmentis.com/contracten/algemenevoorwaarden/ Moet de lijst van sponsoren niet óók gewoon op te slaan zijn? De spelvoorwaarden en het cookie/privacybeleid openen in een pop-up die a) te klein is en b) binnen die pop-up ook nog in een i-frame staan. Geen printknop (want geen toolbar) en ook met sneltoets niet fatsoenlijk te printen (want alleen inhoud van zichtbare deel i-frame). En los hiervan: hoe zit “later nog toegankelijk zijn” als de url wijzigt zonder redirect?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS