Ik moet weg maar ze praten nog wel over mij!

| AE 5718 | Privacy, Uitingsvrijheid | 22 reacties

Afgelopen week hadden we een interessante discussie in de comments bij de aloude vraag, moeten ze mijn berichten weghalen als ik dat eis? Het nieuwe aspect: als je verbannen wordt, mag je dan eisen dat men je berichten weghaalt en ook dat anderen niet meer over je praten?

Het weghalen van berichten bij forums is een van de meest frequent terugkerende onderwerpen bij deze blog. Er zit vaak een heel stuk emotie achter: je deed gezellig mee op een forum, er ontstaat ruzie en dan wil je boos weg. Het liefst geef je dat stomme beheer en die nitwits van medediscussianten dan nog een stevige trap na: al mijn berichten eraf, en wel nu, dat zal je leren. Denk ik dan met mijn abonnement op Psychologie-magazine. Maar die emotie zit er wel degelijk.

Juridisch gezien is het kader duidelijk: persoonsgegevens en berichten moeten weg, tenzij. Maar het venijn zit hem in dat tenzij. Dat tenzij komt namelijk neer op een belangenafweging: welke nieuws- of andere waarde voor het forum zit er aan het behouden van de berichten, en welk privacybelang zit er aan het weghalen? Daar kun je vanuit beide kanten de prachtigste verhalen over maken maar uiteindelijk komt het neer op een gevoelskwestie. En dat werkt niet echt prettig bij een situatie waar al zo veel ruzie in is gaan zitten.

Aanverwant is het probleem van praten óver ex-leden. Want zelfs als je naam is weggehaald bij je berichten (of zelfs de berichten zelf ook), dan nog weten andere forumleden die nog wel. En die gaan daarover praten. Moet je dat dan óók weghalen als beheer? Dan sta je in feite andermans discussies te smoren op verzoek van een exlid, en dat gaat me wel érg ver. Tegelijk: is het nog wel nodig dat men in die discussie je naam nog noemt? Wie weet over wie het gaat, hoeft de naam niet meer te weten. En voor wie de naam niet weet, is de discussie niet relevant. Dus ook hier weer: een gevoelskwestie.

Ik vraag me af of je hier ooit uitkomt. Vooraf harde regels stellen helpt ook niet per se, want de wetgeving rond persoonsgegevens is dwingend en kan dus niet zomaar worden gepasseerd. Mijn grondgedachte is eigenlijk, dit moet je helemaal niet juridisch willen oplossen. Maar ja, als je boos bent dan is het leuk smijten met artikel 8 Wet Bescherming Persoonsgegevens juncto de Richtsnoeren van het CBP natuurlijk.

Meelezende forummers, hoe gaat dat bij jullie, zulke weghaalverzoeken en/of -ruzies?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Het probleem met doorpraten over een ex-lid is natuurlijk dat men hierover gaat roddelen en daarbij smadelijke berichten over het ex-lid gaat plaatsen. Dit wordt nog vervelender indien een ex-lid ook nog eens een ban op IP adres heeft en dus niet zelf kan controleren (okay, wel via omwegen) of er over hem (haar) wordt geroddeld. Wat je sowieso vaak ziet gebeuren is dat verbannen leden bewoon een nieuwe account proberen aan te maken om zo toch de discussies te kunnen volgen, en dus kunnen nagaan of er over hen wordt geroddeld. Wat ik ook een keer heb meegemaakt was dat een lid na het verbannen van een ander lid expres smadelijke berichten te plaatsen om vervolgens te ontdekken dat dit een tweede account was van het ex-lid dat doelbewust was aangemaakt om onrust in het forum te krijgen. Als forum-beheerder is het dan ook lastig om een forum in het gereel te houden. Vooral zodra er duizenden bezoekers zijn.

 2. Het omgekeerde kan ook: je naam wordt bij je berichten weggehaald terwijl je dat liever niet wilt. Via de persoonlijkheidsrechten kun je dan toch vorderen dat je naam erbij staat. Maar moet dat dan je echte naam zijn, of mag een nickname ook?

  Ook leuk: de forumbeheerder die in een ruzie nog even je echte naam aan de lezers prijsgeeft. En bij een verwijderverzoek oproept om de gegevens op te slaan voordat ze verwijderd worden. Schending Wbp: ja. Concrete schade: nul. Wat moet je met een wet zonder tanden?

 3. Aangezien ik het zo of zo niet kan vermijden dat mensen over me kletsen, vind ik het niet echt de moeite waard om me over op te winden. Ik ben vrij zeker dat er een of twee fora zijn waar een aantal mensen niet al te lovende uitspraken over mij doen. Zegt meer over die mensen dan over mij, ik kan er mee leven, vooral omdat er slechts weinig fora zijn waar ik niet onder pseudonym schrijf. Dat heeft wat met vertrouwen en met het absoluut ontbreken van iedere link met mijn werk te doen.

 4. Even een vraagje: ik ben de auteur van een post. Forumbeheerder haalt mijn naam weg en poef! Mijn auteursrechten zijn geschonden! En anderen blijven uit mijn werk op dit forum citeren, maar dit keer zonder mijn naam erbij te vertellen. (Want die weten ze nu niet…) Nu weet ik niet hoeveel auteursrechten aan forum-proza toebedeeld kan worden, maar toch… 🙂

 5. Ik beheer een aantal fora. Fora waarop genoeg gediscussieerd wordt en waarbij genoeg mensen worden verbannen van tijd tot tijd. Nog nooit in mijn beheertaken heb ik een gebruiker een claim zien maken om alle gegevens van hem/haar te verwijderen van de website. (ook niet na een ban)

  Ik zou echter wel achter het besluit van een gebruiker staan om zijn berichten te verwijderen, ook al heeft dit gevolgen tot discussies. De gebruiker is tenslotte niet meer relevant tot het forum. Zijn input zal al snel verdwijnen.

  En hoe voorkom je dat zijn naam wordt gebruikt in verdere discussies? Censuratie is een optie. Ja mensen gaan dan misschien koosnamen bedenken voor de gebruiker. Maar dat zal denk ik niet meer binnen de wet persoonsgegevens vallen neem ik aan.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS