Het is ons meest uitgestelde boek ooit: al in 2011 stond het op de site. Maar nu gaat het dan toch echt gebeuren, ons boek Reclame: Deskundig en praktisch advies gaat uitkomen als een echte gebundelde stapel papier. (Ja, het ebook komt ook.) Welke wetten en regels gelden er voor reclame op internet, van spamwetgeving tot cookiegebruik en adverteren op andermans merknaam.
Het boek telt zeven hoofdstukken:
- Eisen aan reclame-uitingen
- Promoten van bijzondere producten
- Gebruik van merken
- Reclame per mail en telefoon
- Privacy en profielen
- Tracking en cookies
- Recensies en reputatie
Het boek wordt op 24 september 2013 verwacht en kost € 19,95 inclusief BTW. Wie voorintekent, krijgt het boek zonder verzendkosten geleverd.
Quizvragen voor wie wil weten of het boek de prijs waard is:
- Waarom is deze Burger King-reclame verboden?
- Hoe controleer je als slijterijwebwinkel of je koper wel oud genoeg is om alcohol te mogen kopen?
- Mag je iemand een nieuwsbrief sturen als ‘ie op je site een gratis IQ-test komt doen en dat adres opgeeft om
Magde uitslag te krijgen? - Is het toegestaan jezelf Porschespecialist te noemen als je geen dealer bent?
- Mag je in advertenties bij dit sojaproduct een kaasschaaf tonen?
De drie best gemotiveerde antwoorden winnen een gratis exemplaar. Dus kom maar op! 🙂
Arnoud
Magde?
-edit Arnoud: Oeps, gewoon ‘de’ natuurlijk.-
Zonder spieken: 1. Men wekt de suggestie dat zelfs Ronald McDonald iedere dag bij de Burger King eet – dat lijkt me misleidend? Of is het voornaamste probleem dat de claim niet op feiten is gebaseerd? 2. Tja. Vragen naar leeftijd bij het plaatsen van de order, en controleren bij aflevering? De webshophouder loopt hiermee het risico z’n waren retour te ontvangen, maar de leeftijdsgrenzen lijken me hoe dan ook leidend. Die DigiD-smartcard lijkt me in ieder geval een ideaal hulpmiddel voor online-leeftijdsverificatie.. 3. Nee, enkel de resultaten van de IQ-test – tenzij hij/zij expliciet heeft aangegeven ook de nieuwsbrief te willen ontvangen. 4. Nee, dit is voorbehouden aan dealers. 5. Is dat kaas gemaakt van soja? Zoja, dan lijkt het me geen probleem. Of heeft sojakaas toevalligerwijs de eigenschap niet schaafbaar te zijn, waarmee de kaasschaaf enigzins misleidend is?
@Joerie: 4. Nee, dit is voorbehouden aan dealers. > Waarom? Je noem jezelf alleen specialist, niet “dealer”. Lijkt mij geen probleem. 5. Is dat kaas gemaakt van soja? Zoja, dan lijkt het me geen probleem. Of heeft sojakaas toevalligerwijs de eigenschap niet schaafbaar te zijn, waarmee de kaasschaaf enigzins misleidend is? > Nederland heeft aparte wetten over kaas. Het zou kunnen dat insinueren dat dit kaas is niet mag.
Bij 4: maar Porsche is een merk van Porsche Automobil Holding SE – als leek op het gebied van merkenrecht heb ik toch een onderbuikgevoel dat niet iedereen dit merk zomaar mag gebruiken in reclameuitingen. Bij 5: nu je het zegt realiseer ik me dat er inderdaad een hoop interessante regelgeving bestaat ten aanzien van voedsel – je uitleg klinkt dan ook vrij aannemelijk. Het afgebeelde product mag mogelijkerwijs niet zonder meer ‘kaas’ worden genoemd, waarmee het afbeelden van een kaasschaaf dan ook als misleidend te bestempelen is.
Bij 4 hangt het natuurlijk af van de complete reclame-uiting. Maar als je tweedehands Porsche auto’s of Porsche auto’s repareert verkoopt kun je die titel al hanteren. De merknaam is duidelijk, maar “specialist” is een veelomvattend begrip. Iemand die kritisch is op het merk “Porsche” en ieder nieuw model keihard afkraakt met (correcte) argumenten kan zich ook een Porsche specialist noemen, mits hij maar duidelijk maakt dat hij het een k*tmerk vindt.
Zou eigenlijk niet verboden zijn indien het een normale clown betrof en niet die van McDonalds. Maar ook belangrijk is dat ze beweren 20% meer vlees te gebruiken dan een Big Mac en dat dit een der redenen is dat Ronald bij hen eet in plaats van in zijn eigen restaurant. Dat ze de vergelijking met de Big Mac maken kan nog net, maar deze clown is een handelsmerk die hier “misbruikt” wordt om nog duidelijker te maken dat de Burger King beter is. En dat is niet overal toegestaan.
Het is tijd voor een internet-paspoort maar tot die tijd zou je mogelijk kunnen voldoen door alleen betalingen via creditcard te accepteren. Er zijn maar weinig jongeren met een eigen creditcard. Mochten ze er eentje gebruiken van een volwassene, dan heeft die volwassene dus betaalt en de verantwoording op zich genomen. Dat hij daarna alcohol aan jongeren geeft ligt buiten het controle-gebied van de slijterij. PayPal is ook een optie omdat de voorwaarden voor PayPal vereisen dat je minimaal 18 jaar oud bent. Maar beide methodes leveren geen 100% zekerheid maar een goede leeftijdscontrole zou eigenlijk onderdeel moeten zijn van het betalingsverkeer. Want de bank mag meer gegevens van de klant inzien dan een webwinkel en kan dus ook bepalen of een klant de juiste leeftijd heeft.
Je mag een eenmalige nieuwsbrief sturen die tevens de uitslag vermeldt. Dan combineer je uitslag met nieuwsbrief. Dit zal dan wel in de voorwaarden aangegeven moeten zijn. Ook is het mogelijk om de bezoeker van tevoren erop te wijzen betekent dat ze daarmee ook abonneren op de nieuwsbrief zodat de gebruiker de keuze heeft om de test te doen en dus ingeschreven te worden (met een opt-out optie in iedere email, natuurlijk) of hij doet de test niet.
Wat betekent Porsche specialist eigenlijk? Het is geen beschermd beroep en hooguit krijg je een conflict over misbruik van een handelsnaam. Zou ik mij een Dell specialist kunnen noemen omdat de meeste van mijn PC’s en laptops bij Dell vandaan komen? Een Porsche specialist zou ook een verzamelaar kunnen zijn die regelmatig auto’s repareert met behulp van originele onderdelen. Of verkopen van tweedehands modellen. Maar als je daarnaast ook andere merken wilt verkopen dan zou ik naast Porsche specialist ook even de andere merken erbij noemen om duidelijk te maken dat je ook b.v. in Volkswagen auto’s handelt. 😉 10 punten voor diegene die weet waarom ik dat knipoogje plaatste.
Vraag is eerder: mag je het dan een kaasschaaf noemen? Overigens is dat een Chinese of Japanse verpakking, volgens mij. Ik weet niet eens of je dat wel in Nederland mag verkopen, aangezien de voedsel- en Warenwet hier ook in meespeelt. Maar goed, ik ben weer een mafkees die in de winkel speciale macaroni-groentes koopt om deze met een biefstukje mee te bakken. (Macaroni? He, bah!) Maar goed, er zitten uien, paprika, prei en champignons in dus dat bespaart mij veel snijwerk. Je hoeft een voorwerp niet te gebruiken voor datgene waarvoor het benoemd is. Met een kaasschaaf kun je sowieso mooi komkommers schillen. En een aardappelschilmesje is ook prima om een peer mee te schillen. Of je het product zelf kaas mag noemen is twijfelachtig. Je moet wel duidelijk maken dat het een vegetarisch product betreft. Want mensen die allergisch zijn voor Soja mogen dit spul natuurlijk niet eten.
Mooi te zien dat er nog niemand is gaan googelspieken, zo te lezen.
Een paar hints:
Ronald McDonald rekende keurig af. En of er meer vlees zat in de King Burger dan in de Big Mac, was niet relevant voor de vraag of Ronald zo getoond mocht worden. En verder zeg ik nog ier20053.
Een volwassene mag geen alcohol kopen als die evident bestemd is voor een minderjarige. Of je er dan komt met een creditcard?
Ik mag mijn klanten toch een nieuwsbrief sturen met gerelateerde aanbiedingen?
De eis is of je de indruk wekt van een ‘bijzondere band’ tussen de specialist en de merkhouder.
Googelhint: warenwet “verwijdering van wei”. Het sojaproduct in kwestie is prima te bewerken met een kaasschaaf. En het punt van etikettering is niet relevant.
5: Arnoud zijn sojaproduct is niet van koe (schaap, geit)melk gemaakt, dus mag het geen kaas heten.
De vraag is nu of plaatsing naast een kaasschaaf een dermate sterke associatie met kaas opleverd dat die te vergelijken is met het product in kwestie “kaas” noemen.
1) Desondanks maakte de vergelijking met de Big Mac een nog duidelijkere koppeling naar McDonalds. In principe was het gewoon een clown bij Burger King. Door die extra verwijzing plus het noemen van de naam Ronald maakte duidelijk dat het om deze specifieke clown ging. Ik kan mij sowieso voorstellen dat clowns liever niet gezien worden in een FastFood restaurant… Hoe duidelijk was Ronald in beeld als beeldmerk van McDonalds? Niet al te duidelijk, getuige de lange regenjas. En hoeveel mensen zijn bekend met deze clown, behalve dan de McDonalds bezoekers? De naam en de verwijzing maakte die link duidelijker. McDonalds heeft geen rechten op afbeeldingen van clowns in het algemeen, zoals Coca Cola geen algemeen recht heeft op het gebruik van de Kerstman als productlogo.
2) Maar hoe weet je of de alcohol aan minderjarigen wordt doorgegeven? Opa van 94 kan ook gewoon bij de slijterij 10 flessen Jenever kopen om deze met winst door te verkopen aan een groep schoolkinderen. De winkelier kan dan ook niet vermoeden wat de betreffende man er uiteindelijk mee doet. Als je dat doorzet kan er helemaal geen alcohol meer verkocht worden.
3) Een nieuwsbrief kan al snel als reclame (commercieel) worden gezien, zeker indien je hierbij vooral jezelf gaat aanprijzen. Voor een commerciele nieuwsbrief heb je duidelijke toestemming nodig, wat je dus in je algemene voorwaarden duidelijk naar voren laat komen voordat iemand de IQ test doet. De bezoeker “koopt” als het ware een test voor 0 euro, en is dan klant. Het is dus wel toelaatbaar maar of je er populair door wordt? Grote kans dat vooral GMail gebruikers de nieuwsbrief als spam gaan aanmerken en ze dus nergens meer aankomen omdat GMail ze blokkeert als spam.
4) Tja, speciale band tussen persoon en merk? Definieer eerst eens wat je dan onder “specialist” verstaat. Iemand met een enorme verzameling plakplaatjes met Porsches erop? Iemand die de stamboom van de familie Porsche tot 20 generaties heeft uitgezocht? De rest van de context is ook belangrijk. Mag je jezelf Porschespecialist noemen als je alleen Volkswagens verkoopt? 😉
5) Mag je een komkommer afbeelden met een kaasschaaf in een reclame? Of moet je het dan een komkommerschiller noemen?
2) Als een volwassene alcohol koopt is het inderdaad niet te controleren of hij deze vervolgens weer aan jongeren weggeeft of doorverkoopt. Dat heb je niet alleen bij de webwinkel maar ook de normale slijterij. Want hoeveel alcohol iemand inkoopt kun je niet beperken, tenzij je vermoedt dat deze wordt doorverhandelt aan minderjarigen. Als een volwassene betaalt dan zou dat al voldoende moeten zijn, want die volwassene neemt vervolgens de verantwoording. Als dan blijkt dat Papa’s creditcard werd misbruikt door zijn 15-jarige comazuipende zoon dan is dat eerder een opvoedkundig probleem dan het probleem van de slijterij. Sowieso kunnen jongeren proberen om met een vervalst ID bewijs ook in normale winkels drank in te kopen.
3) De klantrelatie is wel van belang omdat je dan een reden hebt om de klant op de hoogte te houden van nieuwigheden, hoewel er wel enige beperkingen aan zijn verbonden. Zo kun je een eenmalige klant niet eeuwig blijven mailen. Als je willekeurige personen gaat mailen dan valt dat onder spam. Als je klanten met nieuwsbrieven bombardeerd terwijl ze hebben aangegeven geen nieuwsbrief te willen, ook spam.
4) Een Porschespecialist is per definitie nog geen verkoper van Porsches. De term “Specialist” is in dat opzicht vrij algemeen en dus zul je de verdere context ook eerst moeten beoordelen. Die ontbreekt hier.
5) Het plaatje noemt het geen kaas. Nou ja, misschien heet het in het Japans Tofukaas maar dat weet ik niet zeker. (Dit blog kan geen Japanse tekens aan in de comments?) De kaasschaaf geeft aan dat het etenswaar is die je met een schaaf in plakjes snijdt. Want dat ik waar een kaasschaaf voor gebruikt wordt. Ieder huidhouden heeft er wel eentje en ze worden voor meer zaken gebruikt dan om plakjes kaas mee af te snijden.
4) Als in … Gerechtshof Den Haag 15 januari 2013 LJN: BY8261, Zaaknummer 200.098.670/01 of 334946/HA ZA 09-1190 Ken uw toekomstige klassiekers 😉
Ah, maar daarin ging het meer om een website met daarop het gebruik van de term Porschespecialist. En dan nog alleen omdat niet duidelijk was dat de webwinkel niet aan Porsche AG verbonden was. Een duidelijkere disclaimer op iedere pagina had mogelijk een andere uitslag opgeleverd. Het ging sowieso om tweedehands Porsches. Maar zonder duidelijke disclaimer kon de naam verwarring opleveren, vandaar dat de rechter in deze situatie het niet toeliet.
@Wim, zie beoordeling punt 14 Een disclaimer heeft natuurlijk alleen werking voor de website waar hij op staat En dat was i.c. onvoldoende
Is ook precies wat ik zeg: een duidelijkere disclaimer op iedere webpagina en er zou geen verwarring meer behoren te zijn, zodat gebruik van de titel gewoon toelaatbaar is. Het hielp sowieso niet dat ze ook het Porsche logo lieten zien, wat dus een nog iets duidelijker disclaimer vereiste. Maar let ook op de context van de vraag van Arnoud! Hij geeft geen verdere details, alleen de basis van de diverse kwesties. Dan kun je wel stellen dat er een rechtzaak over is geweest maar dan komen er meer details binnen de context. Eigenlijk zou je moeten antwoorden met “Ja, behalve als…” of “Nee, behalve als…” want de vraagstelling is vrij algemeen.
1) Waarom belachelijk? Mag een clown niet bij Burger King een bestelling doen? 🙂 Sowieso is het niet verboden om de spot te drijven met handelsnamen en beeldmerken. Zeker niet indien men het duidelijk kan herkennen als een spotprent. 2) Ja, en hoe doe je dat dan? 3) Een IQ-test is een geleverde dienst en als zodanig is de deelnemer te kwalificeren als klant. Dus ja. 5) Dat vocht beschermt ons tegen droge humor.
Tja, mag je een hamer afbeelden naast een schroef of gaan mensen dan denken dat de schroef een spijker is? De naam “Kaasschaaf” is eigenlijk misleidend, omdat je er meer mee kan doen dan kaas schaven. Het is gewoon een schaaf.