Mag ik een spel retourneren als ik geen DirectX 11 heb?

| AE 6690 | Intellectuele rechten, Ondernemingsvrijheid | 31 reacties

directx-sdkEen lezer vroeg me:

Onlangs kocht ik het spel Tropico 5. Bij het opstarten krijg ik de foutmelding dat DirectX 11 nodig is. Dat heb ik geïnstalleerd, maar nu blijk ik aparte hardware nodig te hebben die dit ondersteunt. Die heb ik niet, maar op de site van de webshop stond dit ook niet als systeemvereiste. Kan ik nu mijn geld terugkrijgen voor deze aankoop?

De eenvoudigste route zou zijn dat je de koop annuleert onder de Wet koop op afstand. Die geldt ook voor software, mits je deze maar niet uit de verzegeling hebt gehaald. Maar die optie is hier niet meer mogelijk, omdat “bij het opstarten” impliceert dat de software al uitgepakt is.

De enige route die er dan nog is, is die van nonconformiteit: de software voldoet niet aan de gewekte redelijke verwachtingen. Dat is een hele moeilijke hier.

Vanaf 13 juni is er een nieuwe consumentenwet, die hier strengere regels over stelt. Een webwinkelier moet dan véél meer informatie gaan geven aan de consument. En een van de informatieplichten is hier zeer relevant:

de relevante interoperabiliteit van digitale inhoud met hardware en software waarvan de handelaar op de hoogte is of redelijkerwijs kan worden verondersteld op de hoogte te zijn

De huidige wet eist niet meer dan dat je “de belangrijkste kenmerken van de zaak” benoemt. Je kunt je van systeemeisen zoals DirectX afvragen hoe belangrijk deze zijn en of ze dus echt wel genoemd moeten worden. Maar het is wél een relevant interoperabiliteits-aspect lijkt me. En zou niet iedere game-verkoper moeten weten dat DirectX wel actuele hardware vereist?

Tegelijk voelt dit wel als een nogal afgeleide eis. Ik zou denken dat het genoeg is om te zeggen dat de game DirectX 11 vereist, waarna de consument zelf moet nagaan of zijn computer dat ondersteunt. En zou DirectX 11 niet zélf bij het installeren moeten zeggen “u heeft verouderde hardware, vergeet het maar”? (Meelezende gamers, hoe werkt dat?) Als je dit tijdens het installeren zou moeten merken dan vind ik niet dat de game-verkoper het er nog apart bij moet zeggen.

Arnoud<br/> PS: meer weten over die consumentenwet? Volg de middagtraining op 10 juni bij ICTRecht!

Deel dit artikel

 1. Ik vind dat je als koper onderzoeksplicht hebt in zo’n geval, in combinatie met kennis van de apparatuur waar je zo’n spel op gaat draaien en enig gezond verstand. Als ik zoek op “Tropico 5 systeemvereisten” dan tref ik snel een lijst met allemaal ondersteunde grafische kaarten.

  Mijn TV doet het niet, op de site van de webshop stond niet dat ik ook nog een abonnement op kabel-TV moest afsluiten, dat had ik niet. Toen heb ik kabel TV genomen maar toen was er niks leuks op TV. In het plaatje op de webshop stond er een voetballer met een oranje shirt afgebeeld op het scherm en een beker in zijn handen. Maar Nederland is helemaal geen wereldkampioen geworden. Voordat ik daar achter was was de retourtermijn voorbij. En nu?

   • Als je in de VS een TV-reclame van een speelgoedauto ziet die door een jongetje met ‘broem broem’ geluiden door de tuin wordt geduwd dan komt er nog een boodschap onder in beeld ‘sounds and scenery not included’. Dus tja.

    Toegegeven, de spel -> DirectX -> videokaart afhankelijkheid is wat minder overduidelijk. Maar waar moet het ophouden, want dan moet je ook CPU-kracht, intern geheugen, stroomtoevoer gaan specificeren. Of bij alle dingen die alleen functioneren onder normale zwaartekracht en niet onder water dat ook vermelden? Alleen bij een waterdicht horloge, ja daar is het weer logisch dat je zegt hoeveel water er mag zijn.

    Voor die meubelverkoper, geldt daar niet Occam’s razor? “Moet” het werkelijk, of was hier een overenthousiaste marketing-stagiair aan het werk?

    • “want dan moet je ook CPU-kracht, intern geheugen, stroomtoevoer gaan specificeren”

     Ik zag recentelijk bij een game in Steam het volgende staan:

     Systeemeisen Minimum: OS: Windows Vista (SP2), Windows 7 (SP1) or Windows 8 (Please note that we only support 64 bit OSs.) Processor: Intel Core 2 Quad Q8400 @ 2.66Ghz or AMD Phenom II X4 940 @ 3.0Ghz Memory: 6 GB RAM Graphics: DirectX 11 graphics card with 1 GB Video RAM – Nvidia Geforce GTX 460 or AMD Radeon HD 5770 DirectX: Version 11 Hard Drive: 25 GB available space Sound Card: DirectX 9.0c Compatible Sound Card with Latest Drivers Additional Notes: Broadband connection and service required for multiplayer mode. Supported Video Cards at Time of Release: nVidia GeForce GTX460 or better, GT500, GT600, GT700 series; AMD Radeon HD5850 or better, HD6000, HD7000, R7 and R9 series Intel® Iris™ Pro HD 5200

     Recommended: OS: Windows Vista (SP2), Windows 7 (SP1) or Windows 8 (Please note that we only support 64 bit OSs.) Processor: Eight core – Intel Core i7-3770 @3.5 GHz or AMD FX-8350 X8 @ 4 GHz Memory: 8 GB RAM Graphics: DirectX 11 graphics card with 2 GB Video RAM – Nvidia Geforce GTX 560 ti or AMD Radeon HD 7850 DirectX: Version 11 Hard Drive: 25 GB available space Sound Card: DirectX 9.0c Compatible Sound Card with Latest Drivers Additional Notes: Broadband connection and service required for multiplayer mode. Supported Video Cards at Time of Release: nVidia GeForce GTX460 or better, GT500, GT600, GT700 series; AMD Radeon HD5850 or better, HD6000, HD7000, R7 and R9 series Intel® Iris™ Pro HD 5200

     Oftewel, een goede verkoper doet dat inderdaad ook allemaal. Dit staat waarschijnlijk ook netjes op de doos vermeld. En als koper ga ik dan eerst checken of ik aan deze systeemeisen wel kan voldoen. Anders heb ik bij de verkoper waarschijnlijk geen poot om op te staan. “Eigen verantwoordelijkheid”, jij weet als koper wat je hebt staan en of dat voldoende is, dan kan een verkoper allemaal niet weten.

    • “Moet” het werkelijk, of was hier een overenthousiaste marketing-stagiair aan het werk?

     Mijn vuistregel is dat bordjes en disclaimers vaak ingegeven zijn door negatieve klantervaringen. Er zijn mensen die bij een foto van een bankstel met een kussentje zeggen “dat kussentje staat op de foto dus dat zit er gratis bij”. Dat is de winkelier op zeker moment zat, dus gaat er een zin onder dat de kussentjes niet inbegrepen zijn. Net zoals de cafébaas na drie kwijtgeraakte jassen een bordje ophangt waarin hij zichzelf niet aansprakelijk stelt.

 2. Zal die nieuwe wet er niet voor gaan zorgen dat er per product extreem lange hardware compatability lists komen die voor de gemiddelde consument even goed te begrijpen zijn als een EULA. Of juist een opsomming van gecertificeerde systemen (gesponsored door Dell e,.d.) en als je niet 1 an die 10 systemen heb dan is het je eigen schuld als je software die niet officieel compatible is met jouw systeem.

 3. Ik zit er toch een beetje dubbel in. Met de komst van alle app-stores verwachten normale consumenten dat een spelletje dat je koopt het gewoon doen voor het platform waarvoor je het koopt. Dat je bij Windows een PC altijd nog specifiek moet kijken naar elk afzonderlijk hardware onderdeel is voor een consument niet logisch. Als een consument leest dat er Windows nodig is en DirectX (die je gratis kan downloaden) dan snap ik dat je het blind koopt en niet eerst nog verder gaat zoeken naar alle specifieke requirements. Waarom zou je als webshop dus niet erbij zetten dat je eerst DirectX moet installeren om te zien of dat werkt?

  Waarom zijn er niet gewoon test programma’s die je kan draaien en die je een score geeft voor elk onderdeel: Grafische kaart: 89 CPU: 45 RAM: 98 Diskruimte: 2GB

  Een webshop zou daar naar kunnen verwijzen en zeggen dat een game minimaal score X nodig heeft op elk onderdeel. Of denk ik dan te simpel?

 4. Volgens de informatie die ik heb kunnen vinden, is dit specifieke spel op het moment alleen als digital download verkrijgbaar bij een beperkt aantal online winkels (Steam, Green Man Gaming, website uitgever). Ik weet dat Steam en Green Man eerst hun eigen client op je PC willen hebben staan waarmee je je spellen dan kan downloaden. Deze clients zouden gemakkelijk kunnen dedecteren of de computer het spel aankan.

  Daarom zou ik het maf vinden om te zeggen dat er geen beroep gedaan mag worden op de wet koop op afstand. Ze laten immers de klant het spel downloaden (de dienst laten ingaan) terwijl ze kunnen weten dat het niet gaat werken bij de klant.

 5. Dit soort systeemeisen zijn meestal wel goed op het internet te vinden, maar als een consument dat allemaal moet gaan uitpuzzelen bij elke aankoop, dan zijn impuls-aankopen natuurlijk niet meer mogelijk. En consumenten die het niet allemaal uitzoeken zullen ervaren dat spellen soms niet werken; dit zal de fabrikant, leverancier en het platform een slechte reputatie geven.

  Ik denk dus dat het uiteindelijk ook in het belang van leveranciers is om retournering te accepteren en/of het heel makkelijk te maken voor consumenten om voorafgaande aan de aankoop een compatibiliteitscheck te doen. Misschien kan de spelletjes-maker een programmaatje maken dat aangeeft welke spellen (soepel) draaien op je systeem? Dat zorgt ook meteen voor goede reclame. 😉

  Bijkomend probleem bij retournering van geopende spellen is natuurlijk wel dat er in de tussentijd een kopie getrokken kan zijn, maar aangezien het in de praktijk toch onvermijdelijk is dat er kopieën gemaakt worden, is de toegevoegde schade nihil.

  • Bij Tropico 5 stonden ze gelukkig bij Steam en op dit moment her en der in comments op diverse sites. De Tropico 5 site en diverse webwinkels vermelden dus vrijwel niets over de systeemeisen. Het spel is overigens sinds 23 mei op de markt. Dat de systeemeisen zo streng zijn zal dan ook niet echt bekend zijn. Overigens draait Windows 7 standaard op DirectX9 en Windows 8 wil DirectX 10 maar kan met DirectX 9 ook werken. DirectX 11 kan er wel op worden geinstalleerd maar zal dan mopperen omdat je hardware dat niet aankan en vervolgens terugvallen op de instructieset van DirectX 10… Je moet dus echt controleren of je grafische kaart het wel aan kan…

 6. Ik denk dat we in de nabije toekomst nog wel andere problemen kunnen verwachten met PC spellen. Nu is het de grafische processor maar er komen straks 64-bit spellen die dus niet werken op veel van de 32-bit computers die er nu nog zijn. De geheugeneisen zullen dan ook snel toenemen zodat je met 4 GB RAM mogelijk al te weinig geheugen hebt. Tropico 5 is al zo’n 64-bit spel als je op Steam naar de specificaties kijkt, hoewel het er niet staat. Minimaal 4 GB RAM is vereist, maar die heb je niet op een 32-bit systeem. Straks is de Quad-core ook een vereiste en gaan ze mogelijk ook andere, hoge systeemeisen toepassen zonder dat deze duidelijk worden gecommuniceerd. Maar goed, mijn ervaring met spellen is dat 25 jaar geleden hetzelfde probleem bestond waarbij een spel dan een VGA-kaart nodig had terwijl ik maar een EGA kaart had. Je moet dus als consument wel even opletten op de technische specificaties van een spel. Je kunt je zelfs afvragen of een consument geen onderzoeksplicht heeft op dit gebied juist omdat dergelijke problemen met PC-spellen al zo lang voorkomen. Overigens vermeldt de Tropico 5 niets over de systeemeisen voor de PC. Idem voor de meeste winkels die ze noemen op de Tropico-site. De vraag is dan ook hoe de winkel dan kon weten van deze systeemeisen als de fabrikant er niets over meldt.

  • Je kunt je zelfs afvragen of een consument geen onderzoeksplicht heeft op dit gebied …… …. De vraag is dan ook hoe de winkel dan kon weten van deze systeemeisen als de fabrikant er niets over meldt.
   Als de winkelier het al niet kan weten, hoe kan je dan verlangen van de consument dat hij het wel moet weten? De winkelier zou toch echt de eerst aangewezen persoon moeten zijn.

   • Eigenlijk is de fabrikant de eerst aangewezen persoon. Als die geen details bekend maakt dan zou je als winkel daar dus geen genoegen mee moeten nemen en het spel dus niet verkopen. Echter, er zijn genoeg winkels die het risico wel willen nemen en het spel alsnog verkopen en hopen dat niemand een retour gaat doen wegens non-conformiteit. Vrijwel altijd zal het wel goed gaan en zoniet dan weten veel consumenten toch niet wat ze kunnen doen. Mogelijk dat ze alsnog gaan upgraden of zo, maar het aantal werkelijke consumenten dat teruggaat naar de winkel is volgens mij erg laag. Als winkelier nog extra protesteren met de AV in de hand en brabbelen dat de verpakking is opengemaakt en dan druipen de consumenten meestal wel weer af. Want procederen voor 40 euro? Maar goed, over 10 dagen is de wet een stuk strenger op dit gebied. Ik ben benieuwd of webwinkels zich hieraan gaan houden. Ik denk dat veel webwinkels hier zelfs niet of nauwelijks van op de hoogte zijn…

  • Minimaal 4 GB RAM is vereist, maar die heb je niet op een 32-bit systeem.

   Ja wel hoor. Je kunt allleen iet de volledige 4GB gebruiken maar meestal wel rond de 3,5 GB. Dat komt omdat er wel binnen een 32 bits Windows versie wel 4GB geheugen adresseerbaar is maar een deel van die adressen wordt gebruikt door apparaat stuurprogramma’s.

   Voor een uitleg zie hier: http://blogs.technet.com/b/markrussinovich/archive/2008/07/21/3092070.aspx
   (bij Windows Client Memory Limits)

   Door 4GB RAM geheugen te vereisen zal ook op 32 bits Windows er toch 3,4 tot 3,8 GB aan geheugen beschikbaar zijn voor applicaties.

  • Onder de huidige wet (tot 13 juni, volgende week dus) is software op drager retourneerbaar tenzij de verzegeling is verbroken. Over downloadable software is de wet niet expliciet. Als je het als dienst aanmerkt dan mag deze niet worden geannuleerd als levering al is begonnen, maar de vraag is dan wat “beginnen” is. Een link aanbieden? Een download starten? De activatie/registratie doorlopen?

   De nieuwe wet (vanaf de 13e) zegt expliciet dat je vanaf de dag van aankoop mag annuleren tenzij

   de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de consument en de consument heeft verklaard dat hij daarmee afstand doet van zijn recht van ontbinding.
   Ik lees dat als dat je mag annuleren zolang je niet op de downloadlink klikt of toestemming geeft op een installatie/download vanuit een reader of installatie-omgeving. Sowieso moet er bij die link of installatieknop stáán dat je door gebruik daarvan je annuleringsrecht verliest.

   Dit gaat iedereen negeren (zeker sites als Steam of Adobe Digital Edition want Amerikaans) dus ik ben heel benieuwd wat de handhaving hierop gaat zijn.

   • De laatste keer dat ik wat bij Steam had gekocht stond er volgens mij dat het niet annuleerbaar is. De redenatie was volgens mij dat het een direct ingaande dienst is. Is het melden (voor de koop) dat het niet te annuleren is omdat de ‘dienst’ direct begint hetzelfde als een verklaring van de consument? Of word dit weer een vinkje naast alle andere vinkjes. Vooral bij Steam vind ik de argumenten die normaal gebruikt worden tegen het terugbrengen van een drager niet opgaan. Ze kunnen immers het spel blokkeren en met een kopie van de bestanden kan niks gedaan worden omdat er activatie via Dteam nodig is voordat men kan spelen.

 7. Eigenlijk is de wet verkeerd, maar daar heb je als gefleste koper niets aan. Er is geen enkele reden waarom je spellen en muziek niet zou mogen terugsturen.

  Als ik die koper was, zou ik alle spellen voortaan eerst van de Piratebay downloaden . Dan weet je zeker dat je je geld niet kwijt bent.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS