Interpol geeft arrestatiebevel af voor oprichter Terra-cryptocurrency

Interpol heeft een arrestatiebevel afgegeven voor Do Kwon, de medeoprichter van cryptovaluta-start-up Terraform Labs. Dat meldde Tweakers maandag. Do Kwon wordt verantwoordelijk gehouden voor de crash van stablecoins Terra en Luna afgelopen mei. Hij meldde eerder nog niet “on the run” te zijn nadat de Singaporese autoriteiten hem kwijt waren, maar mogelijk ging dat over hardlopen. In ieder geval wil de politie hem terug, vandaar het internationale opsporingsbevel.

Terra en Luna zijn een stelsel van zogeheten stablecoins, cryptomunten met als gepretendeerd doel een stabiele wisselkoers te bieden. Terra zal altijd 1 dollar waard zijn; de munt Luna wordt gebruikt om Terra’s koersfluctaties te stabiliseren door Terra te kopen of verkopen. En als backup had Do Kwon nog 85.000 bitcoin liggen waarmee als noodmaatregel Terra gekocht kon worden. Het hebben van een stablecoin is zeer aantrekkelijk in cryptoland, omdat ze een basis voor crypto wisselen (of valutareserves) bieden zonder dat traditionele banken (“fiat”) nodig zijn.

Het daadwerkelijk realiseren van stablecoins blijkt echter niet zonder problemen. Zeker niet bij algoritmische stablecoins, waarvan de waarde niet gekoppeld is aan zeg een stapel met goudstaven of een container met grondstoffen, maar twee coins elkaar als het ware in evenwicht houden. (Mocht u nou denken, dit klinkt zo warrig, is dit niet gewoon een soort oplichting of piramidespel, dan bent u jaloers dat u geen crypto hebt, aldus crypto-lovers. Ik zeg het maar even.)

Bij Terra ging het dus mis, en dat heeft zoals altijd bij financiële dingen te maken met wegvallend vertrouwen. Mensen vertrouwden erop dat Terra altijd een dollar waard zal zijn. Kleine fluctuaties werden opgelost door een iets duurdere Luna, die je kocht met Terra, waardoor Terra weer in waarde steeg. Dit werkt dus wanneer mensen vertrouwen dat die munten een dollar waard horen te zijn en dat het systeem hiervoor zorgt. Als Terra dan naar 90 cent kukelt, dan raken mensen dat vertrouwen kwijt en verkopen ze hun Terra, anderen zien dat en dan kan het hard gaan.

Kan gebeuren, en een verlies van vertrouwen maakt een bedrijf nog geen oplichter. Er lijkt dan ook meer aan de hand, anders zal Interpol niet snel meewerken aan een internationaal opsporingsbevel. De autoriteiten hebben echter nog weinig laten horen behalve een schending van financiële wetgeving. Als Do Kwon bijvoorbeeld niet de 85.000 bitcoins had waarmee hij beloofd had de backup te regelen, of zelf snel uitstapte net voordat de boel publiekelijk instortte, dan zie ik dat wel. Vooralsnog tast iedereen in het donker.

Arnoud

3 reacties

  1. Ik ben blijkbaar jaloers dat ik geen crypto heb…

    Zonder dollen, de claims over crypto munten die zijn uitgegeven buiten het traditionele stelsel van centrale banken om is een religie, geen geld.

    Je kan leuk verdienen door te speculeren, maar als puntje bij paaltje komt geeft geen enkele overheid de controle over valuta uit handen en zullen regulerend optreden om dat te voorkomen.

    ‘Ja maar … decentraal en ze kunnen er niets aan doen’ … totdat het bezit strafrechtelijk verboden wordt. Zijn alle cryptocult leden dan bereid om crimineel te worden en hun crypto munten aan te houden?

    1. Cryptovaluta zijn nuttig in landen waar het bankenstelsel niet zo goed ontwikkeld is als in Nederland. Je kunt in seconden/minuten, ook internationaal, “geld” overmaken zonder tussenkomst van een traditionele bank. Er zijn zelfs regeringen die overwegen om een cryptomunt te introduceren. (Dit om de lokale economie soepeler te laten draaien.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.