Mag je een tshirt aanhebben met een stopteken daarop? (Wetende dat AI auto’s dan gaan stoppen.)

(bronvideo)

Mag je van de wet een tshirt met een stopbord (B07) erop dragen op straat? En maakt het dan uit of je weet dat er zelfrijdende auto’s in de buurt zijn die dan gaan stoppen? Vele mensen stuurden me de video van het plaatje hiernaast, waarin een meneer in San Francisco precies dat uitprobeert.

Een sleutelcomponent van zelfrijdende auto’s is beeldherkenning, specifiek het herkennen van verkeersborden, -lichten en dergelijke. Herken je een stopbord (B07), dan moet je stoppen. Duh.

Deze meneer had kennelijk een hekel aan zelfrijdende auto’s en begon dus een tshirt (en rugzak) met daarop een officieel stopbord te dragen. Auto’s reageren daarop, want die zien het verschil niet met een bord aan een paal.

In Nederland hoort dat zo: verkeersdeelnemers moeten gehoor geven aan een verkeersteken/verkeersbord dat gebod of verbod inhoudt, ook wanneer blijkt dat plaatsing daarvan (nog) niet berust op geldig verkeersbesluit. Het staat niet ter beoordeling van weggebruikers of een verkeersbord overeenkomstig voorschriften en terecht is geplaatst.

Mijn enige twijfel is of een bord op een tshirt telt als een “verkeersbord”. Het RVV 1990 specificeert niet dat een bord aan een paal moet hangen, of zelfs maar op ijzer geschilderd moet zijn. Dit zou dus betekenen dat ook die shirts met 50 (jaar) erop een “verkeersbord” zijn, iets waar ik toch moeite mee heb.

Tegelijkertijd kan deze man een boete krijgen voor het veroorzaken van potentieel gevaar (art. 5 WVW), want menselijke bestuurders zullen het shirt negeren en niet vermoeden dat zelfrijdende auto’s anders gaan handelen.

Wat ik me vooral afvraag is of je dit als een gebrek aan datagovernance kunt zien in het ontwerp van de auto’s. Had men dit mee moeten nemen bij het opzetten van de dataset met verkeersborden?

Arnoud

 

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.