De woningstichting wil deursloten vervangen met app, mag dat?

Iloq elektronisch slot

Via Reddit:

Ik woon in een studentenhuis met eigen kamer en een gemeenschappelijke voordeur. De huurbaas/Woningstichting stuurt ons vandaag een mail met het bericht dat zij van plan zijn de voordeursloten te veranderen voor digitale sloten, bediend door een app. Hier hebben wij verder geen inspraak of aankondiging op gehad.
De vraagsteller denkt dat het om sloten van het merk iLoq gaat; “toonaangevende, modulaire software en diensten voor al uw toegangsbehoeften” aldus de ronkende website. Een unieke toegangsbehoefte is dat je geen fysieke sleutel meer hebt, maar alleen een “breed scala aan slimme toegangsfuncties” met een app op je telefoon.

Het eerste wat je je dan kunt afvragen is wat er gebeurt als je batterij leeg is net op het moment dat je dringend naar buiten moet. Zoals bij een brandalarm, om eens wat te noemen. Wie kan vinden waar staat dat deze sloten van binnenuit zonder app te openen zijn, ik hoor het graag.

Ook interessant zijn de vele slimme rond toegang gegroepeerde behoeftes, zoals deze:

Houd actuele informatie bij over wie waar en wanneer toegang heeft. Gebruik audittrailrapporten om gevallen van onbevoegde toegang te voorkomen of te helpen oplossen.
In het Nederlands: dit slot houdt bij wie wanneer het slot open deed, en dat kun je correleren aan bevoegd en onbevoegd gebruik. Je kunt bijvoorbeeld een code geven aan bezoek, die dan op jouw gezag naar binnen gaat. De beheerder kan dan terugzien dat er dinsdag om 14:23 iemand naar binnen is gegaan dankzij jouw autorisatie. Volgens het privacybeleid is iLoq daarbij de verwerker en de gebouwbeheerder de verwerkingsverantwoordelijke.

Een aanverwante zorg van de vraagsteller/huurder is dat hiermee de verhuurder naar binnen zou kunnen gaan. Dat is inderdaad een risico, maar niet anders dan met fysieke sleutels waar men immers ook een duplicaat of loper zou kunnen hebben. Het mag natuurlijk absoluut niet zonder toestemming.

Normaal vervang je dan de cilinder (en bewaar je de originele) en dan is binnengaan onmogelijk. Maar hier zou je dan een bijzetslot moeten plaatsen. En als je dat ook van buifenaf bedienbaar wil maken, dan moet je dus een slotgat in je deur maken en dát is even iets heftiger dan een schroef losmaken en de cilinder vervangen.

Binnen het huurrecht is een niet-afsluitbare toegangsdeur een gebrek categorie A7. Het gaat dan om aan twee zijden afsluitbaar zijn, niet alleen aan de binnenzijde (waar een schuif nog een doe-het-zelf optie zou zijn). Je kunt dus naar de huurcommissie, in theorie is hiermee de huur tot 20% te verlagen totdat de verhuurder een deugdelijk slot heeft geplaatst.

Alleen: ís het wel een ondeugdelijk slot? De privacy policy leest solide, de verhuurder zal beleid overleggen dat niet binnengetreden wordt zonder toestemming of uitzonderlijke situatie en er zit een CE keurmerk op de slotelementen. Dan blijven theoretische speculaties over onveiligheid over, en daar kom je niet zo ver mee.

Ook dat van naar buiten bij brand is niet doorslaggevend. Ik lees dat iLoq speciale dingesen verkoopt die hetzelfde werken maar dan de vormfactor van een sleutel hebben. Die zouden tegen een redelijke meerprijs verstrekt kunnen worden, en hebben geen batterij nodig.

Ik realiseer me dat dit weinig opwekkend is, maar ik zie geen manier hier juridisch wat tegen te doen totdat het aantoonbaar een keer misgegaan is.

Arnoud

 

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.