Welke disclaimer kunnen wij het beste onder onze mails zetten (oh man vragen ze dat echt nog in 2025)

Photo by Kelly on Pexels

Een lezer vroeg me:

Ik ben CISO bij een middelgroot bedrijf en de directie heeft bedacht dat er een disclaimer onder de mail moet. Ik moet hier een tekst voor opstellen. Wat zou jij adviseren?
Disclaimers zijn juridisch van nul en generlei waarde. Ze opnemen is onzinnig, je hebt niets aan zo’n tekst en het zal lezers een net wat formeler gevoel geven dan bij de mail zonder de zin er onder. Dat kan in een sluipend conflict net het zetje zijn om te gaan escaleren.

Vaak worden deze redenen opgegeven als waarom men een disclaimer wil:

  1. Men verstuurt wel eens vertrouwelijke informatie en die moet dan beschermd. Die zie ik, maar dan moet je in de mailsĀ met vertrouwelijke informatieĀ een gerichte waarschuwing opnemen. “Deze bijlage is vertrouwelijk, verder verspreiden is verboden” is een effectieve mededeling. “Deze mail kan vertrouwelijke gegevens bevatten” is dat niet – hoe weet ik welke gegevens je bedoelt?
  2. Men maakt zich zorgen over onjuiste ontvangers. Dan krijg je de “Deze mail is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n)”-teksten. Dat zal best, maar (a) ik heb hem gehad en ben dus kennelijk een geadresseerde want (b) mijn adres stond in het “Aan:” veld. Dus wat bedoel je?
  3. De auditor heeft gezegd dat het moet. Nee, geen enkele ISO of andere norm eist dat je disclaimers in je mail zet. Die eisen effectieve beveiligingsmaatregelen tegen bijvoorbeeld lekken van persoonsgegevens. Ik wil heel misschien wel erkennen dat een disclaimer als weloverwogen sluitstuk van een pakket maatregelen niet perse zinloos is, maar dat is niet hetzelfde als “je moet een disclaimer van ISO 27001”.
Als je vertrouwelijke informatie in een mail zet moet je gewoon goed opletten dat die naar de beoogde ontvanger gaat. Wil je extra waarschuwingen geven, zet dat in de mail en snij dat op maat. “Ik stuur hierbij de contactgegevens van zieke collega Piet, behandel deze strikt vertrouwelijk” is een effectieve zin. “De mail kan gegevens met betrekking tot een derde bevatten en dient u vertrouwelijk te gebruiken” is zinloos.

Wat staat er in de disclaimers onder jullie mail?

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.