Roodkapje proberen te versieren met een camerabril, mag dat?

Bron: Omroep Brabant, auteursrechtvrij

Een man die zichzelf ‘versiercoach’ noemt plaatst al maanden filmpjes op social media, las ik bij Omroep Brabant. Hierop is te zien hoe hij meisjes en vrouwen op straat in Eindhoven, in de kroeg of in de Efteling aanspreekt. De camerabril filmt alles en dat gaat op een Telegramkanaal waar hij ‘versiertips’ deelt met andere mannen.

Roodkapje uit de titel was niet een acteur uit de Efteling maar zo te lezen ‘gewoon’ iemand die daar verkleed op bezoek was. Maar hoe dan ook, op mensen afstappen met ‘You look really nice’ of ‘Do you have a boyfriend?’ is natuurlijk creepy en raar, zeker als je zonder dat te zeggen er een cursus pick up artist mee vult.

Strafrechtelijk is er weinig aan te doen, omdat de man weggaat als iemand aangeeft er niet van gediend te zijn. Filmen aan de openbare weg is niet verboden, ook niet als je dat stiekem doet. Alleen met een aangebrachte camera wordt dat anders. Maar als een dashcam niet “aangebracht” is, dan is een bril dat ook niet.

(Doxing is het ook niet, want de persoonsgegevens van de gefilmde mensen worden niet gebruikt om hen te intimideren of te hinderen bij hun werk.)

De AVG geldt hier in principe wel. Dit valt buiten de uitzondering voor persoonlijk gebruik, omdat de video’s worden gedeeld met anderen in een semi-zakelijke context (een cursus/instructie).

Het enige waar ik over twijfel, is of hier de uitzondering voor journalistiek opgaat. Hoe creepy ook, het is een verbreiding van feiten, meningen en ideeën, een verslaggeving dus. Het grondrecht van de informatievrijheid kent geen kwaliteitstoets, en normen als “je moet bij de massamedia werken” of “het moet wel échte journalistiek zijn” gaan niet op.

Arnoud

 

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.