Een lezer vroeg me:
Mijn partner krijgt ADL-zorg bij haar thuis, die 24/7 oproepbaar is. Vnawege zorgen over haar welzijn heb ik enkele camera’s opgehangen. Nu meldt de ADL-leverancier dat dit niet meer toegestaan, omdat ik dan in strijd met de AVG handel door hun werknemers te filmen. Mijn huis wordt volgens hen “aangemerkt als werkvloer” en ik moet de camera’s weghalen. Klopt dat?ADL-assistentie is gedurende het hele etmaal direct oproepbare persoonlijke assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) in en om de woning. Dit gebeurt door professionals die via zorgaanbieders worden ingezet.
Omdat het hier gaat om werknemers, heeft de werkgever inderdaad een zorgplicht om hen een veilige werkomgeving te bieden. Beschermen van hun privacy en een zorgvuldige omgang met hun persoonsgegevens valt daaronder. En omdat er steeds vaker incidenten zijn met cliënten (of hun partners) die met al dan niet verborgen camera’s filmen, zie ik daar steeds meer aandacht voor.
Allereerst is het strafbaar om mensen in een besloten omgeving (zoals een werkvloer of een woonhuis) te filmen met een verborgen camera. En ten tweede moet degene die filmt dit onder de AVG recht kunnen breien.
Op een ‘gewone’ werkvloer is dit geen nieuwe discussie, maar als het werk bij iemand thuis wordt gedaan dan wordt het iets lastiger. Je mag namelijk in je eigen huis cameratoezicht inzetten en dan val je buiten de AVG (Rynes-arrest). Maar als er iemand bij jou thuis komt werken, heeft die recht op een veilige werkomgeving.
De opmerking “aangemerkt als werkvloer” is denk ik een poging om te betogen dat het huis tijdens het werk buiten de scope van dat Rynes-arrest valt. Maar ook als dat wél een toegestaan privé-verwerking onder de AVG zou zijn: het punt blijft dat de werknemer niet zomaar gefilmd mag worden tijdens het werk.
“Camera uit als de assistente binnenkomt” is het voor de hand liggende compromis, alleen is dat lastig omdat je vaak niet kunt zien dat de camera’s uit staan. Er snel even een doekje overheen hangen lukt ook niet altijd, dus dan blijft de harde afspraak “geen camera’s in huis” over als uitgangspunt.
Een mogelijkheid is om op voorhand het gesprek aan te gaan met de zorginstelling, uit te leggen waar de camera’s wél voor zijn en duidelijk af te spreken dat ze uit zullen zijn bij bezoek. Misschien is er zelfs een knop te maken die men kan indrukken en die de camera’s uit zet?
Arnoud