Juridische voorspellingen voor 2017 (en terugblik op 2016)

| AE 9151 | Iusmentis | 14 reacties

Op deze eerste (werk-)dag van het nieuwe jaar mijn traditionele slechte voorspellingen, en een terugblik op het afgelopen jaar. Wat voorspelde ik voor 2016?

Goed, en dan nu.. wat staat ons in 2016 te wachten?

  1. Niemand krijgt een boete of aanmaning wegens overtreding van de wet meldplicht datalekken. Klopt, hoewel er bijna 5.500 datalekken zijn gemeld, is er geen enkele boete uitgedeeld. KPN kreeg weliswaar een boete voor haar datalek maar dat was niet onder deze wet (de Wbp) maar een al oudere telecomregeling. Deze is inhoudelijk wel gelijk aan de wet meldplicht datalekken, dus het kan wel. Laten we hopen dat dit een kwestie van trage ambtelijke molens is.
  2. Er komt een nieuwe Safe Harbor-afspraak tussen de EU en de VS. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat deze net zo wankel is als de vorige maar het alternatief is helemáál onwerkbaar, dus we doen alsof het een prima afspraak is. Goed, dat was een redelijk makkelijke: het Privacy Shield moest en zou er komen, maar wankel is het. Het is eigenlijk ook fundamenteel onmogelijk om met een bilaterale afspraak iets te regelen dat de NSA buiten spel zet.
  3. Een clouddienstverlener gaat failliet en zijn hoster zet alles offline, daarmee een hele berg klanten duperend. Dit leidt tot een rechtszaak waarin wordt bepaald dat dat volkomen terecht is, omdat data immers niets is. Helaas, niet gezien. Of nou ja helaas, fijn voor de clouddienstverlener natuurlijk (en diens klanten) maar jurisprudentie blijft zo wel achter. Zijdelings relevant: dit vonnis waarin een clouddienst nog een paar weken open moest blijven voor een geschorste klant.
  4. Een werknemer wordt door zijn werkgever verplicht tot afstaan van een werkgerelateerd social media account. Nee, heb ik niet zien gebeuren in 2016.
  5. De gecrowdsourcete: encryptie gaat verboden worden. Is er niet van gekomen, zij het dat de discussie nog steeds in alle hevigheid loopt.

Goed, geen superslecht resultaat dit jaar.

Daarom dit jaar een iets andere insteek: voorspellingen waarvan ik hoop dat ze zouden uitkomen.

  1. Netneutraliteit komt onder druk te staan door bedrijven die de grenzen van de daarover aangenomen Verordening opzoeken. Natuurlijk geïnspireerd door T-Mobile, dat volgens de ACM de grens overtrad. Maar er gaan er meer komen.
  2. Een Europese overheid neemt een wet aan die filteren van ‘ongepast’ internetverkeer verplicht stelt voor ISP’s uit dat land.
  3. Ethisch hacken komt weer in de juridische kijkers, bijvoorbeeld door strengere computercriminaliteitswetgeving die publicatie van hacks aanmerkt als ‘heling’ daarvan.
  4. Een nieuwe flater met ‘slimme’ contracten leidt tot een rechtszaak over hoe ver je mag gaan met computercode als harde neerslag van je afspraak.
  5. En natuurlijk crowdsource ik de laatste.

Arnoud

Fijne feestdagen!

| AE 9146 | Iusmentis | 5 reacties

Iedereen fijne feestdagen en een gelukkig alsmede juridisch correct 2017!

Vanwege mijn vakantie sluit ik deze vrijdag af met een feestelijke autoversiering (De directie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor boetes onder de Wegenverkeerswet):

Natuurlijk komen er volgende week diverse jaaroverzichten! Verzoekjes om interessante statistieken zijn welkom.

(Afbeelding: US design patent USD 711,306)

Arnoud

Gastbloggers gezocht, en onderwerpen voor mijn nieuwe boek!

| AE 8716 | Iusmentis | 10 reacties

boek-wetopinternet-arnoudengelfriet.jpgZoals elk jaar ga ik deze zomer er een paar weken tussenuit, en ik nodig dan ook hierbij graag mensen uit die een gastblog willen schrijven. Vrees niet, de tiradeweek blijft erin (suggesties welkom). Het onderwerp mag alles zijn zolang er maar een link met internetrecht is. Is het vergeetrecht dikke onzin, hoe beteugel je online trollen en is bitcoin een hype of juist een revolutie? Of: waarom bestaat internetrecht eigenlijk niet. Leef je uit – maar zonder voetnoten als het even kan.

Verder is mijn boek (De wet op internet) écht aan een update toe. De laatste editie is uit 2013 immers. En dan denk ik gelijk, een úpdate, kan ik niet beter een nieuw boek beginnen. Is dat version 2.0-syndroom of gewoon een goed plan, de focus in het internetrecht is immers een aardig eind verschoven. De hyperlinks- en filesharingruzies zijn wel zo ongeveer beslecht, online privacy wordt belangrijker en we zitten met een internet der dingen die zomaar uitgezet worden. Slimme contracten onderhandelen zichzelf en netneutraliteit blijft onder druk staan.

Welke onderwerpen zouden jullie willen lezen in een actueel boek over internetrecht?

Arnoud

Heuglijke dienstmededeling

| AE 8477 | Iusmentis | 81 reacties

Vanwege de geboorte van onze dochter Otteline heb ik de komende dagen een blogpauze. Mocht u een kaartje willen sturen, dan kan dat via mijn bedrijf ICTRecht. Hieronder mag natuurlijk ook! Eind deze week is er ongetwijfeld iets dat me genoeg ergert om een blog over te schrijven. Of ik word filosofisch en dan krijgt… Lees verder

Juridische voorspellingen voor 2016 (en terugblik op die van 2015)

| AE 8287 | Iusmentis | 27 reacties

Goed, en dan op deze laatste dag van het jaar traditiegetrouw mijn juridische voorspellingen voor 2016. Maar eerst, wat voorspelde ik voor 2015 en wat kwam daarvan terecht: In de herhaling: de Europese privacywet (Verordening bescherming persoonsgegevens) komt er maar het blijkt een monstrum van onduidelijke regels die elkaar intern tegenspreken. Nou, op de valreep:… Lees verder

Jaaroverzicht 2015: hoe vonden mensen deze blog?

| AE 8282 | Iusmentis | 40 reacties

Net zoals elk jaar is het weer tijd voor de jaaroverzichten. Na gisteren de bezoekersstatistieken vandaag eens kijken naar de vraag, hoe vonden mensen me? Welke sites en trefwoorden leverden zoal bezoekers op? Verreweg het populairste is natuurlijk Google. Maar wat me opvalt, is dat RSS erg populair is: 19 procent van alle bezoeken is… Lees verder

Jaaroverzicht 2015: de populairste berichten

| AE 8278 | Iusmentis | 16 reacties

Net zoals elk jaar is het weer tijd voor de jaaroverzichten. Ik vind het zelf altijd interessant om te kijken wat veel gelezen wordt, waar de meeste reacties vandaan komen en natuurlijk wíe er allemaal reageren. De meest bekeken berichten uit dit jaar: Hoe rampzalig zijn de nieuwe btw-regels voor online ondernemers?, een brandende vraag… Lees verder

Fijne feestdagen!

| AE 8262 | Iusmentis | Er zijn nog geen reacties

Iedereen fijne feestdagen en een gelukkig alsmede juridisch correct 2016! Wat gaat de tijd toch weer snel. Net zoals voorgaande jaren mag u zich vermaken met een gepatenteerde kerstboom want het is ook voor mij kerstvakantie. Wel komen er volgende week diverse jaaroverzichten! Verzoekjes om interessante statistieken en wtf-berichten zijn welkom. (Afbeelding: US aanvraag 2011/0198807,… Lees verder

“Die blog moet eraf want dat vonnis geeft een verkeerd beeld!”

| AE 8259 | Iusmentis | 25 reacties

Met enige regelmaat is wat overdreven, maar het is meer dan nooit: klachten naar aanleiding van een blog over een of ander vonnis, door een daarbij betrokken partij die vindt dat de zaken verkeerd voorgesteld zijn. Had ik niet even contact kunnen opnemen, zodat ik de juiste feiten had gebruikt in plaats van de bizar… Lees verder