Photoshoppers/Gimpers/etc gezocht voor fotobewerking

Wie van u is er handig met Photoshop of vergelijkbare software en kan de stalen balk middenin deze foto voor me wegpoetsen? Het liefst uit de allerhoogsteresolutieversie, omdat ik de foto graag in print wil verwerken.

Arnoud

12 reacties

  1. Natuurlijk is de CC-BY-ND uitzondering een overeenkomst tussen Arnoud en de maker, dus hoeven de details niet aan ons (behalve bovenstaande Sander?) bekendgemaakt te worden. Maar… Mogen wij Arnoud zomaar geloven?

  2. De CC-BY-ND is openbare informatie had ik begrepen, maar natuurlijk is de afspraak krachtens welke ik wel mag (laten) bewerken iets tussen mij en de auteur.

    En je hoeft me niet zomaar te geloven: bij deze zeg ik toe Sander te vrijwaren voor alle claims van de fotograaf wegens inbreuk op auteursrecht door het maken of publiceren van deze bewerking. Dat wil zeggen dat ik de schadevergoeding zal ophoesten die Sander in zo’n geval zou moeten betalen.

  3. @Alex, onder het Europese Auteursrecht heeft de maker van het werk het recht zich te verzetten tegen iedere schending van de “integriteit” van zijn werk. De foto onder een CC-ND (geen afgeleide werken) is gepubliceerd, dus publicatie van een aangepaste foto is een schending van de licentie en daarbij ook nog een schending van de “morele” rechten van de auteur. Ik denk dat je begrijpt waarom Arnoud liever even toestemming vraagt.

  4. Ik vroeg me dat af omdat het mij zo sterk leek dat Sander vervolgt zou kunnen worden. De auteur heeft het recht zich te verzetten tegen wijzigingen in dat werk, tenzij dat in strijd is met de redelijkheid. Een balkje verwijderen moet toch wel kunnen lijkt me zo. En een thuiskopie maken mag, in het geval van een foto, ook in opdracht, dacht ik zo, dus het lijkt mij dat Sander nergens voor hoeft te vrezen.

  5. De strekking van het ND (Geen afgeleide werken) is duidelijk: het is niet de bedoeling dat mensen het werk gaan bewerken. Een onderdeel wegpoetsen is inderdaad een bewerking, hoewel het de bewerker waarschijnlijk geen nieuw auteursrecht oplevert.

    Morele rechten zijn een andere kwestie, die gelden ook als er wel toestemming voor bewerking was. De CC laat die rechten nadrukkelijk onverlet. Dat is trouwens een interessant punt bij CC en open source: je geeft met de meeste licenties wel overal toestemming voor, maar je kunt op grond van je morele rechten wellicht nog iets tegenhouden. Zo zou de maker van phpBB of een ander forum best kunnen optreden tegen een derivative versie met nazi-symbolen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.