Hoe verdien je geld met content?

Mooi, al die wiki’s, blogs en websites, maar waar komt de inhoud vandaan? Kunnen we voor alles vertrouwen op de bereidwilligheid van de bezoeker die toevallig iets weet van het onderwerp, of zijn er onderwerpen waarbij er echt een professionele maker moet worden ingeschakeld? En waar wordt die dan van betaald?

Dit zijn lastige vragen, waar iedereen die met content bezig is zich mee bezig zou moeten houden. Irene Kress van Cirocco schrijft op Livre dat professioneel content maken lastig geworden is. De concurrentie met de “amateur” wordt heviger, maar dat is niet per se een bedreiging: de maker moet een nieuwe koers varen en zijn rol opnieuw uitvinden. Hoe ga je geld verdienen, als het niet is door per exemplaar afrekenen?

Content maken als zodanig kan moeilijk als bron van inkomsten blijven dienen. Dat model –afrekenen per exemplaar– is uit het tijdperk van de drukpers en ondertussen dus zwaar achterhaald. Dat devolueert tot content produceren op uurtje-factuurtje basis, en daar word je niet rijk van (zei de advocaat-in-spe).

Van content weggeven (bijvoorbeeld bijvoorbeeld via Creative Commons) kun je wel rijk worden, aldus Kress:

Content weggeven en zo loyale relaties creëren, is van groter belang geworden. Dit kan leiden tot het genereren van inkomsten uit de meer mainstream kanalen. En tot online werken met offline activiteiten en inkomsten. Voor de nieuwe generatie is het internet niet slechts een bibliotheek of enorme etalage; sociale netwerken op het internet zijn hét nieuwe bindmiddel. Waar online en offline door elkaar lopen.

Dat betekent dus multimediaal denken. Wat kan er allemaal met het werk? Is de film ook als game, als speelgoed of als attractie inzetbaar, en op welke platforms? Wat kunnen mensen allemaal doen met het werk? En hoe kun je daar geld voor vragen? Download een spelletje op de mobiel voor een paar euro, en wie het uitspeelt krijgt een code voor een beveiligd deel van de website waar meer informatie te lezen is over het nieuwe boek, dat vervolgens direct en met korting te bestellen is. En dat boek bevat weer essentiële achtergrondinformatie voor de film die via Itunes te downloaden is. Enzovoorts.

Arnoud

Eén reactie

  1. Je kunt op twee manieren geld verdienen met je content; met ads op je pagina’s, of indirect als funnel voor andere producten/diensten. Over hoe je met ads een boterham kunt beleggen heb ik een stukje geschreven (http://www.sandersoeteman.nl/blog/index.php/archives/65). Dit is echter zeer zeldzaam en lukt alleen de A-listers. Darren Rowse is hier een goed voorbeeld van. Mensen die hun blog als trechter gebruiken voor overige producten zijn er meer te vinden. Bloggen voor marketingfacts.nl levert je niets/niet veel op, maar een goed geschreven artikel zorgt wel voor exposure voor jou als bedrijf. Bekende voorbeelden die dit principe hanteren: Guy Kawasaki (boeken), Seth Godin (boeken, seminars), Joel Spolsky (boeken, software), Rand Fishkin (SEO tools/dienstverlening).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.