Nieuw op Iusmentis: Internetten en mailen op het werk

Ook op het werk bestaat privacy. Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een reglement worden vastgelegd.

Privacy houdt niet op bij de voordeur. Ook op de werkplek heb je recht op bescherming van je persoonlijke levenssfeer. De werkgever moet dus zorgvuldig omgaan met het registreren van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie over werknemers. Dit speelt in het bijzonder bij privé-gebruik van internet en e-mail.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bedrijfsmiddelen, zoals computers of netwerkverbindingen, gebruikt voor privé-doeleinden. Aan de andere kant mag een werkgever niet zonder goede reden tot in detail in de gaten gaan houden wat werknemers doen met die bedrijfsmiddelen. Om te monitoren of te loggen moet hij persoonsgegevens bijhouden, en dat mag niet zomaar.

De regels omtrent internet- en e-mailgebruik op het werk moeten vastgelegd zijn in een duidelijk reglement.

Lees verder in Internetten en mailen op het werk (in Internet @ iusmentis.com).

Arnoud

2 reacties

  1. zou je misschien met je werkgever af mogen spreken dat je een balans maakt: uren dat je in privetijd met je werk bezig bent (mail, telefoon, blackberry) afstrepen tegen privedingen die je op je werkplek doet? Ik spreek godzijdank niet uit eigen ervaring maar zie overal om mij heen dat mensen hun privetijd laten kannibaliseren door ‘de baas’ ‘de klant’ ‘het werk’. Zolang dat uit passie of enthousiasme is, ok, maar soms gaat ook dat veel te ver.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.