Over open code, vrijheid en er beter van worden (bij Livre)

Voor Livre schreef ik een column over motivaties om mee te doen aan open source:

‘Jullie gebruiken open source alleen maar omdat je daar zelf beter van wordt!’ Dat verwijt kreeg ik een tijd geleden bij een lezing over open source. De ‘jullie’ was het bedrijf waar ik werk, en inderdaad gebruikt dat bedrijf open source in producten. Dat scheelt ontwikkeltijd en kosten, terwijl het product er alleen maar beter van wordt. Da’s mooi voor de koper en daarmee weer mooi voor ons. En daar had deze persoon moeite mee: zelf profiteren van open source in plaats van, net als de hele open source gemeenschap, alles gratis doen. Het is echter inherent aan open source dat anderen ‘zomaar’ rijk zouden kunnen worden van jouw werk.

Lees verder in Over open code, vrijheid en er beter van worden bij Livre – Open, Vrij en Duurzaam.

Arnoud

2 reacties

  1. Hebben we het hier over GPL-gelicenseerde code? De term “open source” zegt niet zoveel over wat een bedrijf moet doen als ze de software wil gebruiken in haar produkten. Als het een BSD-achtige licentie is verbaasd het me niets dat je bedrijf er niets mee doet (dat is, mijns inziens, ook “inherent” aan de licentie en in dit geval heeft de persoon van de lezing maar een zwak argument).

    De situatie verandert sterk als het wel GPL code is; dan breekt je bedrijf vermoedelijk de GPL als ze niet “meewerken” aan het ontwikkelproces van de software. Dit laatste acht ik niet zo waarschijnlijk gezien de jurist die ze in dienst hebben.

  2. Ja, het gaat om GPL software. Maar de discussie was voor mij meer “mag je als bedrijf geld verdienen dankzij GPL software” dan de vraag wat je nu wel of niet van de GPL moet doen met je eigen code.

    Misschien is het handiger trouwens om de discussie bij Livre te voeren en niet hier. 🙂

    Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.