[Powerpoint zondag] De regel der derden

Powerpoint zondag: een serie artikel over hoe je op een effectieve manier van Powerpoint gebruik kunt maken.

Een goede afbeelding wordt nog beter als hij direct in het oog springt. Dit is een mooi voorbeeld van Presentation Zen:

Deze sheet maakt gebruik van de regel der derden. De regel der derden (rule of thirds) komt oorspronkelijk uit de fotografie, maar werkt ook heel goed bij sheets. De regel der derden verdeelt een beeld zowel horizontaal als verticaal in drie gelijke delen.

Dit levert drie horizontale en drie verticale banden op, en vier kruispunten (die toepasselijk genoeg de Power points genoemd worden). Deze regel verdeelt een beeld zowel horizontaal als verticaal in drie gelijke delen. Door nu de belangrijke elementen of in een band, of op een kruispunt te zetten, vallen ze veel beter in het oog.

In het linker voorbeeld ligt de horizon in de onderste band, terwijl de boot in de meest linkse band ligt. In het rechtervoorbeeld staat de tekst op de power points.

Je kunt dit in Powerpoint redelijk eenvoudig opzetten met de Liniaal. Trek twee horizontale linialen en twee verticale, elk op 1/3e van de sheet.

Natuurlijk moet je daarbij wel een afbeelding gebruiken die op die plek voldoende ruimte heeft voor de tekst. Tekst die een beeldelement overlapt, is lastig leesbaar.

Arnoud

3 reacties

  1. Weer wat geleerd! Mijn kennis van dit soort dingen beperkt zich doorgaans tot een gevoelsmatig iets. Als ik soms zie op fotofora wat er allemaal achter zit ben ik soms oprecht verbaasd. Dat is waarschijnlijk precies de reden waarom ik zo’n slechte fotograaf ben maar uit een hoeveelheid plaatjes wel vaak de mooiste filter 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.