Is een kerstkaart spam? (en verhuisbericht)

| AE 2819 | Iusmentis | 25 reacties

Diverse lezers vroegen me de afgelopen weken of zij elektronische kerstkaarten mochten versturen aan relaties, of dat dat wellicht onder de spamwet valt.

Nee, kerstkaarten zijn geen spam. De wet verbiedt alleen ongevraagde commerciële, charitatieve of ideële boodschappen. Een kerstwens is dat niet. Pas als je er aanbiedingen of kortingscodes (“geldig tot 1 januari, reageer nu”) in gaat zetten zou dat anders worden.

En dan maak ik van de gelegenheid meteen gebruik om zelf aan jullie allemaal een elektronische kerstkaart te laten zien, mét adreswijziging van mijn kantoor want we zijn uit ons oude pand gegroeid!

ictrecht-kerstwens.png

Vanaf 16 januari 2012 heeft ICTRecht een nieuw adres:<br/> Sarphatistraat 610-612<br/> 1018 AV Amsterdam<br/> Ons telefoonnummer blijft 020-663 1941<br/> en ons e-mailadres blijft info@ictrecht.nl.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Ik ben van mening dat een kerstkaart wel degelijk een ideële boodschap is, omdat het hier een feest van een religieuze stroming betreft. Hoe zie jij dit dan?

  NB. Hier speelt dat niet echt, maar een beetje bedrijf in de USA wenst natuurlijk geen “merry christmas” maar “happy holidays”: breng de dagen die je van overheidswege vrij bent vanwege die religieuze feestdag maar gelukkig door, hoe jij wilt, we zeggen niet dat jij het moet vieren, dan gaan we buiten ons boekje.

  NB. Jouw ‘kaart’ is feitelijk een adreswijziging met oud&nieuw-tafereel en geen kerstwens… 🙂

 2. Maar hoe zit het met de adreswijziging, die hier gepubliceerd wordt aan de lezers van jouw weblog, die vooralsnog geen idee hadden van jouw vestigingslocatie en daar waarschijnlijk voor het merendeel niet zullen komen, maar nu, bij het zien van de nieuwe locatie, zich afvragen of ze eens langs zouden moeten komen, waardoor de kaart toch enigszins een commerciële lading krijgt?

 3. En bij een kerstwens per e-mail is er geen indirect commercieel voordeel? Maar op jouw blog wel?

  Ik begrijp het slecht: volgens mij is het ideëel en met het indirect commerciële argument (brand building) is een kerstwens van een bedrijf ook commerciëel. Maar volgens jou is het geen spam?

 4. Deze blog is geen spam, want een blog is geen e-mail.

  Oh, ik snap nu wat je bedoelt: had ik deze kaart gemaild, dan was het waarschijnlijk wél spam. Maar een papieren kaart is toegestaan tenzij de ontvanger een opt-out heeft doorgegeven.

  En of brand building écht commercieel genoeg is om “commercieel” in de zin van de telecomwet te zijn, lijkt me een leuke om eens bij de rechter te betogen.

 5. Ik ga er van uit dat als brand building al commercieel genoeg is, dat er dan niets overblijft van alle communicatie van een bedrijf, gegeven dat overige correspondentie op expliciete aanvraag zal zijn (e.g. factuur, afhandeling bezwaarschrift) en een bedrijf nu eenmaal leeft voor een commerciële doelstelling. Daarom denk ik dat de wetgever dat dan wel duidelijker had vermeld, en niet ruimte gelaten voor “balancering der belangen”.

 6. Oh, ik snap nu wat je bedoelt: had ik deze kaart gemaild, dan was het waarschijnlijk wél spam.

  ja, en hoe verhoudt dat zich dan weer tot je uitspraak uit deze blogpost

  Nee, kerstkaarten zijn geen spam
  (waarbij uit de context duidelijk is dat je het hier over electronische kerstkaarten hebt).

  NB. In de context van persberichten is brandbuilding wel degelijk een commercieel doel, aldus de OPTA:

  Bovendien kan een persbericht als spam worden aangemerkt als de boodschap vooral een commercieel, ideëel of charitatief doel heeft. Zo???n doel is niet alleen het verkopen van een product, dienst of idee maar ook het promoten van een bedrijf of organisatie.
  https://www.spamklacht.nl/ik-verzend-elektronische-berichten/veelgestelde-vragen/#10

 7. @12: mijns inziens niet. Een zakelijke kerstwens draagt in mijn beeld feitelijk de boodschap “wij van bedrijf grijpen de feestdagen aan om u nog eens op ons bestaan te attenderen” uit.

  Overigens is een adreswijziging aan bestaande relaties volgens mij weer noodzakelijk voor het uitvoeren van de overeenkomst / dienstverlening, en dus weer géén spam…

 8. @Richard #13: Daar heb je ook gelijk in. Echter, promoten betekent niet alleen iets benoemen, maar ook dit positief benoemen. Bijvoorbeeld, een persbericht waarin objectief iets wordt verteld over een bedrijf (bij wijze van spreken voor in de economie bijlage) hoeft nog niet promotioneel te zijn. Daarnaast, die kerstkaart gaat naar een relatie, die dus herinnerd wordt aan het bestaan en niet geïnformeerd wordt over het bestaan, waardoor de balans al wat zwakker wordt aan de “commercieel”-zijde.

  Overigens zou je ook kunnen beargumenteren dat kerstkaarten tot de sociale conventies behoren en het niet zenden daarvan de bedrijfsbelangen dermate schaadt dat dit een prevalerend belang is. (Geen idee hoe goed dat stand houdt.)

 9. Om “he klant die mij kent we gaan verhuizen” nou brand building te noemen gaat wel erg ver. Ik vindt dit eerder social responsible dat je zaken combineert (kerst en adres) en daardoor minder digitaal papier hoeft te versturen. 😉

  Maar ja reactie heeft geen zin meer want je hebt jezelf al bij #16 in je voet geschoten 😉

 10. nav @Stas reactie2 over lokatie een afgeleid edoch verwant vraagstuk

  Webwinkels zijn verplicht fysieke adresgegevens te vermelden op website net als KvK. Voor dit blog en vele anderen gaat geldt die regel niet, omdat er geen handelsactiviteit wordt gepromoot (Arnoud kan dat vast scherper formuleren) Maar wat nou als je je “privé-blog” inzet om je werkzaamheden elders dan wel je werkgever te promoten, is daarmee het blog ook verplicht adres & kvk te melden. (en ja dit is een serieuze vraag)

 11. @Franc: De Cavaleriekazerne is uit 1865 en de architect is al meer dan 70 jaar geleden overleden. Daarmee zitten er geen auteursrechten meer op het gebouw, zodat het ons vrij staat het gebouw in tekeningvorm te reproduceren.

  Subsidiair beroep ik me op citaatrecht omdat ik moet kunnen aankondigen hoe ons nieuwe pand eruit ziet. Dat kan niet anders dan door de deur te laten zien.

 12. @Rashid 20, webwinkels zijn alleen verplicht KvK nummer en handelsnaam te vermelden, alsmede een contactmethode. Adres is niet verplicht.

  De wettekst luidt (art 27 Handelsregisterwet)

  1. De volgende in het handelsregister ingeschreven ondernemingen of rechtspersonen zorgen ervoor dat op alle van die onderneming of die rechtspersoon uitgaande brieven, orders, facturen, offertes en andere aankondigingen, met uitzondering van reclames, is vermeld onder welk nummer deze in het handelsregister is ingeschreven:

  Promoten = reclames = uitgezonderd.

 13. @Arnoud 21 Jouw subsidiair beroep op citaatrecht houdt volgens mij geen stand. Je kunt niet geloofwaardig beweren dat het doel van die kaart is om te laten zien hoe je nieuwe kantoor eruit ziet want daarvoor is de afbeelding veel te abstract.

  De kaart communiceert alleen een adreswijziging. En daarvoor is deze afbeelding helemaal niet nodig, het had ook een aap kunnen zijn.

  @Jasper 22 Ik begrijp best dat je het merk “Jasper” meer zichtbaarheid wilt geven maar weet je zeker dan spammen op andermans blog wettelijk toegestaan is?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS