Mag een website in mijn inbox kijken?

phpbb-private-message-pb-bericht-inbox.pngEen lezer wees me op de voorwaarden van datingsite Vriendengezocht:

Wij behouden het recht om steekproefsgewijs mee te kijken in de inbox om onze site gebruiksvriendelijk en veilig te houden. Wij verplichten onszelf de privacy van de gebruiker te waarborgen tijdens de steekproef.

Mag dat zomaar? Nou, het mag misschien maar het is zeker niet genoeg om er een regeltje in je algemene voorwaarden aan te wijden en dan te denken dat je alles mag.

Ook bij gebruik van iemands webdienst heb je recht op (enige) privacy. Er geldt geen Grondwettelijk briefgeheim voor elektronische communicatie, maar dat wil niet zeggen dat een beheerder zonder meer een privébericht mag lezen.

De gewekte verwachting is daarbij van groot belang. Zo hanteert Tweakers de term “direct message” in plaats van “private message” met de expliciete bedoeling duidelijk te maken dat die berichten niet privé zijn voor het beheer. Het idee is dat als je tegen iemand zegt “dit als privé eruitziend kanaal is niet privé”, ze dan hun privacy opgeven.

Maar ik twijfel wel of mensen écht snappen dat “direct message” betekent “het beheer kan erbij” en niet “het gaat 1-op-1 direct naar je wederpartij”. En als mensen die laatste opvatting hebben, is de kans groot dat ze het bericht wel als privé beschouwen. Dan zul je als beheer meer moeten doen dan alleen “ja haha direct is een andere term dan privé” om jezelf een rechtvaardiging te geven die berichten te openen.

Persoonlijk zou ik altijd adviseren om bij het berichtenscherm zelf aan te geven dat het beheer onder voorwaarden mee kan lezen, met een linkje naar de pagina met die voorwaarden. Of een algemeen “Hoe privé is dit bericht” linkje met uitleg over veiligheid, meelezen en dat een ontvanger er ook mee aan de haal kan.

Hoe dan ook zou ik zelf altijd liever e-mail gebruiken. Maar ja, ik ben dan ook oud.

Arnoud

7 reacties

 1. Hoe dan ook zou ik zelf altijd liever e-mail gebruiken. Maar ja, ik ben dan ook oud.

  Zolang je geen PGP o.i.d. gebruikt zijn er bij e-mail toch ook dienstverleners die het kunnen lezen? Of dat nou wel of niet mag is misschien een ander verhaal; ik verwacht niet dat dat juridisch heel anders zou zijn dan een interne berichtendienst van een website.

  Ik gebruik zelf trouwens ook liever e-mail, maar dat is vooral omdat e-mail een open systeem is met een vrije keuze aan dienstverleners.

 2. Bij tweakers staat er ook netjes:

  Alle berichten die je verstuurt en ontvangt blijven bewaard op de servers van Tweakers en kunnen worden ingezien door de crew van Tweakers indien dit noodzakelijk geacht wordt. Spam of anderszins ongewenste berichten kan je hier melden.

  onder aan DM pagina’s

  Naar mijn idee is dit dan een prima oplossing.

 3. ‘Hoe dan ook zou ik zelf altijd liever e-mail gebruiken. Maar ja, ik ben dan ook oud.’

  Hangt van de situatie af. Je noemt in het voorbeeld van een datingsite. Ik kan me voorstellen dat je eerst iets meer over iemand te weten wilt komen voordat je aan jan en alleman je mailadres geeft.

 4. Ik kan het me van een platform (datingsite, maar ook marktplaatsen en andere gemeenschappen) goed voorstellen dat ze e-mailadressen van gebruikers afschermen. Zo weet je zeker dar gebruikers niet lastig worden gevallen door andere gebruikers, en zo houd je altijd inzicht in de omvang van de communicatie. Zeker als jouw product het samenbrengen van mensen is, dan snap ik dat je de mailadressen zo lang mogelijk afschermt. Modellen om geld te vragen per bericht die kun je niet meer toepassen als mailadressen vrij toegankelijk zijn.
  Dus sorry Arnoud, als je online wil daten, zul je toch overgeleverd zijn aan de grillen van een private-messagesysteem. Pas als de dame of heer in kwestie jou een mailadres stuurt kun je overstappen op een veiliger medium 🙂

 5. Tja, email… Ik merk dat de jongere generatie daar steeds minder bekend mee wordt. Registreren ergens een GMail/Outlook account en twee maanden later zijn ze het wachtwoord vergeten en maken ze doodleuk weer een nieuwe account. Communicatie gaats steeds meer via Facebook of Whatsapp en natuurlijk de vele andere sociale-media websites. Sowieso vraag ik mij af hoe veilig je gegevens zijn op een dating-website. Je zet er immers best veel persoonlijke informatie neer en volgens mij zijn deze sites ideaal voor oplichters om slachtoffers te zoeken die hopeloos zoeken naar een nieuwe vriendin. Wil je wel dat je email adres daarop staat, bereikbaar voor eenieder die met jou in contact wil komen? Nou heb ik een eigen domeinnaam en een onbeperkt aantal aliassen zodat ik gewoon een alias kan gebruiken. Maar de gemiddelde internetter snapt niets van de techniek en weet dus niet wat er allemaal mogelijk is…

 6. Kan mezelf er wel wat bij voorstellen, maar dan wel met de juiste argumenten, steeksproefsgewijs valt daar beslist niet onder! Dat klinkt meer als “in welke mailbox gaan we vandaag grasduinen”.

  Als iemand zich bij de beheerder van een (dating)site beklaagd over het gedrag van een ander, dan moet de beheerder (m/v) in de gelegenheid zijn om de klacht te onderzoeken. Dit kan met zich meenemen dat er in een berichtenbox (of hoe je het wens te noemen) gekeken moet worden om vast te stellen of de klacht terecht is. Een beetje serieuze site gaat bijhouden wie er wanneer en waarom toegang tot de berichten heeft gehad, maar dan leg ik de lat vermoedelijk te hoog.

  Zeker op datingsites en/of andere advertentiesites wil je niet zomaar je e-mail adres aan iemand geven. Een intern berichtensysteem is dan wel zo handig.

 7. Maar ik twijfel wel of mensen écht snappen dat “direct message” betekent “het beheer kan erbij” en niet “het gaat 1-op-1 direct naar je wederpartij”

  Ik vind dat nogal misleidende terminologie, direct suggereert juist geen tussenkomst van een (server van) derde partij en lijkt (dus) zelfs een technische garantie hiervoor (vergelijkbaar met peer-to-peer).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.