Juridische voorspellingen voor 2017 (en terugblik op 2016)

Op deze eerste (werk-)dag van het nieuwe jaar mijn traditionele slechte voorspellingen, en een terugblik op het afgelopen jaar. Wat voorspelde ik voor 2016?

Goed, en dan nu.. wat staat ons in 2016 te wachten?

 1. Niemand krijgt een boete of aanmaning wegens overtreding van de wet meldplicht datalekken. Klopt, hoewel er bijna 5.500 datalekken zijn gemeld, is er geen enkele boete uitgedeeld. KPN kreeg weliswaar een boete voor haar datalek maar dat was niet onder deze wet (de Wbp) maar een al oudere telecomregeling. Deze is inhoudelijk wel gelijk aan de wet meldplicht datalekken, dus het kan wel. Laten we hopen dat dit een kwestie van trage ambtelijke molens is.
 2. Er komt een nieuwe Safe Harbor-afspraak tussen de EU en de VS. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat deze net zo wankel is als de vorige maar het alternatief is helemáál onwerkbaar, dus we doen alsof het een prima afspraak is. Goed, dat was een redelijk makkelijke: het Privacy Shield moest en zou er komen, maar wankel is het. Het is eigenlijk ook fundamenteel onmogelijk om met een bilaterale afspraak iets te regelen dat de NSA buiten spel zet.
 3. Een clouddienstverlener gaat failliet en zijn hoster zet alles offline, daarmee een hele berg klanten duperend. Dit leidt tot een rechtszaak waarin wordt bepaald dat dat volkomen terecht is, omdat data immers niets is. Helaas, niet gezien. Of nou ja helaas, fijn voor de clouddienstverlener natuurlijk (en diens klanten) maar jurisprudentie blijft zo wel achter. Zijdelings relevant: dit vonnis waarin een clouddienst nog een paar weken open moest blijven voor een geschorste klant.
 4. Een werknemer wordt door zijn werkgever verplicht tot afstaan van een werkgerelateerd social media account. Nee, heb ik niet zien gebeuren in 2016.
 5. De gecrowdsourcete: encryptie gaat verboden worden. Is er niet van gekomen, zij het dat de discussie nog steeds in alle hevigheid loopt.

Goed, geen superslecht resultaat dit jaar.

Daarom dit jaar een iets andere insteek: voorspellingen waarvan ik hoop dat ze zouden uitkomen.

 1. Netneutraliteit komt onder druk te staan door bedrijven die de grenzen van de daarover aangenomen Verordening opzoeken. Natuurlijk geïnspireerd door T-Mobile, dat volgens de ACM de grens overtrad. Maar er gaan er meer komen.
 2. Een Europese overheid neemt een wet aan die filteren van ‘ongepast’ internetverkeer verplicht stelt voor ISP’s uit dat land.
 3. Ethisch hacken komt weer in de juridische kijkers, bijvoorbeeld door strengere computercriminaliteitswetgeving die publicatie van hacks aanmerkt als ‘heling’ daarvan.
 4. Een nieuwe flater met ‘slimme’ contracten leidt tot een rechtszaak over hoe ver je mag gaan met computercode als harde neerslag van je afspraak.
 5. En natuurlijk crowdsource ik de laatste.

Arnoud

15 reacties

 1. Wel, net als vorig jaar is je HTML weer eens stuk in je post. 🙂

  Wat ik wel leuk vond is dat ik de vorige keer voorspelde dat Donald Trump president-kandidaat zou worden maar dik zou verliezen. Nou ja, half goed… 🙂 Maar het Internet heeft een behoorlijk grote rol gespeeld tijdens de verkiezingen, zo lijkt het. En de schandalen kwamen er ook, maar dan ook gericht tegen Hilary Clinton. Dat had ik niet voorzien. Had ook verwacht dat de Democraten iemand anders zouden nomineren…

  Ik had voorspeld dat er een enorm schandaal zou komen met datalekken en welgestelde personen. Tja, Rusland die kennelijk de Amerikaanse verkiezingen via hackers zou hebben beïnvloed telt dan wel, volgens mij. En met bijna 5.500 datalekken dit jaar is 2016 misschien wel het Jaar van de Hackers geweest. Twitter had er eentje in Juni en in de Filipijnen was in April een enorm datalek gerelateerd aan de verkiezingen daar met daarin de gegevens van 55 miljoen inwoners.

  Maar voor zover is niemand ontvoerd op basis van de gelekte data. Wel lijkt het erop dat iemand erdoor de verkiezingen heeft verloren.

  Tja, en voor aankomend jaar? Wel, de PiratenPartij gaat twee zetels krijgen en de PVV wordt de grootste partij. Go Pirates! 🙂

  Russische hackers zullen zich ook gaan bezighouden met de Nederlandse verkiezingen naar aanleiding van het Oekraïne-referendum. Dit levert een forse toename op van het aantal datalekken in Nederland.

  Turkije gaat een stevige, landelijke firewall aanleggen net als China en zo sterk controleren wat de Turkse bevolking online kan doen en lezen. En vervolgens breekt de Pleuris uit in de vorm van een nieuwe coup.

  Twitter wordt overgenomen door Google! En T-Mobile door Sprint…

  De wetgeving betreffende netneutraliteit wordt binnen de EU aangepast om iets minder streng te zijn zodat providers films en muziek kunnen streamen naar hun klanten zonder dat dit van hun datalimiet gaat.

 2. Ik voorspelde:

  Ik gok dat rechthebbenden in Nederland meerdere grotere downloaders persoonlijk willen gaan aanschrijven voor een schikking en daarvoor 1 of meerdere ISP gaan benaderen om de gegevens van downloaders te krijgen. De ISP’s zullen initieel weigeren en zo 1 of 2 rechtszaken forceren om het verstrekken van gegevens van hun klanten te verhinderen en die verliezen (mist de rechthebbenden geen grote gaten laten in hun bewijsvoering).

  Prompt twee manden later: http://www.volkskrant.nl/tech/nederlandse-filmdistributeur-opent-jacht-op-downloaders~a4248356/ en de voorspelde reactie: http://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-en-kpn-werken-niet-mee-aan-opsporen-downloaders/

  Maar daar is het bij gebleven. Een beetje fifty/fifty

  De nieuwe voorspelling is dat de Europese commissie dit jaar twee vonnissen over Google velt. Een kleine boete en een grote boete en ook verplichte aanpassing van bepaalde handelspraktijken (incl privacy van EU burgers)

 3. Hopelijk wordt dit het jaar waarin er eens serieus geprocedeerd gaat worden over het /een eigendomsrecht op virtuele objecten. Dergelijke objecten in virtuele werelden (bijvoorbeeld MMO’s) vertolken soms significante waarde en als deze verloren gaan (zie bijvoorbeeld een BAN) kan dit potentieel definieerbare schade veroorzaken. Dota 2 is bijvoorbeeld een van de top Steam Games m.b.t gedraaide omzet. Iets wat nogal bijzonder is gezien het een Free To Play game is. Alle ‘skins’ en objecten die via microtransactions worden aangeschaft kunnen behoorlijke waarde vertegenwoordigen (duizenden euro’s).

  I know: Data, dienstverlening, geen eigendom etc.. Maar ik geloof niet dat een dergelijke insteek nog steeds werkbaar is anno 2017 en absoluut niet houdbaar gaat blijven gezien de onstopbare digitalisering en zelfs virtualisering van de maatschappij. Persoonlijk zou ik met grote belangstelling kijken naar een dergelijke zaak.

  Helaas iets wat door de wetgever opgepakt zal moeten worden naar mijn inzien en niet door de rechterlijke macht, maar het wordt eens tijd dat er ontwikkelingen komen m.b.t. de regulering van dit onderwerp.

  1. Ha Kris, dat lijkt me inderdaad een goede ontwikkeling. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp raad ik je aan om het Runescape-arrest te lezen, waarin een klein voorzetje is gegeven (zij het in een strafrechtelijk jasje…). Het valt te hopen dat gevolg wordt gegeven aan de trend die de Hoge Raad daar heeft ingezet.

 4. ok hier mijn toevoeging voor de crowdsource: een europeaan voert een rechtszaak tegen een amerikaanse staatsdienst (NSA/FBI/etc.) die gegevens verzameld om inzage danwel verwijdering naar Europees privacy recht te eisen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.