Amsterdam wil contact met Apple over wandelroute door tunnel

| AE 10782 | Regulering | 21 reacties

De gemeente Amsterdam probeert met Apple in contact te komen naar aanleiding van het incident donderdagmiddag met fietsende toeristen in de Piet Heintunnel. Dat meldde Het Parool vorige week. Lokale omroep AT5 kwam een aantal toeristen tegen die in de tunnel fietsten, en maakten er een reportage van. Volgens de toeristen had hun Apple Maps app gezegd dat er door de tunnel gefietst (gewandeld) mag worden, iets dat in strijd is met de verkeersregels. Dat bleek te kloppen, waarop Amsterdam dus Apple tot de orde wil roepen. Oké, het is even leuk lachen om die stomme toeristen die als drones hun app volgen dwars door een drukke autotunnel, maar hebben ze een punt?

Het is inderdaad zo dat de Maps-app van Apple de Piet Hein tunnel aanmerkt als een looproute. Google Maps doet dat niet, en op Street view zie je dat dit klopt: de weg is afgesloten voor niet-gemotoriseerd verkeer en het voetpad houdt ook fysiek op – met een hek en een bordje Verboden voor voetgangers. Typefoutje van Apple waarschijnlijk, iets dat kan gebeuren en dat op zekere termijn ook wel aangepast zal worden.

Natuurlijk moet iedereen die aan het verkeer deelneemt, zich houden aan de verkeersregels en goed blijven kijken welke borden en verkeerstekens hij tegenkomt. Iedere Nederlander die de ingang van die tunnel ziet, snapt dat hij daar alleen met de auto in kan en zal het niet in zijn hoofd halen daar te gaan fietsen of lopen.

Voor een bezoekende toerist kun je dat natuurlijk ook zeggen, maar ik zou dat niet helemaal eerlijk vinden. Weinig landen hebben zo’n uitgebreid fietsnetwerk als Nederland, en het is dan ook vaak zeer gebruikelijk dat je gewoon fietst waar de auto’s rijden – inclusief op wegen met 70 als maximumsnelheid. Fietsen is een sport, geen vervoersmiddel. Als je vanuit die achtergrond in Nederland op de fiets stapt, dan is de Piet Heintunnel dus gewoon een sportieve uitdaging en komt het niet in je op dat hier een verboden verkeerssituatie geldt.

Natuurlijk kun je zeggen, dat is dan in Brazilië wellicht zo maar niet bij ons dus je verdiept je maar in onze verkeersregels. Ik denk alleen niet dat je déze specifieke situatie leert herkennen met een korte cursus, en om iedereen nu een fietsdiploma te laten halen is ook weer zo wat. Dus nee, voor mij is een betere oplossing dat Apple snel die kaart aanpast.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Natuurlijk is het het handigst als Apple de kaart aanpast. Maar als je mensen gaat behandelen als drones, gaan ze zich ook gedragen als drones. Uitgangspunt moet zijn: je bent en blijft primair zelf verantwoordelijk om je aan de regels te houden en jezelf in leven te houden. Ook als je hulpmiddel het fout heeft. (Hooguit heb je een claim naar de makers van dit hulpmiddel maar die zullen in hun ‘teems and conditions’ wel eea afgedekt hebben)

 2. Voor een bezoekende toerist kun je dat natuurlijk ook zeggen, maar ik zou dat niet helemaal eerlijk vinden.
  Ook die toeristen moeten gewoon de borden gezien hebben en genegeerd hebben omdat ze blijkbaar meer vertrouwen hebben in een app dan in hun eigen vermogen om een verkeerssituatie te beoordelen. Gewoon een boete geven en laat hen maar Apple sue’en.

 3. Beetje raar dat het nieuws is; “Amsterdam wil contact met Apple.” Het is echt niet heel moeilijk om die kaar t aangepast te krijgen, zelfs als individu.

  “Report issue” en even aangeven dat de looproute onterecht is en zelfs verboden. Binnen een paar dagen opgelost. Zeker als je dat meerdere mensen in het gemeentehuis laat doen.

  Storm in een glas water, dit.

  • Klopt, bij Google Maps heb ik dit gedaan met niet aangegeven éénrichtingsverkeer in mijn straat. Binnen een paar dagen hebben ze mijn reactie gecheckt en de kaart verbeterd.

   Zelf ben ik ooit slachtoffer geworden van hetzelfde probleem: Here Maps (ik had toen een Lumia) wilde me over de autoweg laten lopen, terwijl ik had aangegeven dat ik liep. Was nog een heel gedoe om een voetgangerstunneltje onder de autoweg door te vinden. In het algemeen zijn de navigatie-apps erg ingesteld op de auto; loop- en fietsroutes zijn veel minder betrouwbaar.

   • Ja, Google maakt er sowieso een potje van. Hier in de buurt bijv. is een overweg en volgens Google Maps mag je daar als voetganger niet oversteken en dus alleen auto’s. Maar lokaal zie je dat dat wel degelijk mag. Had het gemeld aan Google en na een paar weken kreeg ik reactie dat ze het probleem hadden opgelost, maar niets bleek minder waar. Dus je wordt nog steeds een heel end omgeleid, puur omdat Google er niet aan wil dat voetgangers ook over die overweg mogen.

 4. Dit doet toch een beetje voorkomen alsof het een nieuw fenomeen zou zijn, terwijl je met een minuutje zoeken zo nog een handvol gevalletjes kunt vinden met een veel ernstigere afloop dan de schrik van deze fietsers. Volgens mij waarschuwt vrijwel elk navigatiesysteem ook precies om die reden iedere gebruiker om bij conflict altijd hoofdelijk de lokale verkeersaanwijzingen te volgen. Als je dergelijke waarschuwingen negeert dan is het echt een gevalletje eigen schuld dikke bult, net als bij alle andere producten waar je maar de stickers met rode uitroeptekens had moeten lezen.

  Wat overblijft is de kans dat de lokale situatie gewoon niet overzichtelijk was. Ik moet zelf toegeven voldoende overtredingen te hebben begaan omdat ik onervaren en de lokale situatie erg verwarrend was. Zeker in het kader van toerisme en EU reizigers is het een bijzondere verantwoordelijkheid van het bestuur omwille van de veiligheid duidelijkheid te scheppen. Maar volgens mij hebben zelfs die toeristen gewoon aangegeven dat ze hier voldoende reden voor twijfel hadden.

  Slaafs volgen van instructies tegen beter weten in is hier dus wat mij betreft echt volledig eigen schuld dikke bult. Gewoon volgende keer beter opletten en dankbaar zijn dat het met een sisser is afgelopen.

  • “Wat overblijft is de kans dat de lokale situatie gewoon niet overzichtelijk was. “

   Dat kan inderdaad prima. Zo was er in het begin in de Krakelingtunnel (busbaan-sectie) in Almere verwarring. De stoep leek gewoon door te lopen in de tunnel, dus het leek net of je daar mocht lopen. Maar dat mocht helemaal niet. Maar ja, er stond ook nergens een bordje dat het niet mocht. Uiteindelijk hebben ze alsnog een bordje “Verboden voor voetgangers” geplaatst. Als zoiets bij de Piet Heintunnel ook het geval is (en zo lijkt het te zijn, zie ik in de reacties hieronder), dan heeft de gemeente ook e.e.a. te verbeteren.

   Ben wel met je eens dat je niet blind op GPS moet vertrouwen en altijd moet blijven opletten op de verkeersborden e.d.

 5. Apple is zeker niet de enige kaartenmaker die het fout doet. Here en Bing (Microsoft) laten mensen ook door die tunnel lopen en fietsen. Bij Google-maps mag je over de N9 fietsen en lopen in Alkmaar. Bij Google heb ik hier in Alkmaar een berg fouten gemeld en een groot deel was ‘al ‘ binnen 1 jaar verwerkt.

  Ik heb ook gekeken met streetview en vind de bebording aan de westingang van de Piet Heintunnel niet geheel juist. Bij de oostingang zal het minder snel fout gaan. Bij de westingang is een stuk voetpad dat de tunnel in gaat. Dat pad zouden ze weg moeten halen. Aan het eind van dat padje staat een bord verboden voor voetgangers (en dus niet verboden voor fietsers). Daarna begint iets dat lijkt op een fietspad, maar eigenlijk een vluchtstrook is. In Duitsland is er vrijwel geen onderscheid tussen voetgangers en fietsers. Idem in wat andere landen. Over deze ‘oplossing’ mag Amsterdam zeker een beetje beter nadenken.

 6. Misschien is er nog een andere oplossing: ik gebruik altijd Google Maps en toen ik laatst naar de overkant van het IJ moest in A’dam werd mij geen optie met de pont aangeduid terwijl dat zeer duidelijk voor mij het snelst was. Wellicht dat Apple Maps dat ook niet doet? (wellicht lag dit aan een verkeerde instelling van mijn kant maar als het mij gebeurt zal ik de enige niet zijn). De toeristen zullen misschien gedacht hebben: je moet toch met de fiets naar Noord kunnen (gesteld dat dat hun einddoel was)? Antwoord: met de pont natuurlijk maar dat moet je wel weten en je verwacht wel dat je navigatie-app dat soort dingen aangeeft. Zorgen dat dat wel gebeurt zou dus een oplossing kunnen zijn.

  Maar goed, ik weet dus niet of de Apple-app die pont wel of niet als optie geeft.

 7. Afgezien van de foute verkeersinfobronnen, moeten de buitenlandse gasten zich nu aanpassen aan de verkeersregels van het gastland of moet de gastgever zich aanpassen aan de verkeerspraktijken van minstens 100 verschillende bezoekende landen? Van een schadeafhandeling naar een buitenland komt ook weinig terecht heb ik moeten bemerken. Een muur bouwen?

  • In principe moet de gast zich aanpassen, maar als je een stad bent die toerisme op prijs stelt en dit gebeurt vaker dan is het geen gek idee om daar (ten overvloede) gewoon een bordje neer te zetten. Uiteindelijk is het ook niet veilig.

   Andere optie: zorg dat fietsenverhuurders een soort foldertjes oid hebben met de belangrijkste regels voor fietsers.

   • “Andere optie: zorg dat fietsenverhuurders een soort foldertjes oid hebben met de belangrijkste regels voor fietsers.”

    Maar dat lost maar een deel van het probleem op, want er zijn ook genoeg toeristen die hun eigen fiets meenemen (hetzij in de trein, hetzij op een fietsrek achterop de auto, hetzij omdat ze op fietsvakantie zijn en dus al fietsend het land zijn binnengekomen).

 8. Het gebeurde onlangs ook in de Westerscheldetunnel waar het verkeer 100km/u mag rijden. En dat was ook al niet voor de eerste keer.

  Maar komende vanuit België, is dat niet zo gek. Daar heb je 90km/u wegen met een parkeerstrook / fietsstrook ernaast. De verschillen zijn voor een toerist te subtiel. En de vergissing is dan al veel eerder gemaakt, maar wordt pas duidelijk bij de tunnel, als de vluchtstrook opeens ophoudt.

  Wat is hier de verantwoordelijkheid van de kaartenmaker? Is een disclaimer voldoende?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS