Ook ICT-jurist worden? Doe de ICTRecht Academy!

Al meer dan tien jaar blog ik over internetrecht. In die tijd is ook mijn kantoor ICTRecht fors gegroeid, van een tweemanszaak naar een kantoor met op drie locaties meer dan 50 medewerkers. Eén ding is daarbij altijd een uitdaging gebleken en dat is goede mensen vinden met verstand van ICT én recht. We hebben daar met eigen cursussen een invulling aan geprobeerd te geven, maar het werd tijd om dat naar een hoger plan te trekken. Daarom lanceer ik met trots: de ICTRecht Academy.

De ICTRecht Academy biedt advocaten en bedrijfsjuristen een praktijkgerichte opleiding tot ICT-jurist op twee niveaus: juridisch adviseur en senior adviseur. In één jaar (start: maart 2019) doet u als jurist gespecialiseerde juridische én technische kennis op over het ICT-vakgebied. U leert onder meer over: privacy en persoonsgegevens, auteursrechten, het recht rond platforms, contracteren, legal tech, blockchain en security.

Een ICT-jurist is een jurist die zich bezighoudt met ICT- of internetrecht. Heel precies laat zich dat begrip niet definiëren, iets waar ik vaker over geblogd heb. Maar een uniek aspect dat voor de praktijk zeer van belang is, is dat het uniek is dat men juist hierbinnen heel veel ruimte heeft om zelf de regels in te vullen. Wat mag er van de AVG in een nieuwe, innovatieve ICT-dienst, en welke rechten hebben klanten in een cloudomgeving? De wet weet het niet, de ICT-jurist wel.

Het programma is afgestemd op de laatste trends binnen het ICT-recht. Anno 2019 zijn dit: clouddienstverlening, privacy en e-commerce, waarbij contracteren en adviseren als rode draad fungeert en technische kennis een noodzaak is. Deze trends binnen het praktijkgebied vertalen zich naar de volgende thema’s binnen de opleiding:

  • IT en Recht
  • Technologie
  • Contracteren
  • Adviseren
  • Privacy en persoonsgegevens

Internetrecht zal alleen maar gaan groeien de komende tijd, want internet en ICT spelen een zeer belangrijke rol in steeds meer onderwerpen in de maatschappij. Internetdienstverleners krijgen nieuwe plichten (en burgers nieuwe rechten), steeds meer apparaten worden op internet aangesloten, bestaande diensten transformeren naar ICT, maar nieuwe innovaties en ontwikkelingen roepen ook weer nieuwe vragen op waar het recht een antwoord op moet hebben. Daarvoor hebben we ICT-juristen nodig. En daar gaat de Academy voor zorgen.

Interesse? Lees meer en vraag de folder aan!

(Excuses wie dit te commercieel vindt maar ik hoop dat dit echt iets groots gaat worden.)

Arnoud

12 reacties

  1. Wij van WC eend adviseren…

    Nee, maar even serieus, vindt dat je cool werk doet en dat jij middels jouw blog veel kennis en informatie verspreid over IT recht. Hoop dus dat je hier ook wat toekomstige collega’s kunt vinden die het aandurven om managers uit te leggen dat al hun data honger niet zomaar is toegestaan.

  2. Gefeliciteerd. Ja het is commercieel maar wat er leuk aan is dat je bedrijf zo gegroeid is dat je dit nu kan doen. Eigenlijk een inspiratie voor mensen dat je met hard werken en kennis ver kan komen. Mag je de komende 10 jaar nog meer groeien naar 200 mensen in dienst.

    1. @Alex de Kruijff, zo te lezen wel, hopelijk niet. Ik zoek voor mezelf nog een cursus/opleiding ICT-recht/AVG specialisatie op HBO-niveau. De goede moet je met een lantaarntje zoeken dus ik had er even goede hoop op om de Academy te kunnen volgen.

  3. Leuk idee die Academy. Wat betreft het curriculm heb ik wat twijfels over het opnemen van blockchain en het weglaten van kunstmatige intelligentie (aka AI). Terwijl er in deze blog vergelijkbare hoeveelheid aandacht (blog posts) voor is.

    1. Dank je! AI komt wel degelijk terug in het seniortraject, de leergang Legal Tech kent onder meer een blok AI in het Recht en Slimme Contracten. Omdat het een algemene cursus is, wil ik het curriculum niet scheeftrekken met gedetailleerde trainingen over deep learning versus neurale netwerken. 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.