Hela, hebben we nou ineens een recht op reparatie van slimme (haha, ja) apparaten?

| AE 11541 | Innovatie | 5 reacties

Huishoudelijke apparaten worden vanaf 2021 makkelijker te repareren, las ik bij de BBC. Fabrikanten moeten zorgen dat die dingen langer meegaan én dat reserveonderdelen 10 jaar beschikbaar blijven, waarbij ook anderen dan eigen dealers de reparatie moeten kunnen uitvoeren. Dit right to repair is al een jaar of tien een discussieding, want steeds vaker gaan apparaten op slot: alleen de fabrikant kan er softwareupdates in duwen, en hardwareupdates zijn technisch ingewikkeld of ook onmogelijk gemaakt tenzij je dealer bent en de juiste schroevendraaier of aansluiting hebt. Combineer dat met planned obsolescence oftewel geplande slijtdatum en je ziet hoe dat de markt verpest.

De berichtgeving gaat terug op tien Verordeningen over nieuwe ecologische eisen aan huishoudelijke apparaten. Deze moeten te herstellen en te recyclen zijn, en een stuk energiezuiniger ook. Oh, en softwareupdates mogen het gedrag niet veranderen op een manier die in strijd is met de certificering of op een manier die betere performance bij onderzoeken geeft. Oh en speciaal voor Apple: aanpassing van energieconsumptie mag alleen met expliciete toestemming van de gebruiker.

Herstel moet kunnen voor 7 tot 10 jaar na verkoop afhankelijk van het soort apparaat. Daarbij moeten de onderdelen binnen 14 dagen na verzoek geleverd worden en met algemeen gebruikelijke apparatuur geïnstalleerd kunnen worden zonder het apparaat permanent te beschadigen. Dat laat nog maar weinig ruimte voor fabrikantengeintjes. Zeker omdat ook de voor eigen onderdelen benodigde informatie (zoals diagrammen en specificaties van sensoren en dergelijke) moet worden gepubliceerd op de eigen officiële website.

Weinig, want specifiek bij software zie ik wel meer mogelijkheden. Mag je bijvoorbeeld inbouwen dat een zelfgemaakt vervangend stuk hardware alleen door jou gecertificeerde code mag bevatten; geen certificaat met digitale handtekening van de fabrikant, dan werkt ie niet. Dit voelt tegen de geest van de regel maar ik zie zo 1-2-3 geen expliciet verbod daarop.

Verder is het natuurlijk jammer dat de informatie alleen aan professionele herstellers hoeft te worden aangeboden. De informatie mag dus afgeschermd worden tot personen die zich aanmelden en door een (vrij beperkte, maar toch) screening heenkomen. Reken maar dat deel daarvan dan is dat ze de informatie niet publiek maken, zodat Jan met de 3D printer er niets mee kan.

In de goede journalistieke traditie van “een vraag in de kop wordt met nee beantwoord” is het antwoord dus helaas nee, slimme apparaten zijn niet wettelijk afdwingbaar te herstellen – dat gaat immers om softwareupdates en daar zegt de Verordening nu net niets over. Een gemiste kans dus. Jammer.

Arnoud
PS: er zijn nog beperkt kaarten beschikbaar voor mijn congres The Future is Legal!

Deel dit artikel

 1. Verder is het natuurlijk jammer dat de informatie alleen aan professionele herstellers hoeft te worden aangeboden. De informatie mag dus afgeschermd worden tot personen die zich aanmelden en door een (vrij beperkte, maar toch) screening heenkomen. Reken maar dat deel daarvan dan is dat ze de informatie niet publiek maken, zodat Jan met de 3D printer er niets mee kan.

  Gaan we hier nu met zijn allen zo naief doen en ontkennen dat we weten dat die zaken allemaal op het internet terechtkomen, zeker voor depopulairdere apparaten. En wat is een professionele hersteller? Ik pak zelf indien nodig de soldeerbout als mijn eigen apparaten hersteld moeten worden en heb dat ook voor anderen gedaan, als je tech nerd ben dan doe je het goed 😉

  Moet ik die anderen nu om betaling vragen en dan ben ik een eenmanszaak ‘professionele hersteller’? Of moet ik een diploma hebben? Heel veel herstellers zijn als hobbyist begonnen, dus dat zal ook niet werken. Of moet je misschien adverteren dat je hersteldiensten aanbied, gratis f niet om een professioneel hersteller te zijn?

  Goede intenties weer die stranden in slechte wetgeving. Welk bezwaar is er in vredesnaam tegen om te eisen dat herstel informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn. Als je het herstel verklloit is de garantie toch vervallen, wat is het probleem?

  • Dat professionele hersteller gebeuren is vooral dat fabrikanten niet aansprakelijk zijn voor de schade van verkeerd uitgevoerde reparaties (want hoe toon je dat aan?). En zakelijke klanten zijn met minder risico te bedienen dan consumenten, vanwege consumenten bescherming. Als die info en onderdelen vrij verkrijgbaar zouden moeten zijn voor consumenten, zadel je een bedrijfsonderdeel op met een doelgroep waar ze helemaal niet op zijn ingesteld om te bedienen. Daar wil je fabrikanten of hun handelaren niet toe verplichten… Dat een slimme hobbyist tegen hun advies in reparaties gaat uitvoeren is alleen maar fijn voor fabrikanten.

   • Ik snap dit argument niet. Binnen de fabrieksgarantie periode ga je naar de fabrikant, buiten de garantie periode weigeren ze sowieso alle claims en verwijzen ze naar de verkoper. Laat je binnen de fabrieksgarantie periode repareren door een derde dan vervalt bij iedere mij bekende fabrikant de fabrieksgarantie. En voor zover ze dat niet doen nu doen ze dat straks allemaal wel met deze wetgeving.

 2. these measures can save European households on average €150 per year and contribute to energy savings equal to annual energy
  Ja leuk en aardig allemaal, maar de producenten moeten nu EXTRA moederborden en chips gaan maken/inslaan en die ergens 10 jaar in een magazijn laten liggen. En aan wie denken jullie dat deze kosten zullen worden doorberekend?

  En staat ook ergens wat deze onderdelen mogen kosten?

  en met algemeen gebruikelijke apparatuur geïnstalleerd
  Wat is de algemeen gebruikelijke apparatuur voor het vervangen van een SMD chip op een printplaat?

  Niet dat er niet veel misgaat. Ik heb hier een DVD-recorder met harddisc die een kapotte DVD-brander heeft. Ik heb gelezen dat ik NIET een tweede apparaat kan kopen op marktplaats en dan de brander kan overzetten (om de opnamen op de HD veilig te stellen). Die moet worden aangemeld met een speciale afstandbediening. Dit soort dingen is natuurlijk SCHANDALIG.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS