Liveblog: The Future is Legal, het jubileumcongres van 15 jaar ICTRecht #thefutureislegal

Vandaag is het zo ver: het jubileumcongres The Future is Legal! Met unieke sprekers en bijzondere onderwerpen kijken we naar de toekomst van het ICT- en internetrecht. Vandaag dan ook een bijzondere blogdag, ik ga met live updates mijn eigen verslag maken van wat er vandaag langskomt, en ook via Twitter kunt u live volgen wat er speelt: #thefutureislegal

Het congres opent om 9 uur voor ontvangst, om 9:30 opent dagvoorzitter Herbert Blankesteijn de dag.

9.45 Ik geef de aftrap met een overzicht over de geschiedenis van recht en ICT; wat betekent dat onderwerp nu eigenlijk en wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren? Lees mijn definitie van internetrecht voor meer duiding. Belangrijkste takeaway: internetrecht is veranderlijk, het geven van praktische antwoorden blijft daarmee een belangrijke skill voor een internetjurist.

10:20 Michel van Eeten filosofeert over hoe om te gaan met cybersecurity met of zonder de wet in de hand. Onder meer over data stewards, die op universiteiten verplicht zijn wanneer je met persoonlijke informatie omgaat. Maar vooral over security. Hij begint over het onderwerp van patchen, waarom doen mensen dat niet? Angst dat het niet meer werkt, lijkt het vaak. Dat biedt mogelijkheden voor malware om overal binnen te dringen. Van Eeten noemt peer pressure als een belangrijk mechanisme om orde te scheppen op internet, buiten het recht om (want dat is afwezig). ISPs kunnen namelijk zelf heel veel invloed uitoefenen op kwetsbaarheden bij hun klanten. Ook sociale normen (peer pressure tussen provider-medewerkers) blijkt een hele grote. Opmerkelijk dus: de toekomst is sociaal?

11:00 Koffiepauze!

11:30 Drie parallelsessies: Gerrit-Jan Zwenne over de toekomst van toestemming, Ronald van den Hoff over Society30 en Alexander Pleijter zoekt naar nepnieuws. Ik volg de sessie van Ronald; hij heeft een enorme visie op de toekomst. Een transformatie van de maatschappij van centrale, bureaucratische entiteiten naar gedecentraliseerde maar verbonden netwerken.

12:15 Twee nieuwe parallelsessies (en de sessie van Pleijter loopt door): Rejo Zenger van Bits of Freedom spreekt Google aan, en Merien ten Houten innoveert voorbij de regels. Leuke takeaway: als je een veilige zelfrijdende auto maakt, dan worden steden autovrij want de risico’s in de stad zijn te groot om een machine autonoom te laten rijden. Daarna naar Rejo, die kijkt naar waar het met Google heengaat en hoe Google ons leven beïnvloedt. De blik op informatie is anders (een kaart kan afhankelijk van je regio andere grenzen trekken) en vooral, we laten ons gedrag en onze grenzen trekken door bedrijven als Google. Daarmee verliezen we de algemene belangen uit het oog. Private belangen en ondoorzichtige manieren om belangen te dienen zullen daardoor alleen maar meer toenemen. Rejos presentatie staat al online.

12:45 pauze met een unieke robotdans!

14:00 Ik gaf met Peter Kager en Lisette Meij een crisissimulatie, zes vrijwilligers uit het publiek kregen een serie crisismomenten voorgeschoten en moesten daarmee hun bedrijf besturen. Ondertussen spraken Martijn Arets, Lonneke Driessen, Melita van der Mersch en Natali Helberger.

15:30 pauze!

15:45 Michiel Steltman over privatisering van handhaving en opsporing, Nynke Brouwer over de cyberverzekering en Tim Pastoor over de toekomst van identiteit.

16:30 Dagafsluiting door prof. dr. Marten Wilms, hilarisch.

En het bleef nog lang onrustig op de borrel.

Arnoud

Eén reactie

  1. Gefeliciteerd met 15 jaar ICTRecht! Ik begin zelf al jaren mijn werkdag met het lezen van je blog, ook al heb ik in mijn werk zelden tot nooit met recht te maken. Maar, ik vind het – mede door jouw manier van schrijven – wel superinteressant om een beetje op de hoogte te blijven. (Ohja, en nog bedankt voor het toevoegen van het home-linkje aan de afbeelding linksboven op je blog.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.