Is het weghalen van een gps-tracker van je auto diefstal?

Het verwijderen van een gps-tracker van je auto is geen diefstal, zo las ik bij Ars Technica. En dan ging het hier dus over een gps tracker van de politie; hij werd gevolgd op verdenking van het handelen in methamfetamine. Na zes dagen verdween het signaal, waarop de politie bij hem binnenviel wegens diefstal van de tracker en toevallig de nodige drugs aantrof. Dat voelt niet helemaal de bedoeling, juridisch gezien, en het verbaast dan ook niet dat de zaak werd verworpen en het bewijs onrechtmatig verkregen werd verklaard. In Nederland zou het denk ik ook zo uitpakken, ik zou vooral het gezicht van de rechter-commissaris willen zien als je met dit argument komt.

Het plaatsen van gps-trackers is natuurlijk niet geheel nieuw. Een verdachte kunnen volgen bij zijn autoverkeer is waardevol in een onderzoek. Wel is dat een stevige ingreep in de privacy, daarom mag het alleen bij verdenking van misdrijven en moet de officier van justitie het toestaan (art. 126g lid 3 Wetboek van Strafvordering).

Natuurlijk kan het gebeuren dat de verdachte het apparaat aantreft, en het lijkt me logisch dat die het dan weggooit of thuis verstopt (in aluminiumfolie, als hij slim is) om te bedenken hoe hij de politie ermee om de tuin kan leiden. Dan is je onderzoek stuk, en weet de verdachte ook nog eens dát hij wordt gevolgd. Erg vervelend dus voor het onderzoek.

Maar om dan via diefstal van de tracker door te pakken? Het voelt nogal gezocht. Het argument is natuurlijk: dat ding is eigendom van de politie, de verdachte eigende het zich toe maar had daar geen recht toe, dus is dat naar de letter diefstal. Ook als hij het daarna weggooit; dat is ook een vorm van je toe-eigenen. Dus ja, op papier klopt het. En diefstal is een misdrijf, dus in theorie mag je dan (als je weet dat het gestolen goed zich in dat huis bevindt) een doorzoeking van het huis uitvoeren. En kom je dan ’toevallig’ bewijs van het echte misdrijf tegen waar je naar op zoek was, dan is dat dus mooi meegenomen.

Maar eh, nee. Het voelt net iets te bijdehand, en ik kan me dus ook moeilijk voorstellen dat hier daadwerkelijk voor vervolgd zou worden. Of zelfs maar dat een bevel tot huiszoeking zou worden gegeven, want het is net iets te duidelijk dat men eigenlijk naar binnen wil om voor dat andere misdrijf te zoeken terwijl daar net te weinig bewijs voor was.

Arnoud

23 reacties

 1. Ik heb mijn twijfels bijde diefstal. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden. Nemen we aan, ik vind een tracker onder mijn auto en verwijder die, dat op zich is nog geen diefstal. Ik heb een gevonden voorwerp, niet meer en niet minder. Dus neem ik dat ding, ga naar het politiebureau (ergens in een adere gemeente, graag in het weekend waar nauwelijks iemand beschikbaar is, en geef dat ding af met de mededeling, dat ik dit ding gevonden heb en het wil afgeven, zodat de rechtmatige eigenaar het terug kan krijgen. In Duitsland (waar ik woon) zou ik da niet eens bij de politie komen, maar bij het bureau gevonden voorwerpen van de gemeente. Daar geef ik bovendien aan, dat ik aanspraak maak op vinderloon (5% van de waarde…) Dus in geen geval diefstal 🙂

  1. Ik zou hem bij een Raststätte in een of andere oostblok vrachtwagen gooien. De Latex handschoenen uit mijn EHBO kit aan zodat mijn vingerafdrukken er niet op staan mocht dat ding teruggevonden worden. Veel succes met terug vinden en bewijzen dat ik dat gedaan heb en niet een of andere grpjas op de parkeerplaats. Mijn naam is Haas, ik weet van niets!

   Nu is er werkelijk geen enkele reden om mij te tracken, dus als ik zo’n ding op mijn auto vindt zou ik alleen daarom al behoorlijk pissig worden. Beetje mijn privacy schenden voor Jan met de korte achternaam en belasting geld verspillen…

   1. Ik denk dat je zelf de minst aangewezen persoon bent om te bepalen of er een reden is om je te tracken 😉 Iemand die iets aan mijn auto bevestigt die geeft mij iets, dus dat is sowieso geen diefstal naar mijn idee. Als diegene het niet kwijt wilde, moest hij het niet aan mijn auto hangen. Je kunt je niet beroepen op diefstal van iets wat je nadrukkelijk zelf afgeeft. Ik zou het dus gewoon in de berm gooien en inderdaad, mijn naam is haas.

    1. In tegendeel ik ben in de unieke positie dat ik als enige zeker weet dat er geen reden is om mij te tracken.

     Uiteraard ben ik ook degene die het beste weet of er wel een reden is om mij te tracken. Dan zou ik echter niet boos worden als ik zo’n tracker vind, maar voorzichtiger ?

     Op zich heb je een punt, als iemand iets aan mijn auto bevestigd, waarom zou ik dan niet aan mogen nemen dat het van mij is? Dat is toch ook zo bij folders achter de ruitenwisser, die irritante sticker vroeger bij pretparken en ook bij ongevraagd verzonden proefpaketten via de post…

  2. Inleveren van gevonden voorwerpen dient bij de gemeente plaats te vinden; niet (meer) bij de politie. Hier zal m.i. geen sprake zijn van diefstal (art. 310 Sr), omdat daarbij namelijk sprake dient te zijn van het wegnemen van de tracker met het oogmerk zich het wederrechtelijk toe eigenen. Van wegnemen (in juridische zin als bedoeld met toe-eigenen) is hier geen sprake . Van een oogmerk om zich de tracker wederrechtelijk toe te eigenen is ook geen sprake. Ten eerste heeft de politie de tracker zelf in de macht van de verdachte gebracht. Ten tweede al de verdachte de tracker niet willen hebben, hij wil er natuurlijk juist vanaf.

 2. Als ik een vaag kastje aan de auto aantref zou ik denk ik juist de politie bellen (112 : “Er zit een raar blokje aan mijn auto, misschien is het een explosief!”).

  Hoeveel geld is iemands tijd waard? / Taxi oproepen om tijdelijk vervoerd te kunnen worden of andere auto huren, op kosten van de staat.

  1. Dat lijkt me sowieso de beste reactie. Je kan dan fijn de politie komen vragen om de tracker die ze zelf bevestigd hebben te komen verwijderen. Als je 112 belt en zegt dat iemand een of ander verdacht pakketje onder je auto gemonteerd heeft dan komen ze denk ik wel. Het is heerlijk “tongue in cheek”, en je kan tegelijkertijd volhouden dat je onschuldig bent, waarom zou je anders de politie hebben gebeld tenslotte.

 3. Dit roept zoveel vragen bij mij op (vooral als je in dit verhaal gps-tracker vervangt door wielklem)

  Als iemand iets zonder mijn toestemming en medeweten bij mij achterlaat, kan ik dan kosten die ik maak om dit -totdat de rechtmatige eigenaar het op komt halen- onder mij te houden doorberekenen aan de eigenaar? Mag ik dan bijv. het voorwerp verkopen als vergoeding hiervoor?

  Kan de eigenaar eventuele beschadigingen/vermissing op mij verhalen? (ook al heb ik nooit toegezegd hiervoor aansprakelijk te zijn?) en zo ja, op grond waarvan?

  1. Je bent verplicht een gevonden voorwerp zo snel mogelijk bij de gemeente te melden (artikel 5:5 BW). Je kunt dan meteen het voorwerp afgeven. Tot die tijd moet je er op eigen kosten netjes op passen. Je mag het voorwerp zeker niet verkopen. Normaliter ren je dus met zo’n gevonden voorwerp direct naar de gemeente en schuif je het daar over de balie. Ga je het zelf bewaren en gaat het dan stuk dan draai jij ervoor op. Verhaal is niet mogelijk.

   1. Er is natuurlijk wel een verschil tussen een gevonden voorwerp en een voorwerp dat door een derde aan jouw auto is bevestigd.

    Die eerste kan iemand ergens hebben verloren, maar ook bewust achtergelaten, soms weet je dat, niet altijd. Als het bevestigd is aan jouw auto kan je al uitsluiten dat iemand het verloren is. Het is bewust in/op jouw eigendom achter gelaten en daarmee ongevraagd in jouw bezit gekomen. Als de eigenaar zich niet kenbaar (heeft ge-)maakt dan heeft die echt gewoon pech en kan hij gaan zoeken om het terug in bezit te krijgen.

    Hoe moet ik in dat geval vaststellen dat het niet de bedoeling is geweest om het eigendom over te dragen, het is mij geschonken ik wil het niet ik gooi het weg.

    Sowieso twijfel ik erg of je uberhaupt van ‘vinden’ cf artikel 5:5 van BW kan spreken. En zelfs als dat kan; is specifiek een GPS tracker die gevolgd wordt wel ‘onbeheerd’? ‘Zeker dat laatste: “ik heb het daar laten liggen, ze kunnen het tracken dus beheerd, dus ze vinden het wel”. Erg jammer dan dat ze het in Polen moeten halen omdat het magneetje op een vrachtwagen terecht is gekomen. Maar dat is het risico dat zij nemen door het achter te laten en op afstand te beheren.

   2. Arnoud, met een voorwerp wat bewust aan mijn eigendom is bevestigd gaat die vlieger toch niet op?

    Anders zou ik dus een wielklem op je auto kunnen zetten om je lastig te vallen. En wanneer jij deze dan destructief verwijderd kan ik ook nog eens de kosten voor een vervangende wielklem op jou verhalen? Dat klinkt een beetje krom (of als een heel interessant verdienmodel).

 4. Je zou het ook nog op natrekking kunnen gooien. Het is immers de bedoeling (van de politie) dat zo’n ding er voor onbepaalde tijd aanzit, en dan is het ook nog eens ongevraagd en ongemeld geplaatst.

  Vanuit dat perspectief heeft de politie in zo’n geval dus een GPS-tracker kado gedaan. Dank je, Sinterklaasje!

 5. Tenzij er op de tracker duidelijk vermeld staat wie de eigenaar is, weet je niet wie of welke instantie een tracker op jouw eigendom heeft geplaatst. Het kan dus ook van een persoon of instantie zijn met slechte intenties. Wil iemand mij beroven? Vindt een overheid het niet zo leuk dat ik kritisch ben? Etc, etc. Mij is ook geen meldingsprocedure bekend om in dit geval aangifte te doen van verstoring van mijn persoonlijke vrijheid. Daarnaast valt het in een land waar de politie hun meldingsplicht aan de persoon in kwestie bij geen resultaat opsporing niet nakomt dan ook te betwijfelen of deze een aangifte objectief en naar behoren afhandelt. Voorbeelden goede reacties: Als journalist; melden bij vertrouwde collegas en een ander vervoer regelen: Als kapitaal krachtige; advocaat aangifte laten doen en persoonlijke beveiliging regelen: Als person of interest justitie; netjes in een metalen doos doen en aan je advocaat overhandigen en hem verder alles laten regelen (justitie behoort te melden waarvan je verdacht werd indien er geen bewijs van de verdenking werd gevonden). Ander punt; indien je onlangs een extremistische organisatie tegen de schenen hebt geschopt is het beter toch de politie bellen daar dat zwarte doosje b.v. een bom kan zijn. Wel eerst foto maken!

 6. Het weghalen van een GPS-tracker van je auto lijkt volgens deze context niet als diefstal te worden beschouwd, hoewel het argument technisch gezien wel zou kunnen kloppen. Het verhaal illustreert de complexiteit van het balanceren tussen privacyrechten en onderzoeksmethoden, vooral wanneer het gaat om het volgen van verdachten met GPS-trackers.

  Met vriendelijke groet,

  Felix

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.