Deze lawyerbot reviseert en becommentarieert je verwerkersovereenkomst binnen één minuut (en twintig seconden) #legaltechtuesday

Verwerkersovereenkomsten nakijken, het is dagelijkse kost voor iedere privacyjurist, compliance officer of functionaris gegevensbescherming. Maar 90% van dat werk is steeds hetzelfde gedoe: proberen ze toch weer de beveiliging een garantie te maken, klopt die geheimhouding wel, waarom staat aansprakelijkheid zo hoog (of laag) en zijn ze nou weer artikel 28 lid 3 sub e AVG vergeten op te nemen? En dan kun je weer gaan aanpassen. Dat was ik dus zat, vandaar dat onze nieuwe lawyerbot DPA Lynn dat helemaal doet. Ja, met edits en commentaar in de marge.

U herinnert zich misschien nog mijn frustratie over steeds NDA’s checken op die ene vraag: kan ik tekenen. Daar werd inderdaad een robot uit geboren, NDALynn.com. Die gaf je een keurig antwoord op die vraag, of suggesties waarom je niet kon tekenen.

Toen kwam de AVG, met een berg verwerkersovereenkomsten (data processing agreements, DPA’s) en al snel kregen mijn collega’s en ik hetzelfde gevoel: steeds dezelfde checks, steeds dezelfde soort aanpassingen en steeds dezelfde discussie. Waarom zou een robot dát niet kunnen? Nou ja, dat kan een robot dus prima, zoals DPA Lynn laat zien.

Het werkt supersimpel: je uploadt een Word document (docx), je zegt of je verwerker dan wel verantwoordelijke bent en je wacht een minuut. Een PDF kan ook maar dan krijg je geen aangepaste documenten. En na die minuut (en 20 seconden) krijg je een aangepast Word document waarin alle vervelende clausules aangepast zijn naar redelijke alternatieven, en waarin Lynn in de marge uitlegt waarom het anders moet. Wat ontbreekt, wordt er gewoon bij gezet. En oh ja natuurlijk is het gratis.

Voor drukke juristen en privacy officers een uitkomst, want Lynn werkt onvermoeibaar en levert altijd dezelfde kwaliteit. Natuurlijk blijven er lastige vragen over, zoals of je überhaupt wel verwerker bent, welke persoonsgegevens er precies gebruikt worden en of er misschien een DPIA nodig is. Maar daar heb je nu tijd genoeg voor, zou ik zeggen.

Ben je niet tevreden met de keuzes die Lynn maakt? Liever juist wél garanties over beveiliging, een kostenregeling voor bijstand (dat lid 3 sub e AVG) en de aansprakelijkheid hoger of juist lager? In de premium versies van Lynn kun je dat zelf instellen. En je krijgt er ook nog een mailinterface bij: forward die toegezonden DPA naar Lynn, wacht eventjes en je krijgt een reply met de aangepaste versie keurig in je inbox. En meer, zoals documentbeheer.

Probeer het nu: DPALynn.com.

Arnoud

17 reacties

 1. Briljant.

  Maar… hij doet het niet? Na submit krijg ik hetzelfde scherm terug, zonder foutmelding.

  Ik zie sowieso een console warning over “You’re running Vue in development mode”

   1. Bij mij gebeurde eest ook niks. Nu de pop-blokker uitgezet op deze site en werkt ‘ie vlekkeloos. Het lijkt ook wel alsof de site aangepast is (was eerst allemaal groene vlakken, nu oranje). Zeer gaaf gedaan!

   2. Nee, ik heb het geprobeerd vanuit een cleane browser. Geen gekke dingen met cookie blockers en Javascript uit enzo. (Erg is dat he, wanneer mensen zeggen “hij doet het niet” en dan blijkt dat ze op IE11 zitten met de firewall op maximaal en veertig plugins en alle instellingen op z’n onverstandigst en onhandigst).

    Hij doet het inmiddels nu. (Wellicht net zo’n aggressieve cache als dit blog?)

    Geweldig produkt, al ziet hij nog wel wat over het hoofd: 5 van de 9 errors zijn onterecht. Desalniettemin een indrukwekkend en veelbelovend stuk werk.

   1. Arnoud

    Ik denk aan de volgende zin in combinatie met het (auteurs)recht op de tekst dat bij een andere partij is : “I hereby grant permission to JuriBlox bv to use this document to improve the Lynn AI model”

    Volgens mij kun je die toestemming enkel geven als je zelf rechten hebt op de tekst of expliciet de toestemming ervoor hebt. Niet eenvoudig voor een kleine partij om te bekomen.

     1. Misschien heb je gelijk (ik denk van niet, maar dat is besides the point), maar het is geen antwoord op de vraag van Alain: Hoe kun je goedkeuring geven voor een bepaald gebruik als je zelf mogelijk de rechten niet hebt op dat stuk werk.

      Het uploaden naar DPA Lynn is een vermenigvuldiging. En je kunt nog kunnen argumenteren dat het vragen om juridisch advies over een tekst (zelfs geautomatiseerd, zelfs gratis) toegestaan is, maar ieder verder gebruik (verbetering van het model) valt daar buiten.

      Trouwens, hoe krijg je de AVG vereisten voor de werking van DPA Lynn (ook NDA Lynn) rond als er in het te beoordelen contract persoonsgegevens (bijvoorbeeld namen/adressen/telefoonnrs van contractpartijen of contactpersonen) staan? Wat is je verwerkingsgrondslag?

      1. Dat lijkt me vrij simpel. Wanneer je een document aanbiedt en er staan persoonsgegevens e.d. in, is het jouw taak om deze aan te passen .Dus pet termen als Partij1, Partij2 enz. Jij biedt het aan en bent dus verwantwoordelijk voor de correcte verwerking.

       1. Da’s wat makkelijk Jef. Je kunt zeggen, zoals jij lijkt te doen, dat de aanbieder de verwerkingsverantwoordelijke, en Arnoud de verwerker.

        Maar dan moet er al een contract zijn tussen beiden, en als ik zo de voorwaarden lees in Arnouds eigen boek wanneer iemand verwerker, dan wel verwerkingsverantwoordelijke is, dan lijkt het me toch dat op objectieve gronden ook de balans doorslaat naar verwerkingsverantwoordelijke.

        Ik zou toch denken dat Arnoud expliciet moet waarschuwen GEEN privacygevoelige gegevens op te nemen in de contract die mensen indienen, en sterker nog: dat een een eerste filter in DPA Lynn dient te zijn of er privacygevoelige info instaat, en zo ja meteen de verdere verwerking staken/weigeren.

  1. Het document mag zowel Nederlands- als Engelstalig zijn. Los daarvan kun je de interface in EN of NL zetten. Dit beïnvloedt de analyse natuurlijk niet, alleen de commentaren komen in de ingestelde taal. Je kunt dus een Engelstalig document laten reviewen en dan Nederlands commentaar krijgen in het document. De aanpassingen in de tekst zijn natuurlijk wel Engels dan.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.