Geldt het herroepingsrecht bij fietsverhuur via internet?

Via Reddit de vraag:

Ik heb onlangs een abonnement afgesloten voor het huren van een e-bike. Ik wil nu het abonnement opzeggen, en ik zit nog binnen de 14 dagen bedenktijd die het consumentenrecht geeft. Na een gesprek met de klantenservice werd mij verteld dat ik daar geen recht op heb omdat ze dat ‘niet aanbieden’. Ik moet nu volgens het bedrijf dus een extra maand betalen volgens hun opzegtermijn. … Mijn vraag is dan ook: geldt het herroepingsrecht hier wel of niet?
Hoofdregel is natuurlijk dat als je iets bestelt via internet, ook dienstverlening, dat je er dan binnen 14 dagen vanaf kan. Bij dienstverlening gaat die 14 dagen in de dag na je bestelling, niet na ontvangst, en bij online diensten vervalt het recht vanaf het moment dat je die gaat gebruiken (mits je bij bestelling een daartoe strekkend vinkje aanvinkte).

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en huur is er daar eentje van (art. 6:230p sub e BW):

een overeenkomst tot het verrichten van diensten die strekt tot de terbeschikkingstelling van accommodatie anders dan voor woondoeleinden, van goederenvervoer, van autoverhuurdiensten, van catering en van diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, indien in de overeenkomst een bepaald tijdstip of een bepaalde periode van nakoming is voorzien;
Specifiek fietsverhuur staat hier niet in. Dan kom je bij de vraag of een e-bike een auto (motorvoertuig) is, wat onder de Wegenverkeerswet geen triviaal antwoord heeft. Maar hoe dan ook is wel vereist dat de huur voor een specifieke periode afgesproken is. “Ik heb dinsdag een e-bike nodig” is dus niet annuleerbaar, een cadeaubon “dagje fietsen door Amsterdam met een luxe e-bike” is wel annuleerbaar.

Bij deze vraagsteller gaat het echter om een abonnement. Dat kan gaan om een ‘klassiek’ abonnement – een jaar lang een e-bike, inclusief service en omruilfiets bijvoorbeeld – maar ook om zo’n deelfietsabonnement: vanaf nu tot de einddatum mag je zo’n e-bike aan de straat pakken wanneer je wil en erop gaan fietsen.

Wat voor abonnement het is, maakt voor mij nogal uit. Een jaar lang een e-bike is specifiek waar die uitzondering “autoverhuur” voor bedoeld is, en dan kom je dus bij de discussie of een e-bike een motorvoertuig is dat de Europese wetgever ‘auto’ noemde. Zo ja, dan is er geen herroepingsrecht.

Als het gaat om een deelfietsabonnement, dan wordt het voor mij wat ingewikkelder want dan is het niet direct huur zoals de wet (art. 7:201 BW) bedoelt:

Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.
De overeenkomst strekt namelijk niet tot het huren van een fiets, maar tot de dienst van periodiek (wanneer jij wil) een fiets huren. Moet je dat dan zien als een dienstovereenkomst (art. 7:400 BW) met daarin stukjes huur, of een raamovereenkomst tot steeds huurcontractjes van 3 uur en 20 minuten, of als een huurcontract waarbij je tussentijds het gehuurde even stalt bij de verhuurder? Voor het annuleringsrecht maakt dit nogal uit.

Ik neig zelf sterk naar het aspect van de dienstovereenkomst, je krijgt een dienst waarbij je snel en makkelijk overal een fiets kan huren. Daar staat tegenover dat je alleen betaalt voor het daadwerkelijk huren (er is geen maandtarief, voor zover ik weet).

Arnoud

4 reacties

 1. Ik neig zelf sterk naar het aspect van de dienstovereenkomst, je krijgt een dienst waarbij je snel en makkelijk overal een fiets kan huren. Daar staat tegenover dat je alleen betaalt voor het daadwerkelijk huren (er is geen maandtarief, voor zover ik weet).

  Als dat het geval was, was er hier geen probleem. Dan huur je geen fiets en ben je er een maand later vanaf. Feit dat op Reddit geklaagd wordt omdat er een maand langer doorbetaald moet worden geeft al aan dat er wel een maandtarief geldt.

 2. Op Reddit staat ook nog

  De algemene voorwaarden van het bedrijf zegt ook het volgende: “Huurder die consument is heeft 14 dagen bedenktijd, tenzij de overeenkomst tijdens de bedenktijd is uitgevoerd. Is de huur tijdens de bedenktijd met instemming van Huurder gedeeltelijk uitgevoerd, dan dient Huurder de dienst naar rato te betalen bij ontbinding tijdens de bedenktijd.”
  Dus het bedrijf biedt deze mogelijkheid zelf aan via hun AV (hier) ? Dus waar is het probleem?

  (Ze adverteren overigens met een trial week, “Just return the bike within a week and we will refund you the subscription costs. “)

 3. Hoi, grappig, dit gaat over mijn reddit post! Ik hoop dat een van jullie mij hier nog verder mee kan helpen. Ik wil eerst wat dingen verduidelijken: – het gaat om een huurcontract voor een ebike die ik wekelijks moet betalen. het gaat dus niet om deelvervoer. – het abonnement is wekelijks opzegbaar (met een maand opzegtermijn), dus niet voor een specifieke tijdsperiode. – Mijn probleem: ik vind dat ik geen opzegtermijn heb omdat ik het abonnement binnen 14 dagen na onvangst van de ebike heb geanulleerd. Het bedrijf zegt nu dat bedenktijd niet geld bij fietsverhuur, en dat als het zou gelden, de bedenktijd in gaat niet na levering van het product maar ma het afsluiten van het abonnement (dus voordat ik de fiets uberhaupt heb geprobeers of gezien).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.