Chinese app die gratis spullen weggeeft meest gedownloade gratis app in België

Misschien hebt u er al over gelezen, uw kinderen erover horen praten of het zelf al geïnstalleerd: Temu. Zo opende de VRT onlangs. Het blijkt alweer kopzorgen te geven, met name omdat de app persoonsgegevens verzamelt en daar we-weten-niet-wat mee doet, en omdat het een Chinese app is voelt dat zorgelijk dan wanneer onze eigen datagraaibedrijven dat doen. Maar Temu blijkt ook erg goedkoop te zijn, wat dan weer ouderwetse ecommerceregels doet opleven.

De korte samenvatting:

Temu is een Chinese winkel-app. Wie hem opent, wordt overspoeld met aanbiedingen: elk item lijkt wel in korting te zijn. En de reputatie van de app gaat nog verder: je zou er gratis spullen mee kunnen krijgen. Voor de goede orde, dat is in ons land [Gallia Belgica, AE] niet van toepassing. Maar door Temu te promoten bij je vrienden, spelletjes te spelen of de app simpelweg al meerdere keren op een dag te openen, kan je beloningen (kortingen of gratis spullen) verdienen.
Het bedrijfsmodel erachter lijkt vrij simpel: neem een zak met geld, financier daarmee aanlokkelijke aanbiedingen voor consumenten waar de concurrent niet tegenop kan, en verzamel alle persoonsgegevens (zoals kijk- en koopgedrag) van je enthousiaste gebruikers, ???, profit. Oké, iets serieuzer: die verzameling persoonsgegevens is op zichzelf natuurlijk erg interessant om met andere databanken te koppelen, en dat is iets dat in China goed zou kunnen gezien de daar geldende wetgeving. Van de AVG mag zoiets natuurlijk niet.

Een andere, meer kapitalistische strategie is dat je met deze aanpak de concurrent wegkrijgt, waarna jij als (semi-)monopolist overblijft en dan de prijzen omhoog kunt doen, om zo je verlies goed te maken en winst binnen te harken tot iemand anders hetzelfde probeert. Maar gezien de omvang van de concurrenten specifiek hier (zoals Amazon of Alibaba) zie ik dat niet direct gebeuren. Maar het zou mogen, er is geen algemene wet die je verbiedt onder de inkoopsprijs te verkopen om zo snel te groeien. Bij ons dan; in België is dat in principe wél verboden als oneerlijke handelspraktijk.

Arnoud

3 reacties

  1. er is geen algemene wet die je verbiedt onder de inkoopsprijs te verkopen om zo snel te groeien. Bij ons dan; in België is dat in principe wél verboden als oneerlijke handelspraktijk.

    Was dat niet in strijd met Europese bepalingen?

    1. Daar zeg je nog eens wat. Ja, ik denk het wel. De Belgen hebben de zwarte lijst van oneerlijke handelspraktijken uitgebreid met zo’n verbod, en dat mag niet omdat het volledige harmonisatie is. Natuurlijk kan verkopen onder de prijs wel oneerlijk zijn, maar dat moet dan volgen uit de open norm in jouw concrete geval en mag niet categorisch als verbod worden toegevoegd.

      1. In dit artikel lees ik dat ze een wetswijziging doorgevoerd hebben, althans in de MvT gesteld hebben dat het alléén betrekking heeft op B2B. Op die manier denken ze dat de consumentenrichtlijn niet meer van toepassing is. (doorstaat dat jouw giecheltoets?)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.