Stop met voorlezen, begin te vertellen

| AE 56 | Iusmentis | Er zijn nog geen reacties

Het is nu bewezen: bolletjeslijsten voorlezen is de beste manier om je publiek in slaap te krijgen. Australisiche onderzoekers hebben geanalyseerd hoe een Powerpoint-sheet het beste een verhaal kracht bij kan zetten:

“It is effective to speak to a diagram, because it presents information in a different form. But it is not effective to speak the same words that are written, because it is putting too much load on the mind and decreases your ability to understand what is being presented.”

Met andere woorden, een presentatie wordt vele malen beter door je gesproken tekst te versterken met je Powerpoint-sheets. Je sheets moeten je boodschap kracht bijzetten. Niet alleen maar herhalen of samenvatten wat je vertelt.

Een foto, een kort citaat, een diagram of een schema versterken wat je vertelt. Het is dus zaak bij elk element van je boodschap te zoeken naar een afbeelding die deze versterkt.

Mensen luisteren met hun linker hersenhelft, en ze kijken met de rechter. Als ze dus naar jou luisteren en tegelijkertijd een plaatje bekijken met de kernboodschap, wordt het effect van jouw tekst versterkt.

Zet je een lange of complexe tekst op je sheet, dan moeten mensen hun linker hersenhelft gebruiken om die te begrijpen. Terwijl ze dat doen, kunnen ze niet naar jou luisteren.

Powerpoint is geen autocue.

Arnoud

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS