Laat je presentaties plakken

| AE 320 | Iusmentis | Er zijn nog geen reacties

Op Presentation Zen een boekbespreking van drie nieuwe boeken over presenteren. Of nou ja, presenteren: er staat geen woord over Powerpoint of hoe je interactieve Flash in een bolletjeslijst integreert in.

Most of the great books that will help you make better presentations are not specifically about presentations at all, and certainly not about how to use slideware. The first book gives the context. The second one gives the basics of design. And the final one which I am introducing to you today — Made to Stick — gives you the ammunition for crafting messages that are simple, effective, and “sticky.”

Een interessant boek lijkt mij Universal Principles of Design, waarover eerder al Lammert Postma schreef:

Geweldig overzichtelijk boek en een must voor iedere (interaction-)designer. Het boek behandeld meerdere theorieën en principes op een helder en overzichtelijke manier. Per 2 bladzijden wordt een theorie/principe uitgelegd met zowel beeld als tekst.

Maar het gaat vooral om het boek Made to Stick van Chip Heath en Dan Heath. Hoe leg je iets zo uit dat het blijft ‘plakken’ bij je luisteraars? De essentiële vraag voor elke presentatie natuurlijk.

Het antwoord van Heath zit hem in de observatie die zij “de Vloek der Kennis” noemen. Veel sprekers gaan er van uit dat het publiek hetzelfde weet als zij, dus ze zetten het even op een rijtje en dan volgt iedereen het wel. Niet dus. Of erger nog, ze gebruiken vaktaal en wollig taalgebruik dat voor henzelf te volgen is, maar voor het publiek totaal niet.

Mooi voorbeeld van Reynolds is deze:

“Our mission is to become the international leader in the space industry through maximum team-centered innovation and strategically targeted aerospace initiatives.”

Oftewel Kennedy’s “binnen 10 jaar wil ik iemand op de maan hebben lopen”.

De lessen:

  <li>Houd het simpel. Stamp je sheets niet vol met plaatjes en tierelantijnen. Een witte sheet met 1 woord er op heeft veel meer impact. Mits het het goede woord is natuurlijk.</li>
  <li>Doe iets onverwachts. Toon bij presentaties over uitvinden bijvoorbeeld geen gloeilamp, maar <a href="https://blog.iusmentis.com/2007/04/04/gloeilamp-niet-met-lucifer-aansteken-aub/">dit bordje</a>.</li>
  

 1. Wees concreet. Gaat het over de voordelen van het nieuwe kantoor, laat dan foto’s van de werkplek, de koffiehoek en het kopieerapparaat zien. Geen bolletjeslijst met zinnen als “voor interactie geoptimaliseerde conversatieruimtes” of “ergonomische bureaus”.
 2. Wees geloofwaardig. Onderbouw wat je zegt met citaten, statistieken of ander bewijs. Maar pas op: een grafiek kan je boodschap ook ondersneeuwen met irrelevante gegevens. De eerste vraag bij een grafiek is daarom altijd of je die wel echt nodig hebt. Vaak heb je uiteindelijk maar één cijfer nodig. Toon dat dan gewoon.
 3. <li>Prikkel de emotie. En dat doe je <a href="https://blog.iusmentis.com/2007/04/16/hoe-verzorg-je-professionele-visuals/">met professionele visuals</a>, niet met clipart.</li>
  <li>Vertel een verhaal. Zie <a href="https://blog.iusmentis.com/2007/04/09/stop-met-voorlezen-begin-te-vertellen/">Stop met voorlezen, begin te vertellen</a>.</li>
  

In het Engels zijn de woorden zo gekozen dat ze SUCCES spellen. Suggesties hoe dat in het Nederlands ook kan, zijn welkom natuurlijk.

Allemaal lessen waar ik het alleen maar helemaal mee eens kan zijn. Niemand zit te wachten op iemand die “iets gaat vertellen”. Je geeft een presentatie om een bepaalde boodschap over te brengen. Je publiek moet iets gaan doen met wat je ze vertelt. Informeren is daar hooguit een onderdeel van. En dat doe je met deze technieken.

Arnoud

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS