Hoe verzorg je professionele visuals

Eén van de tips uit de Powerpoint Tips nieuwsbrief van Ellen Finkelstein is: Choose professional imagery to support a professional presentation.

Choose your supporting imagery carefully – those choices are a dead giveaway as to your professional skills. Jaggy artwork, gif files stretched to their limit or badly composed or lit photographs would not be tolerated in a professional visual communication tool but frequently accepted at the amateur level.

Inexpensive stock libraries for photos and logos exist. Marketing departments will often provide you with a good logo on request but you have to take the initiative. Clipart is too informal for most external presentations. Select your images as if you or your presenter were going to be delivering the presentation in the national spotlight.

Kortweg dus: géén tekeningen, maar foto’s. En dan hoge kwaliteit en het liefst schermvullend. Of goed geïntegreerd in je presentatie. Microsoft heeft een goede uitleg over de omvang van afbeeldingen.

Waar vind je nu die foto’s?

Microsoft Office
Een voor Powerpoint handige bron is Microsoft Office Clipart. Ondanks de naam zit er niet alleen lelijke clipart maar ook mooi fotomateriaal in. En vanaf Powerpoint 2003 kun je er zelfs direct vanuit Powerpoint in zoeken en afbeeldingen in één keer in je presentatie opnemen.

Creative Commons foto’s
Foto-site Flickr heeft een speciale zoekfunctie voor Creative Commons-fotomateriaal, dat je in principe in presentaties mag gebruiken.

Everystockphoto.com laat je ook zoeken in Creative Commons fotomateriaal in diverse sites. De licenties zijn hier niet zo goed zichtbaar als bij Flickr. En sommige sites die je hiermee vindt, bieden ook foto’s aan waarvoor je wel moet betalen. Let daar dus goed op voor je materiaal van die site gebruikt.

Creative Commons foto’s zijn wel gratis maar niet publiek domein. Let er op dat je je houdt aan de “attribution”-eis (bronvermelding) en dat je “NonCommercial” materiaal niet in commerciële presentaties mag gebruiken. Commercieel gebruik is gebruik dat “in de eerste plaats is bedoeld voor of is gericht op zakelijk of persoonlijk financieel gewin.” Voor meer uitleg over de Creative Commons, zie de FAQ aldaar.

iStockphoto
Voor een paar euro per foto (royalty-vrij) is iStockphoto een hele goede aanbieder van stockfoto’s.

Meer verwijzingen in Where can you find good images? op Presentation Zen.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.