Gepakt voor illegaal gebruik van netwerk van de buren

Twee mensen in Groot-Brittannië zijn gearresteerd omdat ze andermans draadloos netwerk gebruikten zonder toestemming, zo las ik op Sync.nl. Iets meer achtergrond bij de BBC: Two cautioned over wi-fi ’theft’

Zoals ik het begrijp, zijn de twee gearresteerd omdat ze door verontruste buurtbewoners gezien waren terwijl ze in hun auto zaten te typen op hun laptop. Ik ben dan wel benieuwd hoe die buurtbewoners zagen dat her ook ge-internet werd. Overigens hadden de twee niets met elkaar te maken.

Apart vond ik de tenlastelegging, zoals Sync.nl die beschreef:

De man die afgelopen weekend opgepakt is kreeg een verbaal aan zijn broek voor het ‘ongerechtigd toe-eigenen van electronische communicatiediensten met het doel betaling te ontduiken’ [vrij vertaald uit het Engels].

Dat lijkt mij het verkeerde wetsartikel. Of het is een hoogst originele invulling van dat artikel.

Bij ons is meeliften op andermans netwerk strafbaar als computervredebreuk. Sinds september vorig jaar ook als daarbij geen beveiliging wordt doorbroken. En de eerste arrestatie daarvoor was vlak nadat die wetswijziging er doorkwam.

Nu is ook bij ons het afnemen van betaaldiensten zonder te betalen verboden (artikel 326c Wetboek van strafrecht), maar dat artikel wordt hier toch echt alleen gebruikt voor mensen die kabeltelevisie kijken of iets dergelijks.

Meeliften op andermans internetverbinding is natuurlijk wel “gebruik maken van een betaaldienst zonder te betalen”, maar gebeurt dat “door een technische ingreep of met behulp van valse signalen” zoals het wetsartikel eist? Ik zou het niet weten als iemand gewoon zijn draadloze access point slecht beveiligt.

Hoe dan ook, je draadloos netwerk beveiligingen blijft een must.

Arnoud

Eén reactie

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.