Sun pleit voor betaalde open source

| AE 128 | Intellectuele rechten | Er zijn nog geen reacties

Sun pleit voor betaalde open source, zo meldt Computable.

Softwareontwikkelaar Sun heeft moeite met de manier waarop andere bedrijven gratis open source verder ontwikkelen en er vervolgens veel geld aan verdienen. Daarom stelt de onderneming voor om open-sourceontwikkelaars te betalen voor de codes.

Bedrijven doen mee aan open source omdat het kosten bespaart en het zo mogelijk is om te focusseren op de differentiators. Dat kun je zien als “veel mensen werken gratis aan open source en bedrijven profiteren daarvan”. Maar dan negeer je natuurlijk wel het feit dat die bedrijven ook weer bijdragen aan open source.

Hoe Sun het betalingsmodel ziet, is nog niet duidelijk. Licentievergoedingen zitten er niet in, dat is strijdig met het hele model van open source. Je zou kunnen denken aan een eenmalig bedrag (een premie of bounty) voor het ontwikkelen van bepaalde features, of een vergoeding voor ondersteuning.

Arnoud

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS