Economische motivatie om mee te doen aan open source

Vandaag vond ik een nieuw artikel van Dirk Riehle, The Economic Motivation of Open Source Software: Stakeholder Perspectives in IEEE Computer Magazine. Het zoekt naar de economische motivatie van de bedrijven die bijdragen aan open source. Riehle focust daarbij op ‘integrators’, bedrijven die complete producten of diensten leveren waarbij ze technologieën van vele verschillende partijen integreren. Bedrijven die moeten profiteren van open innovatie dus.

Zoals al beschreven in het boek Innovation Happens Elsewhere, gaat het bij open innovatie niet alleen maar om het aan- of verkopen van innovaties, maar ook om het gratis delen daarvan. En open source is een zeer geschikt middel om innovaties te delen.

De grote vraag is natuurlijk, wat maak je nu dus open source? Welke technologieën ga je gratis delen? Nou, die technologieën die complementair zijn aan je differentiators. In mijn artikel over mixed-source software schrijf ik hierover:

Open source is in principe geschikt voor complementaire features. Immers, het gemakkelijker en breder beschikbaar komen hiervan is in het belang van de makers van differentiërende features. Zij kunnen dan daarop voortbouwen met hun unieke producten.
Zoals Riehle het zegt:
It’s … in a system integrator’s interest to acquire hardware and software as cheaply as possible. Open source software, if an option, is typically much cheaper than closed source software, hence its use increases profits for the system integrator.
Voor bedrijven als IBM is de dienst de differentiërende feature, en de software complementair daaraan. Met de software bouwen ze immers hun dienst. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom bedrijven als IBM meedoen aan open source (plus natuurlijk het feit dat dit zo’n 12 miljard omzet per kwartaal oplevert). Immers:
Large system integrators, or solution providers, stand to gain the most from open source software because they increase profits through direct cost savings and the ability to reach more customers through improved pricing flexibility. Every dollar a system integrator saves on license costs paid to a software firm is a dollar gained that the customer might spend on services.
En gezien IBM’s uit services

Maar met de tweede reden die Riehle noemt, ben ik het niet eens:

Only community open source software prevents vendor lock-in. … Community open source ensures that prices for software support are subject to market forces rather than one owning corporation. Community open source is a strategic weapon for system integrators to squeeze out proprietary as well as commercial open source software vendors.

Dit is wel waar, maar vanuit het perspectief van die vendor is dit natuurlijk irrelevant. Die zit juist met klanten die lock-in willen voorkomen. Die eisen dus dat alle copyrights op de oplossing naar hen moeten worden overgedragen. Dan kunnen ze naar een andere leverancier. De leverancier wil die natuurlijk niet afgeven, want dan kunnen ze de oplossing niet bij de volgende klant hergebruiken.

Het unieke van IBM is dat zij als enige kunnen zeggen “Dat zouden we graag doen, maar ja het is allemaal open source.”

Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat deze aanpak de software-industrie zal veranderen. Software-bedrijven moeten niet meer proberen de volgende Microsoft te worden, zoals Bruce Perens al in 2005 bepleitte. Riehle voorspelt een verschuiving van pure software-ontwikkeling naar diensten bovenop open source, met als bijkomstigheid een emancipatie van de programmeur:

Open source software has enabled large system integrators to increase their profits through cost savings and reach more customers due to flexible pricing. This has upset existing ecosystems and shuffled structural relationships, resulting in the emergence of firms providing consulting services to open source projects. This new breed of service firm in turn lives or dies by its ability to recruit and retain appropriate talent.

For such talent, in particular for software developers, life has become more difficult and exciting at once. Developers face new career prospects and paths, since their formal position in an open source project, in addition to their experience and capabilities, determines their value to an employer. Economically rational developers strive to become committers to high-profile open source projects to further their careers, which in turn generates more recognition, independence, and job security.

Maar wat zal dit betekenen voor de secundaire software-sector, de embedded software-gebruikers? Iets voor een volgende keer.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.