Estland beschuldigt Rusland van DDOS aanvallen

Verschillende websites uit Estland, met name overheidssites, worden nu al een paar weken bestookt met verstikkingsaanvallen (DDoS-aanvallen), zo meldt Ars Technica. In Estland vermoedt men dat buurland Rusland er achter zit, omdat de aanvallen begonnen vlak nadat een Russisch oorlogsmonument vanuit het centrum van de Estse stad Tallinn naar een buitenwijk is verplaatst.

Estland is lid van de NAVO. Het is dus een prangende vraag of een cyberaanval te zien is als een militaire aanval, zo blogt ook SOLV. Want een gewapende aanval op één NAVO-lid verplicht alle andere NAVO-leden terug te slaan.

In de Guardian wordt de Estse minister van defensie geciteerd:

“At present, Nato does not define cyber-attacks as a clear military action. This means that the provisions of Article V of the North Atlantic Treaty, or, in other words collective self-defence, will not automatically be extended to the attacked country,” said the Estonian defence minister, Jaak Aaviksoo.

“Not a single Nato defence minister would define a cyber-attack as a clear military action at present. However, this matter needs to be resolved in the near future.”

Op ISPam.nl vond ik het volgende geruststellende citaat:

Mikko Hyppönen, Chief Research Officer van F-Secure weet nog net zo niet en verwacht dat er botnets gebruikt zijn, waarin mogelijk ook Russische overheids computers als zombie PC dienst deden. Het is volgens hem daarom niet zomaar te stellen dat de Russische overheid achter de DDOS aanvallen zit.

Update (25 januari 2008) het was een Estse student. Meer details bij Ars Technica.

Arnoud

Eén reactie

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.