Spywareverspreider klaagt anti-spyware bedrijf aan

Spywareverspreider Zango wil 35 miljoen dollar schadevergoeding omdat Spyware Doctor de Zango software verwijdert zonder de gebruiker te waarschuwen, zo is te lezen op Security.NL:

Spywareverspreider Zango heeft beveiligingsbedrijf PC Tools aangeklaagd wegens het verwijderen van haar software. Details wilden beide partijen niet vrijgeven, behalve dat het gaat om de rating die Spyware Doctor aan Zango’s software geeft. De anti-spyware software, die ook in het Google Pack aanwezig is, geeft Zango een “verhoogde dreiging” rating.

De grondslag voor de claim is “tortious interference“, zeg maar onrechtmatig hinderen van andermans bedrijfsvoering: bedrijfje pesten. Want wat is het geval:

The plaintiff’s software, which “has been consensually installed by millions of users,” is being destroyed by the defendant’s “Spyware Doctor Starter Edition” application. The application does not give users specific warning that Zango’s software will be deleted.

De software van het bedrijf Zango werd vroeger algemeen gezien als spyware, maar het bedrijf doet haar best van dat imago af te komen. Daarom is het niet blij met de automatische verwijdering van haar software door anti-spyware software, want dat houdt het imago in stand dat ze nog steeds spyware verspreiden:

Formerly known as 180solutions, Zango is trying to clean up its tarnished reputation. In November it paid $3 million to settle US Federal Trade Commission charges that its software was being installed deceptively on PCs.

PC users have complained that the software has been installed without warning, forcing them to endure unwanted pop-up ads. The company has also been accused of tracking user behavior and making its software too difficult to remove.

We zullen zien wat de rechter er van maakt.

UPDATE: de rechter vond de claim onzin en wees de vordering af.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.